Home Пътешествия Хотнишки водопад и Хотнишка екопътека – подходящи за разходка с деца

Хотнишки водопад и Хотнишка екопътека – подходящи за разходка с деца

by Sunrising Life
Леснодостъпен водопад близо до Велико Търново - Хотнишки водопад

От месеци насам с огромно нетърпение очакваме пролетта. Изминалата зима беше може би най-дългата и тягостна. После времето се затопли, но пък природата още не се беше събудила, та чакахме всичко да се раззелени, за да можем отново да тръгнем по водопади, планини и из красивите кътчета на България. След като в средата на април прекарахме няколк дни в Източни Родопи и успяхме да видим доста места в района на Хасково, в началото на май се отправихме към село Емен и Еменския каньон. Успяхме да добавим още един водопад към списъка ни с водопади в България.

Къде се намира Хотнишки водопад и как се стига до него

Водопадът се намира в близост до село Хотница, на окол 20-тина километра от Велико Търново. Ако пътувате от София, то водопадът е на около 230 километра североизточно от столицата.

Хотнишкият водопад е леснодостъпен и много подходящ за посещение с малки деца. До него се стига лесно, като преминете през центъра на село Хотница. След като излезете от селото се завива в дясно. Има указателни табели, така че едва ли ще се объркате. Автомобилният път стига почти до водопада. Има уширение, където можете да паркирате. След това ви остава да си изберете по кое от двете мостчета искате да прекосите реката.

Леснодостъпен водопад близо до Велико Търново - Хотнишки водопад, разходка с децаПреминавайки от другата страна на реката пред вас ще се разкрие и красивия Хотнишки водопад.

Малко повече информация

За Хотнишкия водопад

Водопадът е познат още под името „Бунар кая“, което идва от турското словосъчетание „извор в скалата“. Той е разположен на река Бохот, която е приток на река Росица и извира край Ново село, Великотърновско. Бунар кая е най-високия водопад край Велико Търново – с около 30 метра воден пад. Той е пълноводен и не пресъхва през по-топлите месеци. Разбира се, най-пълен и мощен е в началото на пролетта – април, май и може би и юни.

Водите на Хотнишки водопад се разливат в малко езерце с изумруден цвят на водата. Пред езерцето има поляна с пейки, където можете да си отдъхнете и се порадвате на красивия водопад.

Леснодостъпен водопад близо до Велико Търново - Хотнишки водопадЗа Хотнишката екопътека

От ляво на водопада, има каменни стъпала, от където започва и началото на екопътека „Хотнишки водопад“. Самата пътека не е особено дълга – около километър и малко, но за сметка на това разкрива красиви гледки отвисоко към водопада. През нея се преминава за около 30-тина минути, като се върви по поречието на реката и стига до горната част на каньона. По Хотнишката екопътека има множество дървени мостчета, каменни и дървени стъпала. Преминава се през различни водоскоци на река Бохот, както и през едно тясно пространсвто между скалите. Хубавото е, че пътеката е обезопасена с дървени парапети. В края си, пътеката излиза на голяма ливада. От там можете да хванете пътя, водещ директно към паркинга, но ви препоръчвам да се върнете по същия път.

Нашето посещение на Хотнишки водопад

Бяхме на гости при приятели в село Емен. Единия ден решихме да отидем до Хотнишки водопад, защото е лесно достъпен и няма много ходене. Предвид, че предната вечер беше валял доста дъжд очаквахме да е кално и поради тази причина не отидохме до водопад Момин скок, а го оставихме за следващите дни. Та, след като закусихме и оправихме децата, се натоварихме в колите и потеглихме към Хотнишки водопад. За 30-тина минути стигнахме. Паркирахме малко по-нагоре от уширението под едно хубаво дърво, което хвърляше хубава сянка.

Леснодостъпен водопад близо до Велико Търново - Хотнишки водопадТъй като беше почивен ден (1-ви май) имаше наистина доста хора на водопада. Включително някъде встрани от него май имаше и място, където продаваха скара и някакви други неща. Не отидохме изобщо до там, защото ароматът не ми понасяше особено много.

Малката беше изключително впечатлена от водопада. Като беше бебе показваше радостта си седейки на едно място (защото не можеше да ходи). Сега обаче, през цялото време някой трябваше да я пази, защото имаше неописуемо желание да влезе във водата. Освен това нямаше никакво желание да се снима с нас, та това беше доста трудна задача.

Поседяхме на водопада може би повече от час. Децата ядоха плодове и варена царевица и си поиграха доволно. На прибиране спряхме в едно красиво жълто поле с рапица да се поснимаме, а и да разсъним малките, които имаше шанс да заспят преди да се приберем за обяд. За след обяд бяхме предвидили разходка до Еменска пещера.

В заключение

Ако сте в района на Велико Търново и се чудите до къде да се разходите, то можем с две ръце да ви препоръчаме Хотнишкия водопад и Хотнишката екопътека. Много приятно и леснодотъпно място, което е подходящо за разходка с деца. Други интересни и красиви места, до които може да се разходите Еменската пещера и водопад Момин скок, които се намират в Еменския каньон. Ако не сте се разхождали из старата столица на България – Велико Търново, не пропускайте да се отбиете и до там и да посетите Царевец.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ще се радваме да споделите с нас други интересни идеи за разходка около Хотнишкия водопад. Може да ни последвате във FACEBOOK и YouTube, където качваме нашите най-нови пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: