Home ЗдравословноЗдравословно Всичко, което трябва да знаете за мазнините

Всичко, което трябва да знаете за мазнините

by Sunrising Life
Бадеми

След като в Триадата белтъчини, мазнини, въглехидрати, загатнах някои основни неща за тези три важни звена, сега ми се иска да разледам малко по-обстойно темата за мазнините. Както стана ясно, мазнините са най-концентрирания носител на енергия. Те са от изключителна важност за регулирането на телесна температура, редица хормони, за кожата и за транспоритрането на различни видове витамини.

Мазнините са известни още и с термина липиди, който е с гръцки произход и в буквален превод означава мазнина. Те са неизменна част от организма и, когато биват приемани в приемливи количества са полезни.

Класификация на мазнините

Най-общо може да се обособят две основни, големи категории:

1.Наситени мастни киселини

Те се срещат предимно в храни с животински произход (млечни продукти, яйца, червено месо и други). Казано с прости думи, особеното при тях е, че мастните киселини са плътно и здраво свързани, респективно по-трудни за разпад. Именно от това се обуславя складирането на телесни мазнини.

2.Ненаситени мастни кислини

Те се срещат предимно в храни от растителен произход (зехтин, соево олио, слънчогледово олио и други). Връзките на тези киселини са по-слаби и податливи на разпад. От своя страна ненаситените мазнини се делят на мононаситени и полинаситени мастни киселини.

            – Мононаситени мастни киселини

Тази група мазнини са смятани за изключително здравословни, тъй като влияят върху  понижаването на лошия холестерол и поддържат високи нивата на добрия холестерол.

            – Полинаситени мастни киселини

Те могат да бъдат разделени в две групи – омега-3 и омега-6. Както знаем тези мазнини не се произвеждат от тялото, а тряба да се приемат чрез храна или хранителни добавки. Те имат пряко отншение към метаболизма на организма. Омега-3 можете да си набавите от орехи, смена от чия, както и мазни морски риби – например сьомга. Омега-6 се намира в ядките, семената и различни растителни масла. Тук следва да спомена, че едно от основните неща при приема на полинаситените мастни киселини е съотношението омега-6:омега-3, което трябва да е до 4:1.

В таблицата са дадени основните източници на мастни киселини.

Наситени мастни киселини Ненаситени мастни киселини
Мононаситени Полинаситени
Месо Кашу Орех
Млечни продукти Лешник Семена от чия
Какаово масло Бадем Ленено семе
Палмово масло Авокадо Сьомга
Кокосово масло Зехтин Конопено семе

Трансмазнини

Тези мазнини имат действие върху организма, обратно на мононаситените мастни киселини.  Научно доказано е, че те повишат нивата на „лошия“ холестерол. Трансмазнините участват в процесите, протичащи при запушване на артерии, намаляват количството на добрия холестерол, могат да спомогнат за получаване на сърдечни заболявания, създават среда, благоприятна за формиане на съсиреци в кръвоносните съдове, сърцето, мозъка.

Те се съдържат в редица продукти, които в днешно време виждаме в ръцете не само на възрастни, но и на деца. Ако ви е грижа за вашето здраве и осъзнавате колко вреди могат да нанесат тези „неща“, то изключете или поне избягвайте следните храни:

  • маргарин
  • растителна сметана
  • солети, чипсове
  • закуски от бутер тесто и тестени изделия
  • вафли, кроасани и опаковани сладкишчета
  • пържени храни
  • зърнени закуски

Кои мазнини са „добри“, и кои „лоши“

Напоследък този въпрос измъчва доста хора. Непрестанните въпроси, които витаят в главите ни като „Добре, сега дали да си сложа зехтин в салатата?“, „Да спра ли да ям маргарин?“, „Авокадото и ядките май също съдържаха мазнини?“, „А рибата дали е толкова полезна щом дори и тя е мазна?“ и още може би стотици хиляди подобни, търсят еднозначен и простичък отговор. Всъщност тайната е в балансираното хранене. Не е необходимо да се стига до крайности, а просто трябва да се намери златната среда.

Приема на наситени мазнини следва да бъде контралиран и да не се прекалява с тях, тъй като те са по-трудно преработваеми от организма. Също така е препоръчително да се сведе до минимум приема на трансмазнини. На въпроса кои са „добри“ мазнини аз бих отговорила – ненаситените. Като разбира се трябва да се търси правилно съотношение в приеманите количества. Важно е също така да спомена, че приема на незаменими мастни киселини като омега-3 и омега-6, в правилно съотношение, спомага за забързване на метаболизма и горене на мазнини.

Заключение

Мазнините или липидите са неизменна част от човешкия организъм и са му необходими, за да може да функционира качествено. За да се радвате на добро здраве, е хубаво да набавяте необходимото ви количество мазнини от продукти, които са в категорията на ненаситените мазнини. Не казвам да отхвърлите наситените, а именно тези, които си набавяте от месни продути, но поне не прекалявайте с приема им. Всеки сам избира за себе си. Знаейки достатъчно, можем да вземем адекватно решение искаме ли да се грижим за телата си. Нямаме право да съдим тези, които не го правят, защото повечето го правят от незнание. Грехота е, когато имаме знанието и го пренебрегнем. Все пак „Ако нещо се случи с тялото ми, къде другаде ще живея?“ – имаме едно единствено тяло за цял един живот и е важно да се грижим за него и да го обичаме.

Можете да ни последвате във FACEBOOK, където качваме най-новите, интересни и полезни теми.

You may also like

Leave a Comment

error: