Home Бебешори Бебеносене през зимата

Бебеносене през зимата

by Sunrising Life

В последно време много често ми пишат и ме питат как да обличат бебчетата през зимата, когато ще бъдат носени в слинг или раница. Поради тази причина реших да напиша и статията. Ще ви разкажа повече за различните варианти за носене на бебенце през студените месеци, както и кои дрешки са подходящи за дечицата.

Кои дрехи са неподходящи за бебеносене?

Има някои видове дрехи, които са крайно неподходящи за бебеносене и това са именно обемните космонавти и пухени якета. При тях е много трудно, да не кажа невъзможно, детето да бъде оптимално поставено в носилката. Винаги остава пространство между детето и слинга/раницата, което няма как да бъде избегнато, поради обема на дрехите. Друга причина е фактът, че при слагането на детето в носилката, много често дрехите се нагъват, което води до допълнителен дискомфорт.

Как да облечем бебето?

Това е най-често задаваният въпрос. Щом времето застудее и родителите започват да се чудят как да обличат децата. Винаги присъства елемента на притеснение – „Дали не му е студено?!“. Колкото важно е да не му е студено на детенцето, толкова важно е и да не бъде прегрявано. Миналата зима, например, ми се случи да прегрея дъщеря ми. Изязоха й ситни пъпчици по някои зони на тялото – именно от прегряване. В този ред на мисли, много е важно бебенцето да бъде облечено подходящо, така че нито да му е студено, нито да му е горещо.

Обемните пухени якета и космонавти, както и ританките не са подходящи за бебеносене. Бих ви препоръчала да заложите на естествените материи. Много майки избират вълната и вълнените дрешки за зимата. Тяхното предимство е, че имат много добри терморегулиращи свойства и същевременно не са обемни. На пазара има различни варианти на вълнени бодита, клинчета и блузки – 100% вълна или пък смес с вълна. Един много добър вариант е мериносовата вълна, както и кашмирът.

Много е важно крачетата и главичката на бебенцето да бъдат топли. За целта – винаги слагайте на главичката хубата шапка, която да топли. За крачетата има различни варианти буйки – вълнени, от кожа, софтшел, а можете да се доверите и на плетени вълнени чорапчета, които са прекрасен вариант. Ако детенцето е с тънко клинче, можете да му обуете и вълнени гети, които допълнително да затоплят крачетата.

Какво да се облечем през зимата, когато бебеносим?

Аз лично съм голям почитател на това, носещия и бебето да са под обща връхна дреха. По този начин родителят е спокоен, че на детето не му е студено, а също и се топлят взаимно. Вече има много и различни варианти, към които можете да се насочите. Един от тях е зимно покривало за бебеносене. Друг вариант е да си ушиете приставка за бебеносене към някое ваше яке. Това може да бъде направено от всяка шивачка и е един прекрасен бюджетен вариант. Има различни бебеносещи суитшърти, които също са удачен вариант. На нашия пазар вече има доста различни марки бебеносещи якета, чиито цени варират в големи граници. В някои случаи якетата позволяват и носене на гръб, което за по-големи бебета е супер вариант – това са марки като Liliputi, Angel Wings, Lenny Lamb, Wombat and Co. и други. В крайна сметка винаги можете да се възползвате от някое по-голямо яке или дреха на мъжът Ви, която да обгърне както вас, така и бебенцето ви.

Някои основни съвети и препоръки

  • Не навличайте детето излишно. Ако ще сте под общо бебеносещо яке, нека то е облечено, както и вие;
  • Имайте предвид, че слинга/раницата се считат за още един пласт „дреха“ върху гръбчето на бебето;
  • Обличайте и себе си и бебето на пластове, така че да може лесно и бързо да се свалят горните дрехи при влизане на закрито и да се избегне претопляне;
  • Погрижете се ходилата и крачетата на бебето да са топли;
  • При по-голямо дете, което ходи и изявява желание да слиза често от носилката, носенето под общо яке не е най-оптималния вариант. В този случай, покривалото е за препочитане.

Това са основните неща, за които се сещам, свързани с бебеносене през зимата. Ако имате някакви въпроси или нещо ви притеснява, не се колебайте да се свържете с мен. Готова съм да отговоря на въпросите ви и да дам съвети.

Надявам се статията да е била полезна и интересна за вас. Още по темата може да намерите в категория Бебешори.

You may also like

Leave a Comment

error: