Home ЛайфстайлЛайфстайл Лазерна епилация – лично мнение и опит

Лазерна епилация – лично мнение и опит

by Sunrising Life

От известно време обмислям да ви разкажа за една процедура, която е любима на много жени. Другата част от нежния пол имат притеснения да се подложат на нея. Става дума за лазерната епилация. Аз бях от втората група жени и дълго време се колебаех и обмислях дали си заслужава, дали няма някакъв риск и още куп въпросителни имах в главата. Тази статия ще е посветена именно на лазерната епилация – всичко, което е необходимо да знаете за нея и моят скромен личен опит и препоръки. Започвам директно по темата, а именно с въпросът, които изниква в главата на всяка жена:

Какво представлява лазерната епилация?

Лазерната епилация се основава на светлинни импулси, които биват привлечени от меланина. Меланинът е пигмента, който придава цвят на косъма. Колкото по-наситен е цвета, толкова по-ефективно бива привлечен импулсът на апарата. Светлинният импулс от лазера нагрява космения фоликул до степен, в която го унищожава. Около всеки космен фоликул има и кръвоносен съд, който се свива и по този начин там за дълго време не се появява косъм – това може да трае и много години.
Тук се появяваше и моето основно притеснение – прилагайки процедурата не се ли облъчват всички тъкани. Не, лазерният импулс прониква само до космения фоликул.

Брой процедури – колко ще ми трябват?

Вероятно знаете, че този тип процедури като лазерната епилация, се налага да се повторят няколко пъти през определен период от време. Това се дължи на различната фаза на растеж на косъмчетата. Тя е известна още като анагенна фаза, в която в даден момент са около 10 до 15% от космите в тялото ни. Именно през тази анагенна фаза косъмчетата могат да бъдат унищожени.

Предполагам схванахте идеята, но да все пак ще уточня – на една процедура се премахват между 10 и 15% от косъмчетата, защото само толкова са в анагенна фаза, подходяща за унищожаване на космения фоликул. 

На различните зони от тялото, анагенната фаза на косъмите е различна. Например за окосмяването по лицето тази фаза е около 30-40 дни, докато за интимната зона, мишниците и ръцете тя е между 45 и 60 дни.

Хубаво е да имате предвид този факт и ако някъде ви кажа, че трябва да ходите през 20-30 дни да имате едно на ум, защото вероятно ще си хвърлите парите на вятъра и няма да имате ефективни резултати.

Като цяло броят на процедурите зависи много фактори като:

 • Вида на кожата
 • пигмента на космите
 • Тяхната дебелина
 • Гъстотата на окосмяване
 • Хормоналния баланс
 • Дълбочината на космените фоликули
 • Дали процедурите се правят през оптималния период от време

Именно поради тези много фактори няма еднозначен отговор на въпроса „Колко процедури ще ми трябват?“

Обикновено специалистите споделят, че са необходими между 6 и 8 процедури, за да се види задоволителен ефект. Въпреки това, има възможност при някои да се повлияят от по-малко, а при други да са необходими повече процедури.

Още няколко често задавани въпроси

През лятото прави ли се епилация?

Тази тема е доста разисквана и за това ще й отделя няколко реда. Зоната, на която се прави не бива да се излага на слънце поне 3 дни преди и 3 дни след процедурата. Също така се препоръчва тя да бъде защитена от слънцето с SPF 50. Това дали е подходящо през слънчевите месеци или не зависи от апаратът, който се използва и професионализма на човекът, който прави процедурата (той следва да обясни всички противопоказания). Там, където ходя аз, използват лазера Elysion PRO и при него е безопасно да се прави епилация дори през лятото.

Боли ли?

Това е следващият топ въпрос по темата. Ето и отговорът му – не, не боли. Има съвсем леко усещане като боцкане и затопляне.

Изисква ли се някаква подготовка?

Това, което се препоръчва е да не сте си правили кола маска или епилация поне месец на зоната, на която ще правите лазер. Също така задължително ще ви попитат тали използвате някакви медикаменти и лекарства, защото някои от тях са фоточувствителни и могат да променят пигментацията на кожата.

Предимства на лазерната епилация

Освен че веднъж за винаги ще спрете да мислите за обезкосмяващи процедури, има още ред предимства:

 • Години наред няма да се налага да се притеснявате за окосмяването
 • Няма да има враснали косъмчета и разранявания
 • Ще се потите по-малко, съответно ще се  намали телесната миризма
 • Няма да имате неприятни петна по дрехите
 • Ще имате един ангажимент по-малко

От сегашна гледна точка – заслужава си инвестицията, определено. Вероятно скоро ще започна и други зони.

Личния ми опит

Както ви споменах и в началото на статията, аз имах вътрешно съпротивление срещу тази процедура. Доста почетох, консултирах се със специалистите от Nude Aеsthetic и те ме убедиха, че е напълно безопасно, а ефектът ще е впечатляващ. За пореден път им се доверих (първият път беше за Vela Shape III) и определено не сбърках. Работят с най-добрият лазер на пазара, а дамите, които правят процедурите са истински професионалисти, които няма да ви спестят информация и ще подходят индивидуално към всеки свой клиент

Аз си направих 5 процедури лазерна епилация на мишници, като между 3-тата и 4-тата процедура имах по-дълга пауза, защото се налагаше да използвам лекарства, които не са съвместими. Т.е. пропуснахме анагенната фаза на една част от косъмчетата, но въпреки това ефектът към момента (след 5-та процедура) е впечатляващ. Останали са не повече от 5-6 косъма. От Nude казаха, че вече мога да ходя само на поддържащи процедури, които се правят на период от 2-3 месеца, до пълното премахване на всички косми.

От Nude ми предоставиха и код за 15% отстъпка на моите последователи – SunRise15. Кодът е валиден за всички процедури, които не са на промоция.

Надявам се статията да е била достатъчно изчерпателна и полезна. И ако ти като мен имаш притеснения или съмнения, повярвай ми – заслужава си.

You may also like

Leave a Comment

error: