Home ЛайфстайлЛайфстайл Етерични масла при настинка и грип, които използвам у дома

Етерични масла при настинка и грип, които използвам у дома

by Sunrising Life
етерични масла, масла при кашлица и сополи,лечение с етерични масла, дотера

Понеже темата ми е доста актуална, реших да седна и да напиша статия за това какви етерични масла използвам, когато вкъщи има болен. Откакато открих етеричните масла и ползите от тях се стремя да ги включвам максимално в ежедневието си. Освен това вече доста пъти успешно спираме развитието на различни настинки и грипове. В последните дни, малката ми дъщеря е болна и покрай това навлязох още по-надълбоко в света на етеричните масла. Тук искам да вметна, че използвам терапевтичен клас масла на марата doTERRA и че споделям личния ми опит с маслата, но това далеч не значи че съм специалист.

Имунна бомба

Това е първото нещо, което правя, когато усетя, че някое вирусче започва да върлува у дома. Имунната бомба може да се приготви с масло от риган и без него. Ако е с риган, то може да се маже около 10-тина дни и след това трябва да се спре, защото ригана е към горещите масла и не е хубаво да се използва продължително време. За това, доста често правя имунната бомба без риган. Тук също трябва да вметна, че разреждането, което използвам е за дете на 2 години (бебето все още не може да се маже с някои масла). За приготвянето на имунна бомба използвам за база бадемово или кокосово масло в 10 мл шишенце и слагам по:

  • 3 капки масло от Лимон
  • 3 капки масло от Чаено дърво
  • 3-4 капки масло от Тамян
  • 3-4 капки масло Онгард

С тази смес мажа през 1-2 часа крачетата на детето.

При секрет от носа и кашлица

За носа, синусите и вратлето слагам в около 5 мл база по 5 капки масло от Тамян и 8 капки масло от Чаено дърво. Понякога слагам и лимон или лавандула. С тази смес мажа отново през 1-2 часа нослето, синусите, челото и зад ушите на детето.

Тук ми се иска да вметна, че се консултирах с арома терапевт, който каза, че мога да мажа крачетата на бебето (на 3 месеца) с горната смес, като превенция или в случай на подобни симптоми при него.

Друг вариант при запушен нос в 10 мл базово масло (може да прочете повече за базовите масла тук) слагате:

  • 15 капки масло от Чаено дърво
  • 10 капки масло от Тамян
  • 1 капка Брийт/Air 

Мажете синусите, нослето и зад ушите.

За сваляне на температура

Когато има висока температура слагам в една супена лъжица кокосово или бадемово масло за база и по 2 капки малко от лимон и лавандула. С тази смес мажа челото, вратлето и крачетата на детето.

Детокс ваничка

Това като го прочетох за пръв път и ми се стори нещо много сложно. Буквално вчера реших да го направя за пръв път и далеч не е сложно. В коритото на бебето сложих 2 капки масло от Лимон и 2 капки Чаено дърво. Оставих дъщеря ми в коритото да си играе вътре поне 20-тина минути. През това време пуснах гореща вода на чешмата, за да може да има много пара в банята и да се получи нещо като „ипровизирани инхалации“.

Дифузиране на етерични масла

Това ми е любимата част, защото цялата къща започва да ухае прекрасно. Когато има някой настинал у дома, дифузерът работи почти непрестанно. Слагам етерични масла от Чаено дърво, Тамян, Лавандула, Лимон, Air/Брийт, Онгард. Не всички масла са подходящи за малки бебета и се съобразявам с това – бебето не е в стаята с дифузера. Преди пусках всяка вечер в спалнята масло от Лавандула и малкта спеше много спокойно. Порай малкия спрях тази практика, но скоро отново ще започна да го правя (когато стане на 6 месеца).

етерични масла - етерични масла, масла при кашлица и сополи,лечение с етерични масла, дотераФинални думи

Реших да спретна тази практически насочена статия, за да споделя какво използвам и какво действа при нас. Етеричните масла са цяла вселена, която тепърва ми предстои да проуча. До момента това е опитът ми с тях, който впрочем не е никак малък. Започвам лека полека да ги използвам и в бита си като замествам препаратите за почистване, пране, козметика, дори паста за зъби.

Ще завърша статията с откъс от една доста ценна за мен книга на Джош Акс:

Етеричните масла се извличат директно от кората, цветовете, плодовете, листата, семената или корените на рестението или дървото. При процеса на дестилация маслото се отделя от съединенията на водна основа. Само капка от такова висококонцентрирано етерично масло оказва мощен лечебен ефект. Казвам висококонцентрирано, защото а нужни 70 килограма цветове на лавандула, за да се произведат едва 480 милилитра етерично масло…Помислете за тези съотношения, когато си купувате някое миниатюрно мускалче.

Етеричните масла са изградени от много малки молекули, които лесно проникват в клетките. Те се различават от олиата, доивани от маслодайни култури и ядки, които имат много по-големи молекули, не могат да проникнат в клетките и нямат същото лечебно приложение.

Не смятам за нужно да убеждавам някой в ефективността на етеричните масла. Когато някой е готов за това, то той сам ще се убеди в тяхната полза. Аз за себе си и семейството си съм избрала да минимизирам използването на традиционните лекарства. Използваме само хомеопатични продукти, етерични масла и билки.

Ако ви е интересна темата може да разгледате още статии в категория Етерични масла. Ако пък сте решили, че искате да опитате, може да се регистрирате в сайта им и да плучите процентна отстъпка от продуктите, които сте избрали. В случай, че ви е интересно и имате въпроси, не се колебайте да ми пишете : )

Надявам се статията да ви е била полезна. Ако искате да споделите още някоя интересна комбинаци може да го направите долу в коментарите.

You may also like

6

Мариета януари 18, 2020 - 3:52 pm

Здравейте! Благодаря Ви за споделения опит. Бих искала да Ви питам имате ли случайно опит с масла за след имунизация на деца. Приятелка от Америка ми сподели, че е ползвала лимон и чаено дърво. Мазала е петичките. За съжаление не си спомня в какви пропорции.

Reply
Sunrising Life януари 18, 2020 - 5:19 pm

Нямам такъв опит. Принципно разреждането зависи от възрастта на детето. Може в 10 мл база да сложите по 5-10 капки от тези масла (за дете на 1 г нека са по 5), колкото по-голямо е детето, толкова по-концентрирано може да бъде :)

Reply
Диди декември 31, 2020 - 2:33 pm

Здравейте! Благодаря за споделената информация. Аз от скоро ползвам маслата на дотера и информацията която сте споделили е супер. Благодаря!

Reply
Sunrising Life януари 9, 2021 - 12:03 pm

Здравейте, Диди :)
Благодаря Ви за обратната връзка :) Радвам се, че мога да бъда полезна с опита си. Съвсем скоро ще стартирам и поредица от видеа за приложението на маслата при различни състояния и за различни неща в ежедневието ни. Ако ви е интересно може да ги следите в нашия YouTube канал :)

Поздрави :)

Reply
Ваня Димитрова март 17, 2021 - 8:31 pm

Здравейте, много ми хареса информацията за етеричните масла! Какъв дифузер бихте препоръчали?

Reply
Марина февруари 7, 2022 - 11:41 am

Благодаря Вики,
Много си ми полезна!
Наскоро и аз си закупих маслата и с радост ще следя Вашите съвети! :)
Поздрави

Reply

Leave a Comment

error: