Home ПътешествияБългария 7 забележителни места в Източни Родопи

7 забележителни места в Източни Родопи

by Sunrising Life
Тракийската куполна гробница край Мезек

Докато бях бременна със синът ми, имахме късмета да направим няколко дневен опознавателен тур на Източни Родопи. В рамките на 3 дни постеихме много забележителности, а останах още много по толкова. В тази статия съм събрала 7 забележителности от източните части на Родопите, които задължително да посетите, когато пътувате в този район на България. Родопите са изключително богати на природни и исторически забележителности. Сякаш навсякъде имат какво да разкрият и с какво да изненадат посетителите си.

1. Тракийската гробница край село Мезек

Несъмнено това е един от най-интересните обекти, които постеихме. Гробницата е най-запазената и внушителна подобна по нашите земи. Не се знае кой е бил погребан в нея, но историята по откриването й е много интересна и датира от далечната 1903 година. Тя се намира в покрайнините на село Мезек и заедно с две други (непроучени все още могили) се вижда от Мезешката крепост. Могилата, на която е разположена се нарича Мелтепе. Висока е около 14 метра, а широчината й сотига до повече от 90 метра в диаметър.

Тракийската куполна гробница край МезекМоже да разгледате снимки и да прочетете повече за историята на гробницата в статията Тракийска куполна гробница край село Мезек.

2.Крепост Неутзикон

Крепостта Неутзикон, известна още като Мезешката крепост се намира в покрайнините на село Мезек. Има изключително страегическо разположение и вероятно е била ключово място в историята. Разположена е върху потчи 7 декара площ, отстои на 30 километра от Храманли и Одрин, на 150 километра от Пловдив и Бяло море, на 300 километра от София и Константинопол. От нея се виждат 3 могили, които са тракийски гробници. Две от тях и до днес не са проучени.

Забележителности в Източни Родопи - Средновековна крепост край Мезек3.Вила Армира

Вила Армира беше дълго очаквана от нас дестинация. Това е антична римска вила, разположена в покрайнините на Ивайловград. Тя е открита през 1964 година и е много впечатляваща със своите мащаби, мозайки, фризове и история. Вилата е и един от най-ранно датирните вилни комплекси от римско време в България.

вила армира4.Каменната сватба

Още едно приказно място, скрито в Източните Родопи. Само на 4 километра от град Кърджали и в непосредствена близост до село Змилен е разположена тази формация от каменни „човешки фигури“. Според научните проучвания, мястото е било част от морското дъно. Легендите пък разказват романтична история за двама влюбени. Може да прочетете повече в статията – Каменната сватба край Кърджали – едно уникално място.

забележителности около Kърджали - Каменната сватба5.Каменните гъби

Каменните гъби са природен феномен, разположен на пътя между Хасково и Кърджали. Местните го наричат Мантаркая. Те представлява риолитови вулкански туфи, които също като скалната фомация Каменната сватба са били част от моркото дъно. Легендата свързва каменните гъби с един въглищар Радуил и неговите четири дъщери. Може да я прочетете в статията – Каменните гъби – феномен на милиони години, както и да се порадвате на още красиви снимки.

каменните гъби и каменната сватба6.Узунджовската църква

Узунджовската църква представлява огромен интерес не само заради своята архитектура, а защото от църква е била превърната в джамия. Стотици години по-късно отново бива превърната в църква. Тя е построена през далечния 16 век и през години преминава през множество трансформации, за да я видим днес в пълната й прелест, преплитаща в себе си различни стилове и религии. Ако ви е интересно може да прочетете повече за нея тук – Узунджовска църква край Хасково – от джамия в църква.

7.Римската църква „Св.Дух“ в Минерални бани

Крепостта „Св.Дух“ се намира в село Минерални бани и е била една от охранителните крепости в тази част на Родопите. Строителството й е продължило цели 3 века, като започва през 1-ви век.

Крепостта в село Минерални баниВ заключение

Родопите наистина са магия. Там сякаш има бекрайно много красиви и скрити кътчета, всяко от които просто трябва да бъде посетено. Като започнем от тракийското наследство по нашите земи, преминем през крепостите и стигнем до природните феномени – пещери, скални образувания и т.н. В Източните Родопи може също да посетите:

  • Перперикон
  • Татул
  • Пещера Утробата
  • Дяволският мост край Ардино
  • Крепост Лютица
  • Меандърът на река Арда до Маджарово

И още буквално стотици красиви кътчета и забележителности. Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Може разгледате категория Пътешествия за още вдъхновения в България и Европа.

You may also like

Leave a Comment

error: