Home ПътешествияБългария Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ в Габрово

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ в Габрово

by Sunrising Life
"Етъра"

В случай, че планирате разходка из габровския район, несъмнено трябва да включите в плановете си Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“. Ние го посетихме за пореден път тази година, като го съчетахме с разходката ни до село Боженци и град Трявна.

За Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“?

Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“ е първия по рода си музей в България. Той представлява своеобразна възстановка на българските култура, бит и занаятчийство. Основната идея при неговото създаване е била да се направи един умален вариант на занаятчиски град от Българското Възраждане.

Изграждането на музея започва през 1964 година, а една година по-късно е официално открит. Етъра е с площ около 7 ха., на които има 50 обекта. Обектите представят живота на хората в различните му аспекти – жилищни къщи, разботилници, занаятчийска чаршия.

Старо зъбно колело,  Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра"

Старо зъбно колело

Изключителен интерес представляват водните съоръжения, които са неизменна част от почти всяка сграда. Десет от обектите в комплекса са с напълно работещи водоснабдителни съоръжения. Поради множеството водни колела, посредством които се извършва водохващането и водоснабдяването, водното колело се е превърнало в емблема на комплекса.

Водно колело

Водно колело

Занаятите и работилниците

На територията на открития музей има множество работилници, в които можете да видите реално как се изработват различни неща. Можете да видите майстори, които демонстрират занаяти като тъкачество, дърворезбраство, бакърджийсво, иконопис, грънчарство, ножарство и други. Също така можете да видите различни ръчно изработени предмети и инструменитите, с помощта на които се правят.

Работилница,  Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра"

Работилница в „Етъра“

В работилниците можете да видите с очите и майсторството на занаятите. В комплекса има различни работилници – за обработка на кожи (табакхана), работилници за оцветяване на прежди, плетене на въжета, работилница за производство на орехово масло (шарланджийска). Действащите в момента са – за производство на медни изделия, на продукти от козя козина.

Именно в музея на открито „Етър“ ежегодно се провежда панаира на занаятите.

Има множество малки дюкяни, от които да си купите сувенири като ръчно изработени кожени изделия, дървени съдове и пособия, ножове. Със сигуност няма да успеете да пропуснете и малките „шекереджийници“ – сладкарски магазинчета, в които се предлгат различни сладки изкушения като захарни петлета, целувки, типичния габровски шоколад – пестил и много други.

Захарно петле, Габрово

Захарно петле

Къде се намира Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра“?

Етъра е разположен на около 8 километра южно от град Габрово. Пътят до него е хубав и добре обозначен. Има множество табели, които ако се следват няма как да не се дотигне до комплеска. Също така има и градски автобус от Габрово до Етъра.

Атмосферата в музея на открито

Прекрачвайки вратата на комплекса, сякаш влизаш в един друг свят. Все едно всеки момент ще се появят момите с носиите и ще се завихри някое българско хоро по павираните тесни улички. Течащата вода шумоли и навсякъде цари едно спокойстие. Набързо се пренасяш в едно друго далечно време, наречено Възраждане. Къщите са с покриви от сечен камък, снабдени с различни съоръжения, чрез които биват снабдени с вода. Могат да бъдат разгледани различни интересни постройки и съоръжения като – сушилня за сливи, както и старовремската „пералня“.

Къщичка в Етъра

Къщичка в „Етъра“

Несъмнено „Етъра“ представлява един умален вариант на заначтчийски град от епохата на Възраждането.

Кога да отидем?

Ние го посетихме в края на месец Февруари и времето беше леко хладно. Предимството бе, че нямаше тълпи от хора, с които да не можеш да се разминеш. От друга страна, някои от съоръженията не работеха, но успяхме да се насладим на красотата и спокойствието на мястото.

Най-удачно би било посещение през по-топлите сезони. Там е изключително приятно, когато е слънчево и всички се е раззеленило. Има множество пейки по протежението на рекичката, на които можете да отдъхнете и да се полюбувате на едно отминало време.

Тясна уличка из Етъра, Габрово

Тясна уличка

Работно време и цени

Работно време
Лятно време 8.30 – 18.00 ч.АЕК „Етър“ работи целогодишно без почивен ден.
През летния сезон от 1 май до 30 септември музеят работи от 9.00 ч. до 18.00 ч.
През зимния сезон от 9.00 ч. до 16.30 ч.
Цени
Цена за посещение – 5.00 лв.
– Ученик, студент – 2.00 лв.
– Пенсионер – 3.00 лв.
– Семеен билет с деца до 18 години – 9.00 лв.
– Дете до 7 години – безплатно
– Лице с увреждания – безплатно
– Група над 20 учащи – 1,60 лв/за всеки
– Група над 20 пенсионери – 2,40 лв/за всеки
Беседи с екскурзовод:
Беседа на български език – обзорна – 8 лв; тематична – 10 лв
Беседа на чужд език –  обзорна – 20 лв

Какво друго да посетим наоколо?

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK

Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: