Home ПътешествияБългария Забележителности в Минерални бани, Източни Родопи

Забележителности в Минерални бани, Източни Родопи

by Sunrising Life
Крепостта в село Минерални бани

Както обещах, започвам по ред да разказвам за всички красиви места, които посетихме по време на инфо тура, на който ни поканиха от област Хасково. Трипът беше организиран от няколо общини и имахме щастието да сме част от него и да се потопим в красотата и историята на Източните Родопи. Първата вечер прекрахме именно в село Минерални бани, което няма нищо общо с представата, която изниква в главата на българина, когато чуе думата село. Вярвам, че от снимките ще се убедите в това и сами. Успяхме да разгледаме много забележителности в Източни Родопи, за които дори не сме предполагали, че съществуват.

Къде се намира село Минерални бани и как се стига до там?

Селото се намира в едноименната община Минерални бани. То има славата на балнеоложки курорт и привлича хора от цялата страна с лечебните свойства на водата. Самият курорт се намира на около 18 километра от град Хасково и на 11 километра от международния път, който свързва Западна и Централна Европа с Близкия Изток и Азия. От София до Минерални Бани са 225 километра по навигация, като през по-голямата част се шофира по автомагистрала Тракия. На отбивката за Първомай се слиза от магистралата и се продължава по хубав път, който се включва в международния такъв Е-80. До там се стига за около 2 часа и 30 минути до 3 часа, според скоростта. Първото ми впечатление и дори мисъл, като влязохме в селото беше „Леле, колко е зелено и красиво!“. Навсякъде дръвчета, цветя, птички, хубав въздух и невъобразимо спокойствие и чистота.

Малко повече за дадености на курорта

Още от времето на римляните, мястото е било високо оценено заради топлите извори. Те са действали благоприятно на различни опорно-двигателни, ревматични, гинекологични проблеми. В община Минерални Бани има над 60 извора, които се използват за напояване. През центъра на курорта преминава река Банска.

По времето на римляните били изградени две бани, където се лекували и възстановявали ранените легионери.

Какво да видяхме в Минерални Бани?

Ние успяхме да се разходим до 3 обекта в самия курорт и един извън него, но в община Минерални бани. Разказаха ни също, че на територията на тази община има пет интересни природни забележителности, който са също така и защитени месности. На територията има изградени 6 нови екопътеки, в които са включени тези природни забележителности. Ние нямахме време и възможност да ги обиколим, но никога не късно. Особено с две деца, най-вероятно разходките ни ще са кратки и лежерни и точно по екопътеки.

Терариума

Това беше първото място, което посетихме в село Минерални Бани. Той е направен по Европейска програма и разположен в централната част на курорта. В нестандартната и разчупена сграда има постоянна експозиция на земноводни и влечуги, която е единствена по рода си на целия Балкански полуостров. Освен че е голяма атракция за децата, мястото е много привлекателно и интересно за професионалистите, занимаващи се с влечуги, заради редките екземпляри, които има в Терариума. Работното време на Терариума е от сряда до неделя от 9:00 до 18:00 часа, с обедна почивка между 13:00 и 14:00.  Входът е 3 лева за възрастни, 2 лева за ученици и групи над 10 човека и по 1 лев за пенсионери.

Терариум в Минерални бани - Забележителности край ХасковоЛично на мен не ми понесе да стоя много време там в присъствието на толкова много змии, но Пепи беше доста впечатлен. Явно малката също, защото беше ходила предишния ден с баба си и вечерта ми показваше как прави змията.

Чифте баня

Това е друга туристическа атракция, която се намира в непосредствена близост до терариума. Името произлиза от чифт – двойна баня – за мъже и жени. Съоръжението е изключително впечатляващо вечер, когато освен музиката има светлини, заедно с пръските на минералната вода. Самата минерална вода е със зеленикаво-кафяв отенък, което се дължи на минералите в нея. Ако се сложи в съд и се остави за кратко, водата се утаява и дъното става дори леко хлъзгаво.

Стъпката на Богородица

Тази забележителност се среща под още 2 имена – Стъпката на Дева Мария и Богородичната стъпка. Тя се намира в самия център на село Минерални Бани до първия минерален извор в курорта. Води се, че това е християнизирано мегалитно светилище, което е с дължина 2 метра, ширина 0,74 метра и дълбочина 1 метър. Поради това, че мястото наподобява човешки крак и е сякаш отпечатък от стъпка е дошло и името – Стъпката.

Стъпката на БогородицаНа територията има множество открити предмети и монети. Сред местните има легенда, според която Богородица е стъпила там и оставила отпечатък от стъпалото си. „Чудодейната стъпка“ е свято място както за християни, така и за мюсюлмани. Всеки, отишъл там, оставя по нещо – конец или парче от дрехата си за здраве и щастие. Смята се, че оставяйки част от себе си там, сякаш оставяш всичко лошо и негативно.

Римска крепост „Свети Дух“

Крепостта се намира в село Минерални бани и е една от охранителните крепости в Източните Родопи. Построена е по времето на римското управление и се известна още като „Топлица“. Строителството на крепостта започва през 1-ви век. Интересното е, че камъните които са използвали по това време са толкова прецизно шлифовани, че строителите не са имали нужда от хоросан за спойка. Крепостта е завършена през 4 век. В началото на 5 век крепостта е разрушена.

Римска крепост в Минерални БаниСмята се, че сигналния огън от там се е виждал чак в Клокотница. В центъра на крепостните стени има параклис – „Свети Дух“. Към днешна дата мястото е реставрирано. От горе гледката е много красива и си заслужава човек да се качи до там.

Крепостта в село Минерални баниШарапаните

Тази забележителност се намира над село Горно Брястово в община Минерални Бани. Ако тръгнете натам е хубаво да внимавате и да хванете пътя към Горно Брястово. Има табела, която се намира точно преди една бензиностанция. Това място е единствения подводен камък, където можете да се обърката и да изпуснете пътя. Тръгнете ли по  него, няма как да се объркате – пътят е само нагоре и се достига до уширение/паркинг, където можете да оставите автомобила си. Самите Шарапани (Винарни) са разположени на няколко местра от паркинга, а отгоре се разкрива много красива панорамна гледка.

Местност ШарапанитеПо същество шарапаните са скални вдлъбнатини, които датират от 8-9 век пр.Хр. Те са изкуствено направени вдлъбнатини, които са дълбоки между 20 и 70 см и широки от 50 до 180 см. Всяка една шарапана се състои от 2 вдлъбнати дупки, които се разлиачават по размер и са под наклон. Между тях има закрито улейче. Името произлиза от турски – шарп – камък и в превод означава вино. Вярва се, че на времето в тези шарапани са правели вино, като млади моми са натъпквали виното с боси крака. Освен това се счита, че шарапаните имат общо и с култа към бога на виното – Дионисий.

Нашето преживяване в Минерални бани

Лично на нас много ни хареса това местенце. Зелено, спокойно и много красиво. Сутринта като отворихме прозореца ни лъхна свежест и слушахме птичките. Освен това разбрахме, че има големи масиви от лозя край село Сусам близо до Минерални бани, от които се произвежда виното Spiritus Sanctus. Не сме го пробвали, но ни подариха по една бутилка бяло и червено вино, както и една бутилка ракия. Ракията едва ли ще я пробваме, защото не сме фенове вече като цяло, но бялото и червено вино със сигурност ще опитаме.

След обиколката в района на Минерални бани, заслужено отидохме да се подкрепим със вкусотии от местната кухня – домашен катък, баници, бухти, сирене, баклава, палачинки, различни видове вина и какво ли още не. Със сигурност пропускам нещо, но няма как – „брънча“ беше изключително вкусен.

Какво друго да видим наоколо

Районът на община Минерални бани има много забележителности, които човек може да посети. Ето някои, които не успяхме да видим този път, но ще бъдат в списъка ни за следвщия:

  • Орлови скали  – представлява тракийска крепост от новожелязната епоха, намираща се в местността Доган кая (Орлови скали).
  • Тракийски скален култов комплекс и късноантична крепостнамира се край село Ангел войвода, на скалист връх, познат под името Асара.
  • Връх Аида – разположен на 20-тина километра от Хасково и близо до село Горно Брястово. Той е висок 860 метра.

Освен това в района има 6 екопътеки, които преминават през различни забележителности в района:

  • Екопътека Сърница – Орлови скали – дълга  4,75 км
  • Екопътека Айкаас – Сърница – с дължина 4,8 км
  • Екопътека Боян Ботево – Орлови скали – дълга 10 км
  • Екопътека Сърница – село Ангел Войвода – дълга 6,85 км
  • Екопътека Минерални бани – Айкаас – дълга 7,75 км
  • Екопътека Минерални бани – Гарваница – дълга 5,2 км

Надявам се статията да ви е била интересна. Продължаваме с поредицата статии за забележителностите в Източни Родопи, които успяхме да посетим в рамките на 3 дни.

Можете да ни последвате във Facebook, където ще качваме най-новите ни статии, както и в YouTube канала ни, където ще качваме множество клипове от този прес трип.

You may also like

Leave a Comment

error: