Home Пътешествия Залез в морския град Пиран, Словения

Залез в морския град Пиран, Словения

by Sunrising Life
Залез в Пиран

Това малко и китно местенце е разположено в югозападна Словения на бреговете на Адриатическо море. Градчето се намира на едноименния остров в залива Пиран. Името му е от келтски произход и означава селище на хълма. То е един от най-добре запазените паметници на културата в словенска Истрия. Със своите тесни улички, високи къщи и малки безистени, Пиран е запазил своя средновековен вид. Архитектурата на града е силно повлияна от Венецианската република, което няма как да не забележите, когато отидете там.

След като посетихме Пещера Постойна се отправихме към морския бряг, за да видим това съкровище на инак малката Словения – град Пиран. Пътят преминава покрай други два морски курорта – Копер и Изола. Още преди да влезете в града започват табелите, които указват посоката на паркинга. С цел да запазят града в очарователния му вид, словенците са направили голям паркинг в началото на града. Там посетителите си оставят колите и след това безплатният shuttle bus ги кара до центъра на града. Ние оставихме колата и поехме пеша към центъра на града.

Пиран е известен с множеството фестивали, които се организират в него, а ние имахме късмета да попаднем на фестивал на рокери. В целият град беше пълно с мотори и мотористи. С влизането в града високо в облаците имаше самолетче, на което беше закачен веещ се надпис „Welcome riders”.

Мотори в Пиран

Мотори в Пиран

Курортът кипеше от енергия и беше пълен с усмихнати хора, дошли от цял свят специално за фестивала.

Градчето може да бъде обиколено пеша буквално за един час.

Толкова малко, а в същото време е притаило в себе си магията на морето и духа на средновековието. Потърсихме местенце, където да похапнем и се озовахме на едно значително по-малко площадче, където група младежи с техния диригент изнасяха някаква музикална програма. Насладихме се на меките звуци на духовите инструменти. Слушахме приятната мелодия, усещахме аромата на морето и бяхме истински щастливи. Разбира с не пропуснахме да опитаме от морските деликатеси, които предлагаха и останахме приятно изненадани, тъй като храната наистина беше много вкусно приготвена и прясна.

След вечеря се отправихме към крайбрежната алея, за да гледаме залеза. Може би вече сте разбрали, че се прекланяме пред слънцето и цикличността на живота. Голямата огнена топка залязваше и ние за пореден път бяхме свидетели на това чудо.

Залез в Пиран

Залез в Пиран

we3След като слънцето се скри продължихме разходката покрай морето. Когато стигнахме до края на алеята се отправихме към центъра на Пиран. Представлението на мотористите беше вече приключило и всичко бе утихнало. Едно спокойствие цареше в централните части на града. В сърцето на курорта е разположен и „скъпоценният камък“ на града – площад Тартини. Той носи името на Джузепе Тартини – известен композитор и цигулар, благодарение на когото Пиран добива световна известност. Именно неговата статуя се извисява в центъра на площада.

Централния площад в Пиран

Централния площад

Несъмнено когато отидете в Словения ви препоръчваме да отскочите до това малко, закътано градче. Разходете се по тесните улички, хапнете в някое местно ресторантче, насладете се на вкусната морска храна, послушайте шума на морето, усетете аромата на морския бриз, потопете се в това райско място, което уж е толкова малко, а всъщност можете да преживеете толкова много.

Предполагам ще ви е интересно да прочетете повече за Пещера Постойна в Словения.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

Leave a Comment

error: