Home ЛайфстайлЛайфстайл Дървени играчки – защо да изберем играчки от дърво

Дървени играчки – защо да изберем играчки от дърво

by Sunrising Life
триъгълник на пиклер, дървени играчки

И преди съм споделяла, че когато забременях за пръв път започнах да чета за всичко свързано с майчинство, родителство и възпитание. Както всяка майка, исках да дам най-доброто на детето си, според моите представи за това. А за да изградя доколкото е възможно обективни представи, преминах през стотици страници, автори, книги, статии и каквото още се сетите. Още тогава бях впечатлена от метода на Мария Монтесори и реших, че ще опитам да ги прилагам в животът ни с дете, а след това с деца. В домашни условия това не винаги е на 100 % приложимо, но доколкото мога го прилагам. Едно от нещата, които залягат в тази система са естествените материали, от които са направени „играчките“. За това мисля да се спра в тази статия на дървените играчки и материали.

Защо да изберем играчки от дърво?

Аз си спомням, че когато аз бях дете, дървените играчки бяха изключително разпространени. Да не кажа, че само това бяха играчките. Играехме с пръчки, правехме си лодки от изсъхнали кори на дървета, шиехме рокли за кукли, плетяхме гривни от прежда, играехме с кълбета, седяхме на дървени малки столчета и още, и още. С развитието на технологиите и маркетинга и желанието за бърза печалба, пазара се заля от нискокачествени пластмасови играчки. Разбира се, те са по-евтини. Но цената е за сметка на качеството, здравината и не на последно място отпечатъкът, който оставяме на планетата ни (Живот с по-малко пластмаса – Zero waste). Все по-често виждам малки деца навън, забили поглед в някой екран, било то на телефон или таблет. Става ми мъчно, защото това е ограбване на детството и нанасяне на трайни „вреди“ у децата. Но това е друга тема, която няма да подхващам сега.

дървена играчка за бебеИма много причини, поради които си заслужава да изберем дървото като материал за играчките на децата ни. Ето и някои от тях:

  • Издръжливост

Дървените играчки са много много по-издръжливи. На практика, повече от тях няма как да бъдат счупени. Водоустойчиви са, за разлика от играчките от картон или хартия. Допирът до естествения материал дърво носи едно топло усещане, а звукът е естествен и не дразнещ.

  • Сепмли

Дървените играчки са много семпли и с това развиват детското въображение. Детето си измисля само как да играе с тях, как да ги реди и какво да прави. За разлика от повечето „нови“ играчки, при които детето е пасивен участник в играта – натиска копче и около него става „лудница“, то просто седи и наблюдава. При дървените играчки то само трябва да измисли какво да прави с играчката. В този ред на мисли, дървените играчки насърчават и развиват креативността в децата.

  • Пазят околната среда – екологични

Естественият материал, от който са направени дървените играчки е възобновяема суровина и био-разградими (за разлика от пластмасовите такива).

  • Безопасни

Не е тайна, че пластмасата отделя токсини при различни условия. Дървото не отделя никакви вредни вещества, а боите, които се изпозлват са естествени и безвредни. Дървените играчки са лесни за почистване и се препоръчват за деца с алергии.

  • Обогатяват уменията на децата, развиват моториката

  • Стимулират сетивата, креативността и когнитивните умения

Към този списък със сигурност могат да се добавят още много причини, поради които да изберем дървени играчки за нашите деца.

дървен сортер, дървен камион, дървени играчкиВидове дървени играчки

Вече има аналог от дърво на почти всяка пластмасова играчка. Като започнем от залъгалки и дрънкалки за най-малките, прмеинем през дъвени музикални инструменти, пъзели, сортери, играчки за бутане и дърпане и достигнем до по-големи играчки като Триъгълник на Пиклер, люлки и пързалки. На мен, а също и на децата ми са ни много любими всичи играчки от дърво. Не казвам, че нямаме и пластмасови – имаме. Не можем да спрем бабите да ни подаряват какви ли не неща за игра. Но на почит са дъвените играчки. Забелязала съм, че децата могат да си играят наистина много време с тях. Като започнат да строят кула с дъвени елементи или пък да подреждат дървеното влакче.

дървен пъзел, дървени играчки, монтесори играчкиТриъгълник на Пиклер

За тези от вас, които не знаят какво е това, това представлява система за катерене, направена от дърво. Създаделят му е унгарската педиатърка д-р Еми Пиклер, която е разработила цялостен подход за отлгеждане на децата, който се основава на родитеслтво с уважение, разбиране и емпатия. Ако ви е интересно мога да ви разкажа повече за него в няко друга статия. В основата на нейния подход е непрекъснатата игра. Триъгълникът на Пиклер дава възможност на децата да развиват моториката си, физическата си сила и насърчава свободната игра и движение. Обещавам в следваща статия да разкажа малко повече за самия триъгълник!

триъгълник на пиклер, модифициран триъгълник на пиклер, играчи за деца от дървоОт много време насам ми беше мечта да им взема Триъгълник на Пиклер, но не виждах къде да го сложа у дома. Понеже сега им правим детска стая, реших че е прекрасен момент да се сдобием и с такава дървена играчка. Е, стаята им все още е далеч от готова, НО играчката е вече у дома – в ХОЛА и си чака дестката стая. Аз не успях да я дочакам и веднага сглобихме новите играчки. Да си призная – това е първото място, където отиват децата след като се събудят сутрин – НА КАТЕРУШКАТА или на дървената люлка. Чак съжалих, че по-рано не съм им взела. След голямо четене по темата и търсене, поръчах големите дървени играчки от SmarToys. Докато ги сглобяваше, Пепи беше силно впечатлен от качеството на материалите и каза, че до сега каквото и да е сглобявал (от детските неща) не е срещал толова високо качество. Така и трябва да бъде, защото това са играчки, по които децата се катерят и пързалят и трябва да са здрави. Принципно ги дават подходящи за деца от 6 месечна възраст до 6 годишна.

В заключение

Дървнеите играчки са много по-практични, по-издръжливи във времето и по-по във всяко едно отношение. Те са екологични, направени с мисъл за природата и децата ни. Помагат за развитието на фината и обща моторика на децата и развиват креативността им. Като цяло, аз винаги ще избирам играчки от дърво пред другите такива, защото цената си заслужава, дори във времето те излизат по-евтини от другите.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Още статии на тема родитеслтво и възпитание можете да намерите в категория Бебешори.

You may also like

2

Сузан януари 13, 2021 - 11:18 am

Много полезна статия! Аз също съм се насочила към Пиклер от SmarToys и исках да попитам дали след 6 месеца използване имате някакви забележки по изработката или все още качеството е същото? Имам предвид разхлабване на сглобки, напукване на дървото и т.н
Блягодаря!

Reply
Sunrising Life януари 14, 2021 - 10:01 pm

Привет :)
Сед 6 месеца изпозлване нямат никаки забележки, освен една драскотина с маркер, която децата направиха и не съм опитвала да изчистя. Качетсвото наистина е безупречно! :)

Reply

Leave a Comment

error: