Home ПътешествияБългария Гигински манастир – разходка близо до София

Гигински манастир – разходка близо до София

by Sunrising Life
Гигински манастир

Ако сте в София, имате един свободен ден и се чудите къде да се разходите, горещо ви препоръчваме да отскочите до Гигински манастир „Св. Св. Козма и Дамян“. Той известен още като Черногорски манастир, поради факта, че е разположен в планината Черна гора. Там можете да посеидите в тишина и да се насладите на чист планински въздух, както и да опитате лековитата жива вода от Аязмото.

Къде се намира Гигинския манастир

Гигинския манастир се намира на около един час път от столицата. Той е разположен на около 6 км южно от малкото село Гигинци, Брезник е на 21 километра  североизточно, а областният център Перник е 32 километра на изток и на около 60 километра от столицата – София. Църногорският манастир се намира в подножието на връх Китка в планината Черна гора. Първоначално се е намирал в подножието на връх Тумба, местност „Китка“, но в последствие е преместен.

Гигински манастир

Гигински манастир

Как да стигнем до манастира

Най-лесно и бързо е с автомобил – от София по магистрала Люлин. Минава се покрай град Перник, а след това през Брезник и Ноевци. Последното населено място, през което се преминава е Гигинци. Там можете да оставите колата си и да стигнете пеша до манастира по хубав асфалтиран път. Имайте предвид, че има изкачване – около 250 метра денивелация за 3-4 километра. Ако разполагате с време и искате да се раздвижите си заслужава разходката. Пътят е много живописен. В противен случай можете да се качите с колата до манастира, където има паркинг.

Малко повече за Гигинския манастир

Манастирът има води своята история от далечният XI век, от когато са датирани най-старите манастирски постройки. „Св. Св. Козма и Дамян“ е притежавал множество имоти още от времето на българските царе. През Втората Световна война е превърнат в концлагер, а след това в пионерски лагер. Въпреки разрухата през годините, през 1976 година Гигинският манастир е обявен за художествен паметник на културата.

Манастирът има голям слънчев двор и множество постройки – постройка, в която живеят монасите, църква, камбанария и магазинчета. От магазинчетата можете да си купите домашно приготвени сладка, пчелен мед и подправки, които са дело на монасите, живеещи там.

Спокойствието в манастира

В двора на манастира има пейки, чешмички и много цветя. Там сякаш ремето е спряло и човек може изцяло да се отаде на спокойствието и тишината, които царят. Да послуша песента на птиците или просто да си почине, оставяйки всички свои грижи някъде далеч. В случай, че останете за няколко часа може би ще имате възможност да чуете и песента на камбаните.

Слънчевият двор на Гигински манастир - разходка близо до София

Слънчевият двор на манастира

Аязмото на манастир „Св. Св. Козма и Дамян“

На територията на манастира има Аязмо, за което се смята, че е лековито. Стотици хора ходят там, за да пият от живата вода с надежда и вяра за изцеление. Смята се, че чудодейната вода засилва имунната систма, както и че лекува поражения на нервната система и дори безплодие. Водата извира между корените на стар дъб, който се намира в двора на манастира. Следва да спомена, че думата „дъб“ на старобългарски език означава „здрав“.

В заключение…

И така, ако не разполагате с много време през някой почивен ден и не ви се стои вкъщи отскочете до това красиво местенце. Полюбувайте се на природата, на чистия въздух и на спокойствието, които ще откриете сгушени около и в Гигинския манастир. Вижте още 6 манастира до София, които да посетите.

За повече интересни идеи за пътешествия, можете да ни последвате във FACEBOOK.

You may also like

2

Carmela Biscuit април 1, 2017 - 1:27 pm

Аз не бих препоръчала разходката по асфалтовия път от Гигинци до манастира – минават често коли, вдигат прах, а и по асфалта не е като по горски пътеки. По-добре е да се отиде с кола до манастира и оттам да се направи разходка до връх Тумба и останалите върхове – планината е ниска, равна, пътеките са много приятни, получава се невероятно раздвижване на чист въздух.

Reply
Victoria Krumova април 2, 2017 - 8:32 am

Благодаря Ви за коментара. Ние стигнахме до манастира с кола, но не разполагахме с много време, за да се разходим в планината. Следващият път ще се поразходим :)

Reply

Leave a Comment

error: