Home Бебешори Любими детски приказки

Любими детски приказки

by Sunrising Life
детски приказки, издателство фют,

Дъщеря ми обожава книжки. Не е като да няма на кого да прилича. Откакто се помня аз също обожавам книгите. Малката още не можеше да пълзи, когато всячески се опитваше да достигне всяка книга, изпречила й се пред погледа. Първата нейна книжка беше шарена с картинки и много дебели корици. Купих й я около 6-тия й месец. Е, това й беше най-любимата от всички играчки. Винаги намираше някой нов начин за игра с нея. Около 10-тия й месец, книжката беше на парченца, който Пепи грижливо залепи. Не успя да се задържи за дълго в цял вид.

Малко история

Откакто стана на година и половина и се отби сама, се приспиваме всеки божи ден с книжка. Някои книжки четем по веднъж, а на следващото приспиване не ги иска. Други обаче, четем до побъркване. Има поне 10 книжки, които знам на изуст от корица до корица, но тя толкова много обича, че няма как да не й ги чета. В началото се заглеждаше предимно по картинките и търсех книги с по-малко текст и красиви илюстрации. След това лека полека започна все повече да се заслушва в текста и сякаш да не й стигат кратките приказки. Още преди да навърши 2 години, имаше огромен интерес към самите истории в книжките. В началото заспиваше докато чета, вече не се случва, защото й е наистина много интересно да чуе какво ще се случи в края на приказката.

В тази статия реших да ви споделя нашите любими детски книжки, които четем почти всеки ден. Някои от тях са забавни, а други са с много дълбок смисъл.

„Криси се крие“

криси се крие издателство рибка„Криси се крие“ на Фиона Удкок беше първата книжка с текст, която привличаше много вниманието на дъщеря ми. Тя беше на около година и малко, когато започнахме да е четем по минимум 15 пъти на ден. Само тази книжка се признаваше у дома. Тя е много интересна, защото е до известна степен интерактивна.

Рая много обичаше да открива Криси на всяка страница и искрено се забавляваше с това. На малко по-късен етап, започна да се „гордее“ с това, че я е открила.

„Къде ми е шапката“

къде ми е шапката издателство рибкаСледващата й много любима, в хронологичен ред беше „Къде ми е шапката“ на Джон Класен. В нея се разказва за един голям мечок, който си е изгубил шапката. Той се среща с различни животни и ги пита дали са му виждали шапката. Рая се забавляваше искрено на тази история с червената изгубена шапка, която в крайна сметка се оказва открадната. Тази книжка също се четеше на лягане и на ставане.

„Нашето бебе“

Това е книжка от поредица енциклопедии за най-малките, с капачета,на издателство Фют. Тя беше много актуална в един момент, когато забременях. С нея успях да обясня на бебе на година и половина, че ще си има братче. Илюстрациите са много симпатични, капачетата са занимателни и Рая наистина много обичаше да я четем в един период.

„Мечо Пух, Чудесата на водата“

От някъде ни подариха доста стари детски книжки, които честно казано не бях виждала по книжарниците. Тази книжка за Мечо Пух стана много любима на дъщеря ми. Искаше само нея да слуша, особено ако я четеше баща й. Вечер я четяхме минимум по 2 пъти преди да заспи. От тогава и Мечо Пух й стана много любим герой и непрекъснато говореше за него. Покрай това й взехме плюшена играчка на „Бъх“ (тъкмо проговаряше тогава и така го наричаше). По спомен по това време беше на около година и половина.

„Мечо Пух“

След това й взехме книжка на Дисни с много истории за Мечо Пух. Имаше един период от време, в който тази беше най-желаната и любима. Илюстрациите в нея са красиви, текстът не е много, но страниците са.

„Горската детска градина“

Следващата много любима и на двете ни е от поредицата „Във вълшебната гора“ на издателство Фют. Нея я знам на изуст от началото до края. Имаше един забавен случай, в който сме легнали да я четем и аз съм стигнала почти до средата на книжката, когато се усетих, че не съм прелиствала от няколко страници. Тази поредица на мен също ми е доста любима, защото има много шарени илюстрации с различни животни, а историите са в много сладки рими. Четат се много бързо и са интересни. Освен това има много детайли и спокойно може да си разказвате истории по картинки с детето.

„Пожар в гората“

Тази книжка също е от поредицата „Във вълшебната гора“ на издателство Фют. Разказва се за това как се е запалил пожар и животни дружно успяват да го угасят. Римите вървят много леко и готино. Сред любимите на малката е.

„Моите първи любими приказки“

Тази книжка й беше подарък за втория рожден ден от моя приятелка. От 6 септември до 6 ноември, се четеше всеки божи ден. Непрестанно! Не искаше и да погледне друга книжка. Тази книга е отново на издателство Фют и в нея има 10 приказки. Всички приказки вътре са с много красиви рисунки и интересни истории. Първите най-любими са й приказките за мечето Стенли, костенурката Пина и слончето Чупчи. После започна много да се радва и на котето Малчо и лъвчето Лео. Наскоро с Пепи установихме, че тя зная почти всяка една приказка от тази книжка на изуст. Ние започваме изречението, а тя го довършва. Бяхме доста впечатлени!

„Грузулак“

Преди седмица може би, приятелка ни даде любимите й книжки, за да ги почетем малко у дома. Сред тях е и една от последните най най-любими и четени книжки -„Грузулак“ от Джулия Доналдсън. Илюстрациите и текста са й супер готини, историята също. Рая почти я научи на изуст.

„Сто жаби“

Тази книжка дойде при нас заедно с „Грузулак“. На мен ми е фаворит сред всички детски приказки, които съм чела. Книжката е на авторката Евгения Войнова, която е и илюстратор. Илюстрациите са наистина невероятни! Текстът върви в рима и е много много поучителен, човечен и земен. Четейки я дори се чудя дали не е приказка не само за деца, ами и за възрастни. Разказва се за една жаба, която не била щастлива и суетата я превзела. Накрая жабата разбира, че най-хубавото е да бъдеш себе си. Невероятна книжка!

любими детски книжки - сто жабиИма още наистина много детски приказки, които са прекрасни. Това са едни от най-любимите на дъщеря ми, които може да слуша сякаш до безкрая. Ако ви е интересно, мога да направя продължение с други много хубави книжки, които четем у дома. 

Може би ще ви е интересно да прочетете и как се забавлявахме, когато Рая беше на годинка и дойдоха големите студове – Игри вкъщи, когато навън е студено, както и най-новата статия с различни занимания за деца у дома – Игри и занимания за деца вкъщи.

You may also like

Leave a Comment

error: