Home ПътешествияБългария Крепостта Красен край Панагюрище

Крепостта Красен край Панагюрище

by Sunrising Life
Забележителности около Панагюрище - Крепост Красен

В един от последните дни на април, малко след като се бяхме върнали от разходката ни в района на Хасково, решихме да се отправим на ново пътешествие. Планувахме да се разходим за един ден до Панагюрище и да видим някои от забележителностите. Бях проучила предварително някои места около Панагюрище, които исках да посетим, но като цяло нямахме план график. Едно от тези местта беше крепостта Красен – Бъта или Красен кале.

Малко предистория

Щяхме да пътуваме натам заедно с един приятел, с който не можахме да се свържем до обяд. След като 12 часа започна да минава, решихме да тръгваме, за да имаме все пак време да разгледаме поне някои от местата, които планувахме. Тръгнахме малко след 12 и около 13 и нещо бяхме в Панагюрище. Беше време за обяд, така че набързо проверихме кое заведение е с най-висока оценка и седнахме в него да хапнем. То се оказа, че е на площада в центъра на града, с гледка към паметника и многото стъпала. След като обядвахме се качихме до паметника. Тук държа да вметна, че малката изкачи сама и слезе над 240 стъпала. После посетихме Историческия музей и разгледахме Панагюрското златно съкровище. Отбихме се и до къщата-музей на Райна Княгиня. На прибиране бяхме решили да отидем до крепостта Красен – Красен кале и рудник Цар Асен.

Къде се намира крепостта Красен

Крепостта се намира на около 5-6 километра от град Панагюрище, в близост до село Бъта. В случай, че идвате от магистрала Тракия, по пътя за Панагюрище, то село Бъта ще ви бъде отляво, а крепостта – вляво от пътя.

Как се стига до крепостта

До подножието на крепостта има черен път, за който пише, че не е особено подходящ за леки автомобили. Ако не ви се рискува, можете да оставите колата си малко след табелата за село Бъта (може би около 500 метра), където има уширение. След като продължите по пътя, малко след това асфалтът свършва и започва черен път. От тук насетне има едно място, където пътят завива, вие трябва да продължите направо. Малко след това се достига до бетонен мост над река Луда Яна. Пътят се вие и следва реката.  В някакъв момент ще се озовете в дере, намиращо се между два хълма – на левия се намира крепостта Красен.

Забележителности около Панагюрище - Крепост КрасенМалко повече информация за Красен кале

Кратка историческа справка

Крепостта Красен е била крепостен град, възникнал през 4-ти век. Градът е бил сред най-значимите по времето на средновековната и ранновизантийската епоха. Крепостният град е бил един от последните, попаднали под турско робство. Той е имал гъсто жилищно застрояване и големи площи с предградия извън самата крепост. Самата крепост се е състояла от две части – външно укрепление (обхащащо 20000 кв.м.) и включено в него вътрешно укрепление (цитаделата).

По време на царуването на цар Калоян и цар Асен, Красен кале е трайно превзета от българи. Тя служи за наблюдение и контрол над долината на река Луда Яна, както и на голяма част от Западна Тракия. Смята се, че най-големия си разцвет, крепостният град бележи през 11-12 век. След 14 век няма данни за обитаване на Красен кале.

Няколко интересни неща

Интересен факт е, че са открити следи от ранно-желязната и каменно-медната епоха, което е доста преди възникването на крепотта. Друго интересно нещо е, че в подножието на хълма е открита една от най-старите църкви на Балканския полуостров.

При археологически проучвания на територията, е открит уникален бронзов печат-пандатив. Този печат няма друг аналог с печати, открити в страната. В трите некропола на крепостта са открити множество предмети и различни видове накити (гривни, обеци, гердани, колани и други). През 2006 след последните разкопки в района са открити около 70 нови предмета.

Нашето посещение на крепостта

Тази наша разходка беше малко по-различна от останалите. Тъй като тръгнахме доста късно от Панагюрище, може би след 17 и 30, решихме че няма да имаме достатъчно време да се разходим до крепостта и да се върнем. От друга страна Пепи много държеше да отидем до рудник Цар Асен. Та, спряхме колата на завоя за село Бъта и „полетяхме“ да търсим крепостта с дрона. Уви, не успяхме да я намерим при първия опит, който беше „навигиран“ от мен. Останах малко разочарована и дори се натъжих, защото много държах да я намерим, макар и не по традиционния начин. Пепи потърси в Google Maps и я намери, а също така се ориентира на къде трябва да лети, за да стигне до нея.

Оказа се, че трябва да се върнем с колата малко по-нагоре. Така и направихме, спряхме в едно хубаво уширение, където свалихме Рая от колата. След не повече от 5 минути вече виждахме крепостта отгоре. С малката си поиграхме, поразтъпкахме се, а Пепи направи различни снимки на крепостта Красен-Бата отвисоко.

Забележителности около Панагюрище - Крепост КрасенФинални думи

Красен кале изглежда много запазена крепост и със сигурност някой ден, когато имаме повечко време ще се разходим и пеша до там. Като цяло в района на Панагюрище ни останаха доста местенца за посещение, така че ще се върнем отново скоро, за да ги видим. След крепостта се отправихме към рудник Цар Асен, който между другото е доста впечатляващ. Там постояхме може би още 40-тина минути и едва към 19 часа си тръгнахме обратно към вкъщи. Рая не пожела да спи през целия път, но класически, щом влязохме в София заспа. Пътуването с малко дете няма как да е скучно, защото всеки път е различно.

Надявам се статията да ви е била интересна и да споделите с нас, когато я посетите. Ние със сигурност ще обновим статията, когато посетим Красен кале „лично“, а не по въздух.

Може би ще ви е интересно да прочетете за Крепостта Цепина край Велинград, която посетихме в края на зимата. Друга много внушителна крепост, която имахме щастието да видим съсвем скоро е Крепостта Неутзикон край село Мезек.

Прочетете също така за това как качихме 8 месечно бебе на покрива на Балканите в статията – Изкачване на връх Мусала с бебе, а също и нашата Пиринска авантюра – Изкачване на връх Полежан и връх Безбог за един ден с бебе. Други интересни дестинации може да разгледате в категориите България, Водопади и Планини

Можете да ни последвате във FACEBOOK страницата ни, където споделяме нашите нови приключения и пътешествия, както и в YouTube канала на Sunrising Life, за да се радвате на различни пътешественически видеа и красиви гледки отвисоко.

You may also like

Leave a Comment

error: