Home ПътешествияБългария 6 манастира около София, които да посетите

6 манастира около София, които да посетите

by Sunrising Life
Драгалевски манастир Забележителности около София манастири край София

В последните години се наблюдава един явен негативизъм и отричане на религията от младите хора. Повечето такива, свързват святите места с религията, която отричат. Няма как обаче, да не обърнем внимание на факта, че именно тези святи места – църкви и манастири са ни съхранили като народ в едни от най-тежките ни години в миналото. Освен че са ни съхранили като хора, са запазили и пищните и красиви произведения на изкуството в себе си. Голяма част от манастирите са разположени в живописни райони и посещението  им може да бъде съчетано с приятна разходка сред природата и пикник. Манастирите са чудесен вариант за забележителности около София, които може да посетите през почивните си дни.

Друга полза при посещаването на манастири е, че можете да ходите до такива и през лошото време – не е задължително да е топло. Ето и няколко идеи от нас за 6 красиви манастира около София, които можете да посетите ако разполагате само с няколко часа или пък със свободен ден.

1.Драгалевски манастир „Успение Богородично“

Манастирът е известен още със своето старо име – „Св.Богородица Витошка“. Разположен е близо до квартал Драгалевци в стари букови гори. Манстирът бива споменат още във Витошката грамота на цар Иван Шишман в далечния 14 век. Изображенията в него имат висока етнографска и артистична стойност. През 1932 година до старата църква е пристроена нова. Мястото наистина е изключително спокойно и приятно, а най-хубавото е, че може да се посети дори ако нямате личен автомобил. До Драгалевския манастир можете да стигнете с автобуси 64 и 93. Линия 64 ще ви отведе до център на драгалевци и след това има няколко-минутно ходене до манастира, а автобус 93 ще ви спре на Драгалевския лифт, от където имате съвсем малко ходене пеша до манастира. В манастира не се предлага настаняване. Можете да съчетаете посещението си с някоя кратка горска разходка по красивите пътеки в околността.

2.Клисурски манатир „ Св. Св. Кирил и Методий“

Манастирът е разположен край река Врещица на около 54 километра от София, 4 километра от Бързия и 9 километра от Берковица. До него има указтелни табели и асфалтов път. Всички съществуващи сгради са от края на 20 век, като великолепната архитектура няма как да не направи впечатление. Клисурския манастир се намира на повече от 1000 метра надморска височина и има великолепна гледка към София и планините наоколо. Ако раполагате с повече време, при посещението си на манастира, можете да го съчетаете с разходка до връх Тодорени кукли (на разстояние около 3 часа и половина).

Забележителности около София манастири край СофияИзточник: Клисурски манастир

3.Лозенски манастир „Св. Спас“

Манастирът се намира на 4 километра от село Лозен в склоновете на Лозенската планина. До него се достига по черен път, водещ началото си от източния край на селото. До него може да се стигне и пеша за около един час. Манастирът еоснован през Средновековието. Църквата датира от 1821 година, като е изписана през 1847, а след това от Никола Образописов и учениците му през 1869 година.

4.Германски манастир „Св. Иван Рилски“

Германският манастир също е разположен в подножието на Лозенската планина. Манастира се намира на около 5 километра от село Герман, като можете да стигнете пеша до него за около един час ходене. Според легендите Германският манастир е основан пре 10 век, на място където Св. Иван РИлкси е живял преди да се оттегли в Рила.

5.Кремиковски манастир „Св. Георги“

Кремиковският манастир се намира в южната част на Стара планина на 3 киометра от квартала Кремиковци. Манастирът е леснодостъпен и въпреки че няма табели със сигурност няма да се объркате, защото куполът на църквата се забелязва отдалеч. Той се състои от две църкви и жилищни постройки. В него има наистина впечатляващи стенописи, които го превръщат в един от най-изящните паметници на монументалната живопис от 15 век.

разходка около София - кремиковски манастирОще красиви снимки и историята на манастира може да разгледатв в статията – Кремиковски манастир – разходка близо до София.

6. Дивотински манастир „Св.Троица“

Манстирът „Св. Тройца“ се намира на около 4 километра югозападно от Банкя. Той е един от най-старите запазени манастири около столицата. Построен е през 1046 година. През 14 век бива разрушен от турците и около четири века по-късно бива възобновен. Днешния му вид е такъв от 1902 година, когато бива обновен.Дивотински манастир Забележителности около София

Източник: Дивотински манастир

Можете да посетите още и Гигински манастир, които е сравнително близо до столицата. Ако се чудите къде да отскочите през почивните дни, тук може да намерите не малко идеи за приятни и красиви местенца – 10 идеи за разходка около София и 13 забележителности край София за разходка през уикенда.

За още интересни идеи за пътешествия, можете да ни последвате във FACEBOOK, а също може да погледнете и в катгория Пътешествия.

You may also like

9

Йоанна Калова август 25, 2017 - 9:54 am

Много хубави предложения. За съжаление до момента съм посетила само Кремиковския манастир. Истината е, че бях доста скептично настроена, че отивам в този район. Спомням си, че ходихме с трамвай и после пеш (направихме си лек поход). В крайна сметка се оказа много приятно място, много спокойно. А и в манастира разказват много интересни неща от историята на манастира.

Reply
Sunrising Life август 28, 2017 - 12:33 pm

Има толкова много красиви места, които са лесно достъпни. Само да ги знае човек :)

Reply
Вихрен август 26, 2017 - 4:54 pm

Да, супер сте. Аз се опитвам да ги обикалям тези места с колело. Поздрави

Reply
Sunrising Life август 28, 2017 - 12:33 pm

Много готина идея ни давате :)

Reply
Цветелина Георгиева август 26, 2017 - 7:23 pm

Снимката на Клисурски манастир,която сте сложили е на този до гр. Банкя . Този който е до Берковица е друг.

Reply
Велина Славова-Крумова юни 10, 2018 - 10:41 pm

Здравейте, моля Ви кажете ми от кой
от изброените манастири е заглавната снимка? Изключително много ми хареса! Благодаря предварирелно!

Reply
Sunrising Life юни 13, 2018 - 12:57 pm

Здравейте :)
Това е Драгалевският манастир. Много е красив наистина.

Reply
М.Маринова-Петрова юни 8, 2019 - 3:33 pm

Благодаря от сърце за това насочване за посещение на Български обители! Да пребъде Българщината!

Reply
Sunrising Life юни 9, 2019 - 7:04 am

Благодарим Ви за коментара :)

Reply

Leave a Comment

error: