Home ПътешествияБългария Водопад Самодивско пръскало до Девин

Водопад Самодивско пръскало до Девин

by Sunrising Life
самодивско пръскало

Стъпка по стъпка започваме да опознаваме все повече и повече Родопите. Една много красива планина, която крие невероятни забележителности в себе си. Както ви разказах в статията за Орлово око, в началото на пролетта се събраха доста почивни дни и вместо да отидем до морето (какъвто беше първоначалният план), се отправихме директно към Триград. Идеята беше да посетим само една збележителност, а през останалото време да си почиваме. Уви, пътешественическият ни дух не може да издържа дълго време на едно място. За щастие и прогнозата за времето се промени в последния момент и имахме възможност да посетим не едно, цели 6 забележителности в Родопите и по-спциално в Западни Родопи. Една от тях беше и водопад Самодивско пръскало, за който ще ви разкажа повече в тази статия.

От къде се тръгва за водопада

Водопадът е разположен на около 3 километра от град Девин. Преминаате през центъра на града и трябва да следвате кафявите табели за „минерални басейни“. В края на града се намира комплекс с басейни „Струилица“, от където започва и началото на екопътека Струилица. Точно преди комплекса има широк паркинг, където може да оставите автомобила си, а също и информационни табели. Екопътека Струилица е дълга около 5 километра и би ви отнела около 3 часа спокоен ход. За да се стигне до водопада се върви по малка част от екопътеката, след което пътеките се разделят. Има обозначителни табели към водопада.

Как се стига до водопада

Пътеката до водопада е много лека и приятна. През половината път е полеагата и широка. За около 30-тина минути се стига до самия водопад.

забележителности край девин - водопад самодивско пръскало

Първите 15-тина минути се върви по широк черен път, който е точно покрай река Девинска. В този участък има тоалетна, чешма, а също и един по-малък водопад.

След около 15-тина минути ходене се стига до беседка, където всъщност пътеките се разделят.

 екопътека струилица
Поема се по стълбичките в дясно покрай къщичката

За водопада се поема в дясно, точно покрай каменната къщичка. От там до водопада има още около 15-тина минути ходене. Пътеката е тясна, в няколко участъка леко стръмна. Има маркировка, така че не се притеснявайте, няма да се объркате. Водопадът е все нагоре.

Повече информация за водопад Самодивско пръскало

Водопадът е на десен приток на река Девинска в западната част на Родопите. Самодивското пръскало е с височина около 70 метра и е един от най-високите водопади в Родопите. Има спорове дали е най-високият или не, но ефакт, че редом със Сливодолското падало и водопад Орфей (в каньона на водопадите) са сред първенците на Родопите. Споровете тук идват от там, че Самодивското пръскало е с два водни пада, чиято обща височина е 70 метра, а не е един пад.

самодивско пръскало екопътека струилица
Самодивско пръскало

Водопадът е много красив и величествен, и както всички водопади е препоръчително да се посещава пре пролетта. Много лесно достъпен е и ако сте в района на Девин и се чудите къде да се разходите, горещо ви препоръчваме да се отбиете до там.

Разполагате с повече време

Ако разполагате с малко повече време, може да се разходите по екопътека Струилица. Тя ще ви отведе до местността Калето. Ще ви разкрие панорамна гледка към Самодивското пръскало, ще преминете през местността Лъката и ще видите още един водопад – Мечешкия водопад. Този водопад е по-малко известен, защото няма особено добра макрировка до него, но пък е много внушителен и красив.

В района на Девин може също да посетите:

Надяваме се статията да ви е била полезна и интересна. Ще се радваме да споделите кои са вашите любими места в Родопите?

You may also like

Leave a Comment

error: