Home Бебешори Носене на бебе – защо, как и от кога

Носене на бебе – защо, как и от кога

by Sunrising Life
бебеносене, кенгуру или раница за носене на бебе

Вярвам, че всеки е чувал думите „Не го носи много на ръце, защото ще се разглези и ще иска непрекъснато да е в теб!“. В този контекст има много и все толкова цветущи „съвети“, които можем да чуем под път и над път. Добре че в последните години започна масовото разпространяване на бебеносенето и все повече родители отхвърлят напълно съвети от пособно естество. Носенето на бебе освен, че е практично и удобно има множество доказани ползи. Освен всичко, съм сигурна че всяка майка знае колко успокояващо действа на мъниците, когато са гушнати. Е, в ергономична раница или слинг се постига точно този ефект – сгушено бебе и бонус – свободни ръце за мама.

Ето някои от основните неща, които ни дава бебеносенето:

Свобода – свободни ръце и спокойно бебе

Има правени изследвания по темата, според които носените бебета плачат по-малко и са доста по-спокойни. Ароматът на носещия (обикновено неговата майка), сърцебиенето и топлината дават на бебето сигурност. Особено през първите дни и седмици след появата си на бял свят, бебето има нужда от това да е гушкано и да усеща, че не е само. Носенето на бебето му помага да се приспособи по-лесно към света. Представете си какъв стрес е за малкото човече, след като 9 месеца е било на топло и сигурно, изведнъж да се появи в един коренно различен свят. Носейки бебето си, ние му осигуряваме спокойствие, а същевременно ръцете ни са свободни, за да можем да вършим и други неща.

По-бързо стабилизиране на различни системи в тялото, успокояване на рефлукс и колики

Тук също има правени изследвания и е установено, че когато бебето е носено, неговата нервна система „узрява“ много по-бързо. Това се дължи на стимулите като допир, аромат, звук. При проблеми с рефлукс и колики, носенето също помага.

Засилване на връзката дете-родител

Когато бебето е в слинг или раница, то много лесно може да „каже“ на родителя дали е гладно, морко или пък отегчено. По този начин родителя откликва бързо на неговата нужда и дори не се стига до плач. Носейки бебето ние изграждаме силно доверие, което в последствие оказва съществено влияние върху самоувереността на малкото човече. Чувствайки се защитено, бебето расте в спокойствие, че винаги ще има някой до него. Не се чувства отритнато и необичано, което са основни моменти в развитието на детето/човека и са от съществено значение за развитието и психиката му.

Активно се стимулират сетивата на бебето

Когато бебето не плаче, то прекарва повече време в учене на нови неща. Носените бебета усещат аромата на родителя, чуват сърцето му, активно участват в ежедневието на носещия. По този начин те много по-лесно и бързо навлизат в новия за тях свят и учат непрестанно.

Дискретно кърмене

Не на последно място, носейки бебето си в ергономична раница или слинг можем да го кърмим дискретно навсякъде. По този начин си осигуряваме спокойствие, дори когато се притесняваме да кърмим на открито.

Бебносенето помага на родителите да се адаптират по-лесно към новата си роля

Не е лъжа, че появата на малкото човече в семейството в началото може да е доста стресираща и за родителите. Когато носим бебето си ние много по-лесно можем да разчитаме сигналите, които то ни дава. Лично на мен носенето ми носеше огромно спокойствие, особено когато дъщеря ми беше новородено. Не мислех как да я обличам, защото бяхме под общо яке. Не се притеснявах, че може да й е студено. Можех да я кърмя навсякъде, дори през зимата. Можех да върша спокойно ежедневните си ангажименти без да се притеснявам, че бебето ми ще плаче.

Ергономична поза – профилактика против луксация на тазобедрените стави

Позата, в която носим бебенцата и децата си е ергономична и помага/предпазва от луксация. Правилното бебеносене се препоръчва от детски ортопеди. Позата позната като тип „жабче“, или още М позиция на крачетата, подпомага ставата на бедрото да бъдат центрирани в гнездото й. При много малки бебенца, позата е „дълбок клек“, при по-големите деца се получава „разкрач“. Идеята е коленцата да са една идея по-високо от дупето на детето. Може да прочетете повече за правилната позиция за ергономично носене в статията – Кенгуру, слинг или ергономична раница.

woven wings тъкан слинг ревюКак и от кога да носим бебето

Можем спокойно да носим бебето си от неговия първи ден! Да, ако го носим правилно, това може да се случи от момента, в който майката се чувства добре да носи. Съвсм накратко – носенето може да бъде от ден първи на бебечето. В началото се носи в слинг – тъкан или еластичен, до около 4-тия месец на бебчето. След 4-тия месец може да се носи в ергономична раница (стандартен размер или регулируема, според това колко е високо детенцето). Може да прочетете повече за егрономичната поза при бебета и каква носилка от каква възраст се препоръчва в статията Кенгуру, слинг или ергономична раница за носене на бебе.

Финални думи

Това са съвсем накратко някои от ползите, който има от бебеносенето. Най най-хубавото според мен е близостта с малкото ни бебенце, спокойствието, което е взаимно и свободата, която е незаменима. Ако се притеснявате или съмнявате дали бебето ви е правилно сложено в носилката, препоръчвам ви да се срещнете с консултант по носене на бебето. Те са обучени в това нещо и могат да ви покажат и дадат много ценни съвети и препоръки, както и да разсеят съмненията ви дали сте сложили бебето правилно.

Относно носилките, има много и различни видове ергономични носилки (раници, слингове и хибридни такива). Важно е да пробвате и да намерите най-удобната за вас и вашето бебе. Много често това, което е удобно на една майка, за друга е крайно неудобно. Поради тази причина, когато ме попитат за съвет при избор на раница, винаги препоръчвам да се пробва. За мен една е безкрайно удобна, но това не е панацея и не за всички е така. Експериментирайте и намерте най-доброто за вас и вашето бебе.

Надявам се статията да ви е била полезна. Може да погледнете в категория Бебешори. Вярвам, че ще намерите още интересни теми, свързани с бременност, майчинство, бебеносене и отглеждане на деца.

You may also like

Leave a Comment

error: