Home ЛайфстайлЛайфстайл Вълнени дрехи за студени зимни дни

Вълнени дрехи за студени зимни дни

by Sunrising Life
естествени материи - вълна

Много е вярно твърдението, че всичко в живота ни се случва в най-точния момент – на време. Докато бях ученичка, а след това студентка, никога не съм се замисляла за много неща, които сега са ми на дневен ред. Едно от тези неща са материите на дрехите, които нося. Откакто имам деца, започнах доста изчерпателно да се запознавам с различни теми и да се отнасям много по-отговорно към себе си. В последните месеци съм на вълна естествени материи и лека полека започнах разчистването на синтетичните дрехи у дома и замяна с дрехи от естествени материи. Убедих се, че за зимния период няма по-хубаво нещо от вълната.

До скоро, когато чуех вълна, винаги си представях онези боцкащи вълнени чорапи и пуловери, които баба едно време се опитваше да ми облича. Е, за щастие се запознах с видовете вълна и открих дори, че има вълнено бельо! Което далеч не е грубо и боцкащо, а дори обратното. От известно време насам обзавеждам децата с вълнени дрешки, а за Коледа съм решила да взема и за нас с Пепи.

Вълната като материал

Наистина ми беше трудно да повярвам, че вълната е толкова невероятен материал, буквално до преди няколко месеца. Откакто носим обувки, които са от вълна, се убедих в качеството. Отделно имам няколко пуловера от мериносова вълна, с които съм била в най-люти зимни дни (само по тях и яке) и никога не ми е било студено. Колкото повече проучвам, толкова повече се убеждавам, че на времето, хората не са били никак глупави. Използвали са предимно естествени материи и материали в живота и бита си. В днешно време синтетиката е заляла пазара и е много по-лесно достъпна като цена. Да, вълната е в пъти по-скъпа, но смятам, че е и в пъти по-издръжлива отколкото синтетичните материи. Ето накои основни плюсове на вълната като материя:

 • хипоалергенна материя
 • тя е възобновяем ресурс и в този ред на мисли екологична
 • устойчива на бактерии, плесени и мухъл
 • има терморегулиращи свойства – регулира телесната температура
 • силно устойчива на огън – не гори при силен пламък и не се топи
 • има водоустойчиви свойства
 • абсорбира влагата
 • има самопочистващи се свойства
 • не задържа миризми
 • не се нуждае от често пране

Сигурна съм, че има още много предимства, за които не се сещам в момента. Но дори само тези са достатъчни, за да се убедите в качествата на този ценен материал.

Видове вълна

Вълната се получава от козината на различни животни – овце, лама, кози, алпака и други. Най-разпространена е агнешката вълна, която е и онази боцкащата от детството ми. Мериносовата вълна е от мерносови овце и е много мека и тънка. Мохерът също е вид вълна, който се прави от ангорски кози. Алпаката е много мека и компринена вълна, която се добива от бозайник, подобен на лама. Сред вълната, най-луксозна и висококачествена е кашмирът. Той се добива от кашмирени кози, които живеят във високите части на Хималаите. Кашмирът е най-меката и нежна вълна, същевременно и най-топлата вълна.

Вълнени дрехи – чудесен вариант за зимните дни

Предполагам, че ако сте прочели до тук написаното, сте се убедили в качествата на вълната като материал. Лично аз за себе си съм силно възхитена. За това реших и да обзаведа всеки у дома с вълнени дрехи. На малката й взех тениска тип бельо от вълна и коприна. Невероятно мека, а в същото време съм убедена, че няма как да й е студено. Бебето си има комплект от вълнена жилетка, панталон и шапка. Вълнените обувки ги споменах малко по-рано (на марката Wildling Shoes). Отделно, поръчах вълнени чорапи за мен и Пепи (ето тук можете да намерите мъжки – черни, сини и сиви и женски вълнени чорапи).

Много често срещан въпрос е от къде да купим вълнени дрешки и започва едно велико издирване. Лично аз гледах доста в чужди сайтове, но накрая като тегля чертата, цената ми излизаше същата или дори понякога по-висока от цената в наши магазини. Ето линкове на някои много хубави вълнени дрешки за деца, които използвам:

 • клин от вълна и коприна на Cosalina за Рая – има ги в различни цветове – зелен, син, оранжев, сив.
 • вълнен гащеризон на Cosalina за бебето – бежов цвят.
 • детски вълнени чорапи – високи червени, високи сиви.
 • вълнена шапка – на Алекс е подобен тип, но тази също е чудесна, защото е шал и шапка в едно.
 • вълнено яке – бебето има такова вълнено яке на Cosalina. В Рошаво предлгат също оранжево и розово.
 • вълнени гети – шарени, зелени, сиви.

Ето тук можете да разгледате и други вълнени дрехи, които се предлагат в Рошаво.

Как да поддържаме вълнените дрехи

Много тънък момент, който трябва да имате предвид – поддръжката на вълнените дрехи. Вълната не се третира като обикновените памучни или синтетични дрехи. В случай, че бъде така третирана има опасност да се свие. Вълнените дрехи не трябва да се перат на температура по-висока от 20 градуса. Най-хубаво и сигурно е да бъдат накисвани в хладка вода в препарат за вълна и ръчно изпирани. Хубаво е да знаете, че трябва да се сушат хоризонтално, за да не се развлекат. Не сушете никога на пряка слънчева светлина. Хубаво е вълнените дрехи да се оставят на проветриви места възможно по-често. Като цяло, винаги четете какво пише на етикета на дрехата, за да предоствратите съсипването й. Вълната може да се използва десетки години, стига да е третирана правилно.

Много хора избягват прането на ръка, но да ви кажа, прането на вълна далеч не е като прането на други материи дрехи, които се перат ежедневно. За да се съхрани максималко, е хубаво вълната да не се пере често, а само ако наистина се налага.

Финални думи

За нас с Пепи, вероятно ще поръчам от чужди сайтове, тъй като за момента не съм намерила български такъв. Наскоро говорих със собственичка на онлайн магазин, която сподели, че все още не им е рентабилно да зареждат вълнени дрехи за възрастни в големи количества. Явно все още не сме готови да се пречупим и да носим вълнени дрехи, защото сме наплашени сякаш от боцкащата вълна от едно време. Още при чуването на думата „вълна“ съм сигурна, че 98% от хората правят именно такава асоциация.

Лично за себе си съм убедена в качествата на този стар, но сякаш леко забравен и изместен материал за дрехи. В стремежът си за по-чист живот непрестанно се сблъсквам с нови и нови „открития“ за мен, които бавно променят живота ми в положителна посока.

Надявам се статията да ви е била полезна. Ако имате някакви въпроси и чуденки, не се колебайте да ми пишете. 

You may also like

1

Екатерина ноември 12, 2020 - 4:40 pm

Хубава статия :) Аз бих добавила, че „боцкащата“ вълна има друга важна функция и всъщност стимулира кръвообращението. Е, разбира се, не е за чувствителни кожи. За щастие сега има много избор на мерино или комбинации от вълна и коприна. В нашето семейство вълната е на пиедестал <3

Reply

Leave a Comment

error: