Home ПътешествияБългария Монумент „Света Богородица“ и Камбанарията в Хасково

Монумент „Света Богородица“ и Камбанарията в Хасково

by Sunrising Life
Статуята на Богородица в Хасково

От поне година и нещо насам, Пепи ми говори, че иска да отидем в Хасково и да видим Монумента „Света Богородица“. Поради една или друга причина все не стигахме до там, но ето че дойде и най-подходящия момент и успяхме да разгледаме много забележителности в Хасково. Районът там е изключително богат на културно-исторически места, както и като природни дадености. В общи линии има за всеки вид турист по нещо. Ние имахме щастието да участваме в инфотур, организиран от няколко общини в Хасковска област. За няколко дни обиколихме наистина много красиви места в тази част на България и по-конкретно в Източни Родопи. За пореден път затвърдихме за себе си, че България е една наистина прекрасна страна.

Първият ден от нашия трип беше предназначен за обиколка на забележителностите в Хасково. Започнахме с Монумента „Света Богородица“ и Камбанарията.

Къде се намира монумента на Богородица и с какво е интересен?

Монументът „Света Богородица“ се намира в град Хасково, на един от южните хълмове на града, известен под името „Ямача“. Пресвета Богородица е смятана за покровителка на града столетия назад, а от 2003 година бди над него и с внушителната статуя, където е с младенеца в ръце. Монументът присъства в книгата „Световните рекорди на Гинес“, като най-голямата статуя на Богородица в света. От 2009 година, статуята е и в листа на 100-те национални туристически обекта на България.

Статуята на Богородица в Хасково - забележителности в Източни РодопиСкулптурите, изработили монумента са – Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Статуята на Богородица е висока 32,8 метра, от които около 17 метра е постамента, а самата фигура е 14 с височина 14 метра. Материалът, от който е направена е полимер-бетон. Целия монумент тежи 120 тона, а статуята тежи 80 тона. Под монумента е изграден параклисът “Рождество на Пресвета Богородица”, на чиито вход има голям кръст.

параклисът “Рождество на Пресвета Богородица” в ХасковоПопадайки в „подножието“ на монумента, човек определено остава силно впечатлен от грандиозността на това произведение на изкуството. Наистина създава едно усещане, че Богородица бди над града, извисяваща се в небесата сякаш.

Камбанарията

В непосредствена близост, само на няколко метра от монумент „Света Богородица“ през 2010 година е издигната почти 30 метрова Камбанария. По същество тя се дели на 3 нива, а за да се достигне до най-високото трябва да се изкачат цели 135 стъпала.

На върха на постройката има 8 камбани, които са с различна големина и тежат общо 1 тон. Звънът на камбаните може да се чуе всеки ден в 12 и 18 часа.

Камбанария до Света Богородица в ХасковоОт горе се разкрива прекрасна панорамна гледка към целия град. Аз, макар и с голям корем и уморяваща се доста бързо, успях да се изкача до горе и да се насладя на панорамата.

Нашето посещение на монумента

Това беше нашата първа спирка от обиколката ни на Хасково. Като първа такава, бяхме силно впечатлени, а Пепи беше много щастлив, че най-накрая стигнахме до там.

Като цяло нямахме много време, защото ни очакваха още доста обекти за посещение, които бяха предвидени в този ден. Въпреки това, успяхме да разгледаме, да поснимаме и да се насладим на панорамните гледки отвисоко. Разходката тепърва започваше и ни очакваха още толкова красиви местенца в района.

Какво друго да разгледаме в Хасково и около него?

Следващите места, които посетихме бяха Узунджовската църква в село Узунджово и Александровска гробница и музея в село Александрово. Освен това, вечерта се разходихме по главната улица на Хасково. Минахме покрай Часовниковата кула и статуята на Хасковския Каунь (пъпеш), който се смята за символ на града.

Часовниковата кула в ХасковоСтигнахме чак до края на централната улица, където се намира театъра и разгледахме галерията, която е разположена точно до театъра. За всички тези места ще ви разказвам повече съвсем скоро.

Може би ще ви е интересно да видите кои забележителности в Източни Родопи успяхме да посетим в рамките на тридневното ни приключение в района на Хасково. Можете да го направите в обзорната статия – Забележителности в Източни Родопи, които да видите за три дни.

Можете да ни последвате във FACEBOOK, където качваме най-новите статии от блога, а също така и снимки и видеа от пътешествията ни (в реално време). Освен това може да следите и нашия YouTube канал, където са и видеата от нашите пътувания.

You may also like

Leave a Comment

error: