Home Бебешори Всяка нова майка има нужда от … почти всико в тази статия

Всяка нова майка има нужда от … почти всико в тази статия

by Sunrising Life

Като жена, преминала два пъти през периода с бебе знам какво предизвикателство е в днешно време да успееш да се организираш и да смогнеш с всички задачи, които те чакат. Моите деца са породени, а при породените купонът е още по-голям. Докато на каката й се вика и тича, бебето се опитва да спи. Докато то се кърми, тя иска да се гоним и така нататък. Предполагам познати за повечето родители сценарии. Реших да напиша една статия, в която да споделя кои бяха моите най-ценни предмети, докато децата ми бяха бебета. Вероятно някои от тези предмети няма да ви кликнат (тук основно визирам многократните пелени), но пък за други вярвам, че ще са ви от огромна полза.

1.Слинг и ергономична раница

Това несъмнено са може би най-важните неща, без които не знам как щях да се справя с всичко. Дъщеря ми е носена в слинг от ден 14, а синът ми от ден 4 (вижте също статията Носене на бебе – защо, как и от кога). Благодарение на ергономичните носилки, успявах да свърша всичката домашна работа, децата ми да са наспани и спокойни и постоянно гушкани. Благодарение на носилките успях да ги кача на някои върхове още преди а навършат годинка (Изкачване на връх Мусала, Връх Полежан в Пирин, Черни връх).

Първите 4 месеца носех с тъкан слинг, защото до четвъртият месец гръбнакът на бебето не е достатъчно развит и има нужда от по-голяма подкрепа (може да прочетете повече за ергономичното носене в статията – Кенгуру, слинг или ергономична раница). Лично аз бих ви препоръчала тъкан слинг с размер 6 като за пъви слинг – чудесен вариант е този. Може да разгледате още варинати на подобни слингове, които да намерите в български магазин в сайта на Рошаво. След четвъртия месец може да се насочите към ергономична раница, която да е съобразена с височината на вашето бебе. Ако то е под 68 см, то ще ви е необходима регулируема раница, ако бебето е над 68-70 см спокойно можете да се насочите към стандартен размер раници като тези.

2.Бебеносещо яке

Продължавам в духа на бебеносенето, защото през първата година това беше основно занимание и с двете ми деца. През пролетта и лятото е лесно, но зимата си е предизвикателство докато разбереш как точно да го „случиш“ това бебеносене. Лично аз, когато дъщеря ми беше на 3 месеца много изчетох по темата и накрая стигнах до решение – бебеносещо яке. Избрах това на марката Liliputi, защото се води най-топлото яке за мама и бебе, което има на пазара. Софтшелът е невероятен, не пропуска вода и има много приставки – за носене отпред, за носене на гръб и за бременно коремче. Като цяло за мен това яке е една от най-добрите инвестиции и като бонус с него студ просто няма. Друго, което много харесвам как изглежда е вълненото палто на марката Engel Wings.

3.Многократни кърпички

Когато дъщеря ми се роди, започнах много да се замислям да всички съставки в козметиката, мокрите кърпи и във всичко, което се рекламира като „за бебета“. Четях постоянно етикети и се стараех всичко, което има допир до бебето да е максимално изчистено като съставки. Така стигнах до идеята да използвам многократни мокри кърпи. Носех по няколко в себе си винаги заедно с разтвор от лавандулова вода и няколко капки чаено дърво и изполвах тях вместо стандартните мокри кърпи.

4.Многократни пелени

С първото ми дете използвах изцяло и само такива след 40-тия й ден. Бяха шарени, свежи и възможно най-природосъобразни. Въпреки че първоначалната инвестиция не е никак малка, във времето излиза много по-евтино използването на такива пелени. Ако темата ви е интересна може да гледате видеото ми за многократните пелени, а също да хвърлите поглед и на статията ми – Всичко за многократните пелени. В описанието на видеото съм споделила конкретно какви пелени, подложки и аксесоари използвах с децата ми. Повечето пелени, които използвах са поръчвани от България (може да разгледате вариантите, които се предлагат тук)

5.Лигавници и престилки

Още един чудесен предмет, които може да ви спести наистина много пране. Като започем от цапането по време на захранване и стигнем до силното желание за рисуване с водни бои в даден момент. Лигавник престилка е наистина уникален вариант, за да минимизирате цапането. Лично на мен Pop In ми е много любима марка (използвах и многократни пелени на тази марка) и имат много готин лигавник престилка, който препоръчвам с две ръце.

6.Кутии за съхранение

Дълго време се лутах в това какви кутии да избера. Исках да имам подходящи такива, в които да нося храната на децата навън. В същото време държах да не са стъклени, защото се чупят лесно, а също да са и достатъчно леки, за да мога спокойно да ги нося в раница или чанта. Така се ориентирах към стоманени съдове за съхранение на храна. Например един контейнер за храна от този тип е чудесен за нарязани плодове и зеленчуци. Има различни варианти за големина и форма на кутиите. Лично аз използвах различни форми и размери за различни неща. Много ми бяха удобни тези – голяма квадратна кутия от неръждаема стомана и малка кръгла кутиика.

7. Шишета от неръждаема стомана

Въпросът с шишетата и чашите за вода на децата много често е на дневен ред на една майка. Първоначално бяхме с пластмасови чашки със сламки. След това преминахме на стоманени бутилки за децата и стъклена за мен. В статията Защо избрах бутилка от неръждаема стомана обяснявам много подробно доводите си и до какви изводи ме доведоха проучванията ми. Чудесен вариант за еко съобразен начин на живот са и многократните шишета от биоразградим материал като тези.

one green bottle - предимства на неръждаемата стомана

Финални думи

Като цяло откакто имам деца започнах да се замислям за много неща. Особено много насочих вниманието си към продуктите на пазара, които се рекламират като безопасни, изчистени и подходящи за деца, а когато прочетеш етикета ти иде да плачеш. Също така започнах повече да се замислям за по-природосъобразен начин на живот, използване на по-малко пластмаса, използване на по-чисти козметични продукти или направа на такива в домашни условия, използване на етерични масла вместо ароматизатори и така нататък. Ако ви е интересна темата за нулевия отпадък, то може да прочетете за нея и концепцията в статията – Zero waste или как да намалим боклука и живеем по-природосъобразно.

Надявам се статията да ви е била полезна. Ще се радвам да споделите кои са вашите топ предмети по време на майчинството.

You may also like

Leave a Comment

error: