Home ПътешествияБългария Забележителности в стария Несебър

Забележителности в стария Несебър

by Peter Todorov
Стария град на Несебър и мелницата

Старият град на Несебър е буквално културно съкровище, обвито в крепостни стени, а единствената връзка с него е един тесен провлак, по средата с мелница. Несъмнено има какво да видите в Несебър. Малцина знаят, че мелницата е построена само като туристическа атракция, а истинската мелница, която е действала едно време, сега е вградена в хотел, намиращ се в началото на новата част на града.

Няма как историята на този велик град, който е носил името Месамбрия и дори е сякъл собствени монети през 440 г. пр.н.е., да бъде предадена в един разказ, статия или пост. Трябва задължително да се посети. Затова съм подготвил 17 забележителности с кратка информация. Накрая на статията може да намерите и карта с точното местоположение на всичките по номера, както съм ги номерирал в статията.

Първото нещо, което ще ви направи силно впечатление още на входа, са крепостните стени.

1. Крепостни стени

12. Археологически музей

Веднага след тях се намира и археологическият музей. Той е част от движението „100-те национални туристически обекта“. Повече за музея може да прочетете тук.

2
3. Църква Свети Стефан също е част от движението.

Построена 11-13 век типично във византийски стил. Църквата е изградена от камъни и тухли. Вътре може да намерите над 1000 фигури, изобразени в над 200 композиции. През 18 век на източната стена на църквата е нарисувана сцената „Страшния съд“.3Градчето изобилства на култура и забележителности. Има множество музеи, а църквите са над 13.

4. Църква „Св. Йоан Алитургетос“

45.Църква „Христос Пантократор“

Кръстокуполна църква с три олтарни ниши, притвор и камбанария над притвора. Общата й дължина е 16 м, а ширината 6,7 м. Куполът стъпва на четири колони. Апсидите са кръгли отвътре и петостенни отвън. Фасадите са разчленени чрез богато украсени слепи арки. Църквата се датира в първата половина на 16 век.

56.Църква „Св.Йоан Кръстител“

Кръстокуполна църква с три олтарни ниши. Общата й дължина е 12 м, а ширината – 10 м. Конструкцията на църквата се състои от два цилиндрични свода, които се пресичат в средата, където се издига куполът. Стро­ена е от речен и ломен камък. Фасадите й вероятно са били гладко измазани. Църквата се датира в 10 век.

67. Църква „Св.Спас“

Еднокорабна едноапсидна църква с двускатен покрив. Построена е и стенописана през 1609 г. Източната фасада е била наполовина вкопана в земята. Църквата е посветена на възнесението на Исус Христос. Изключи­телно ценни са запазените стенописи, пресъздаващи епизоди от живота на Христос и Богородица. В пода на църквата дълги години се е съхранявала надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина.

78. Ранновизантийски терми

Термите (Баните) в Несебър са построени през VI в. по време на управлението на византийския император Юстиниан I Велики (527 – 565 г.). Проучена е около 2/3 от площа им – пет топли помещения, две от които с полукръгли басейни, централна зала и коридор. Останалата част от сградата остава под съседните улици и къщи.

Стените на Термите са изградени в opus mixtum (редуване на каменни редове с тухлени пояси) и са били облицовани с мрамор. На места са запазени до 3 м височина. Топлите помещения имат висящ под и хипокауст. Най-импозантна е централната зала, където четири масивни мраморни колони с коринтски капители са поддържали кръстат свод или купол. Подът й е бил покрит с мраморна настилка.

Термите се снабдявали с вода чрез водопровод, влизащ от западната страна на сградата. През периода V – VI в. е изградена сложна подземна водопроводна система, която обхващала целия град.

Термите са функционирали до края на VIII в. През този период са правени и поправки – в коридора е изградена тухлена стена, която го стеснява. В началото на IX в. Термите са преустроени и започват да се използват за жилищни и стопански нужди. В централната зала са построени пещи за добив на вар, в които като суровина се ползват мраморните плочи от настилката и облицовката.

Византийските хронисти Теофан Изповедник и патриарх Никифор отбелязват, че тук през 680 г. е правел бани и се е лекувал византийският император Константин IV Погонат.

Термите са открити при разкопки в периода 1973 -1975 г. и 1998 – 2001 г. Сградата е частично реставрирана и консервирана.

89. Църква „Св. Архангели Гавраил и Михаил“

Еднокорабна църква с притвор, триделно олтарно пространство, купол и камбанария. Общата й дължина е 14 метра, а ширината й е 5,2 метра. В притвора има два входа – северен и южен. Фасадите са разчленени с помощта на слепи арки от камък и тухли. Църквата е построена през 13 век.

910.Църква „Св.Параскева“

Еднокорабна църква с характерен притвор, една абсида и две олтарни ниши. Първоначалната покривна конструкция днес вече не е запазена, но може да се допусне, че църквата е била с купол, носен от барабан. Днешният двускатен покрив е значително по-късен. Зад предверието първоначално се е издигала камбанария. Църквата е изградена чрез познатото редуване на каменни квадри и тухлени редове. Украсата на фасадите е изпълнена в т.нар. керамопластичен стил. Църквата е построена през 13век и е използвана до края на 19 век.

1011. Църква „Св.София“ (старата митрополия)

Трикорабна базилика с обща дължина 19 м и ширина 13 м. Две редици от по пет стълба, разчленяват вътрешното пространство на три кораба. Средният кораб (широк 9.30 м) завършва с голяма апсида, която е кръгла отвътре и тристенна отвън. Църквата е изградена в края на 5 или началото на 6 век. И има поне два строителни периода. Получава сегашния си облик в началото на 9 век. Църквата е част от комплекс-резиденция на несебърския митро­полит.

1112. Църква „Св. Димитър“1213. Църква „Свети Тeодор“

Изградена е през 13 век. Малка еднокорабна църква с притвор и една апсида. Дълга е 8.7м широка 4.15м. Фасадите са разчленени с помоща на слепи арки от обработени камъни и тухли.

1314. Базилика „Св.Богородица Елеуса“

1415. Църква „Св. Дева Богородица“

1516. Етнографски музей

1617. Амфитеатър

17Като човек, чиито корени имат общо със стария град, въпреки че никога не съм живял там, мястото ми е доста сантиментално и както сами се сещате, съм го обикалял стотици пъти. Голямата изненада за мен дойде, когато попаднах на туристическа карта с всичките обекти на полуострова и се оказа, че половината дори не съм ги виждал. И как да ги видя, като до сега винаги се движех по комерсиалната част, претъпката от магазинчета и огромен човекопоток. Тази година съчетахме разходката до Несебър с друго пътуване през Май и определено мога да кажа, че това е може би едно от най-подходящото време за посещение на стария град. Хора няма! Магазинчетата половината и повече от тях не работят, а другата част точно се събуждат. Усещането няма нищо общо с това да се посети през летния сезон.

Вдъхновен от цялостната разходката и новите забележителности, реших да споделя тези места с вас. Места, които винаги са били на метри от мен, но са останали някак незабелязани. Взех решение да направя карта, ако случайно решите да се разходите и да се запознаете с историята на Месамбрия. Картата е направена точно в един лист, размер А4, като умишлено е създадена в 2 части, за да може да я прегънете на 2 за по-голямо удобство.map old town NesebarМоже би ще ви бъде интересно да прочетете за някои от нашите пътешествия и разходки в България и Чужбина.

Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: