Home ЛайфстайлЛайфстайл Етерични и базови масла

Етерични и базови масла

by Sunrising Life
етерични масла, масла при кашлица и сополи,лечение с етерични масла, дотера

Откакто си взех семеейния пакет с етерични масла, се стремя всеки ден да чета по нещичко свързано с темата. Използването на етерични масла си е цяла наука. Те намират приложение навсякъде – в козметичните продукти, могат да се използват с лечебни цели, в кулинарията, дори за почистване на дома. Лично аз съм много силно впечатлена от качествата и ефективността на маслата. Няма да лъжа, че в началото бях леко скептична, но във времето виждам реални ползи и съм възхитена. Голяма част от етеричните масла не се използват в чистия си вид, а трябва да бъдат разредени в така наречените базови масла.

Встъпителни думи за етерични масла

Когато човек навлиза в света на етеричните масла, трябва да знае някои основни неща за тях. На първо място ми се иска да спомена, че е много важно да разграничим различните етерични масла. Какво имам предвид? Ами, етеричните масла от Джъмбо, които са 10 шишенца за 5 лвева, не са тези масла, за които говоря. Тоест – от етерично масло до етерично масло има голяма разлика. Хубаво е да сте уверени в качеството на маслата, които купувате и ще използвате. Аз реших да се доверя на маслата на марката doTERRA и виждайки резутатите, отново бих избрала точно тях. Самите масла са много и различни видове, като за различни неща са подходящи конкретни масла. Всичко това се разбира и научава с времето и разбира се с четене по темата. Никой не се е родил научен, но веднъж усетил „силата на етеричните масла“, вярвам че никой човек не би се отказал от тях.

Голяма част от етеричните масла се използват като се разреждат в така наречените базови масла. Тези масла се наричат „горещи“.

„Горещи“ етерични масла

Името им идва от това, че могат да донесат чувство на парене, ако се мажат върху кожата или пикантен вкус, в случай, че се приемат вътрешно. В групата на горещите масла са маслата от риган, мащерка, кайсия, карамфил, канела. Те винаги трябва да са разредени в базово масло (специалисти от doTTERA препоръчват съотношението на разреждане да бъде 1 към 10).

Чувствителни масла

Друга група масла, които също трябва да се използват в определено разреждане са чувствителните масла. Към тях спадат маслата от мента, уинтъргрийн, черен пипер и лимонена трева. При тях разреждането може да бъде в съотношение 1 към 5.

Кои масла не се препоръчват за вътрешна употреба

Има някои масла, които не се препоръчват за вътрешна употреба и това са – Арборвитае, Кедрово дърво, Кипарис, Евкалипт, White fir и Уинтъргрийн.

Меки етерични масла

Това е голяма група от масла, които могат да се използват както за вътрешна, така и за външна употреба. Тези масла могат да се употребяват и без да бъдат разреждани в базово масло. Към тази група спадат етеричните масла от Лавандула, Тамян, Лайка, Здравец, Сандалово дърво, Чаено дърво и други.

Това беше съвсем накратко за етеричните масла. Сега ще обърна внимание на видовете базови масла, които се използват за разреждане на етеричните.

Базови масла

Тези масла се използват като база и в тях се разреждат етеричните такива. Те имат структура, която е близка до мастната тъкан на човека и поради тази причина проникват много лесно. Също така помагат на кожата да абсорбира етеричните масла. Базовите  масла се извличат от най-мастно наситените части на растението като ядките и семената. Хубаво е да знаем и имаме предвид, че базовите масла нямат неограничен живот. Това се дължи на високото съдържание на мазнини в тях, (те се окисляват с времето). Когато избираме базово масло е добре да съобразим за какво ще го използваме. Например за лице трябва да подберем масла, които не запушват порите.

Масла, които са твърди на стайна температура

Кокосово масло

Това е най-често използваното базово масло. Може да прочетете повече за него и ползите от него в статията Всичко, което трябва да знаете за кокосовото масло.  Хубаво е да се има предвид, че запушва порите.

Какаово масло

То е с приказен шоколадов аромат и подхранва изключително добре кожата. Това масло също запушва порите.

Масло от карите

Прекрасен вариант за успокояване и хидратиране на кожата. Маслото от карите не запушва порите на кожата.

И трите масла – какаово, кокосово и от карите са подходящи за суха, чувствителна и зряла кожа.

Масла, които са течни на стайна темепратура

Да си призная, за мен беше важно да имам у дома и някое течно масло, което да използвам като база. Разбира се, че винаги може да се използва зехтин. Въпреки това държах да си имам някое, специално „наречено“ и предназначено за етеричните ми масла. Ето и кои са течните базови масла:

Масло от жожоба

То не запушва порите, като същевременно овлажнява и прониква дълбоко в кожата. То е подходящо за всеки тип кожа – суха, проблемна, чувствителна, мазна, комбинирана.

Масло от невен

Също не запупва порите и има регенериращи свойства за кожата. Използва се като мехлем за множество кожни проблеми и е чудесен вариант за базово масло.

Масло от бадем

То запушва слабо порите и е много подходящо за малки деца. Когато малката ми беше бебе я мажех само с бадемово масло и не използвах никаква друга козметика. Може би заради това се насочих именно към това масло за базово. То подхранва кожата и е богато на витамините А и E. Друг плюс е, че подпомага успокояването на раздразнената кожа.

Масло от кайсиеви ядки

Това масло е средно попивно, поради което е чудесно за масажи. Може да се използва за козметика и дори за почистване на грим.

Масло от гроздови семки

Това масло е много подходящо за мазна кожа, тъй като спомага за свиването на порите.

Масло от лешник

Маслото от лешник също е чудесно за мазна кожа, защото както това от гроздови семки, регулира производството на себум и спомага за свиване на порите.

Аганово масло

Това масло има много голямо приложение в козметиката. Бива наричано още „течно злато“, защото има доказно чудодеен ефект върху кожата и косата. Подходящо е за суха, зряла и чувствителна кожа, както и за коса. Не запушва порите, същевременно прави кожата по еластична и мека. Много жени го използват против стрии по време на бременност.

Финални думи

Мисля, че с това статията става сотатъчно изчерпателна и в същото време не прекалено дълга и натоварваща. Както вече споменах, светът на етеричните масла си е цяла нова нука и е хубаво човек да навлиза постепенно в него, защото иначе може да се изгуби съвсем. Аз лично използвам за базови масла кокосово и бадемово масло. Разбира се, винаги можете да капнете няколко капки масло в зехтин и да изпозлвате именно зехтина като база. Това е от мен за сега. Смятам с времето да пиша за новите неща, които научавам и моя опит с етеричните масла. Ако ви е интересно, може да прочетете Как се запознах и започнах да използвам етерични масла и с какво започнах.

Надявам се статията ви е била интересна и полезна.

You may also like

Leave a Comment

error: