Home ПътешествияБългария Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен

Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен

by Sunrising Life
Бойна кула в крепост Червен

Съвсем скоро имахме щастието да посетим едно от прекрасните кътчета на България, а именно региона на град Русе. Както знаем Русе е най-големия български град по поречието на река Дунав и петия по големина град в страната.  Градът се слави с богат културен живот, а в региона има множество интересни места, които са от национално значение. Реших да посветя тази статия на две от местата, които посетихме, а именно археологическя резерват „Ивановски скални църкви“ и „Средновековен град Червен“.

Ивановски скални църкви

Те се намират в близост до село Иваново, на около 20 километра от град Русе. Те са построени високо в скалите на 40-50 метра над земята. През годините една част от „Ивановските скални църкви“ са разрушени от дъждове, земни трусове, ледове и слънце. Известно е също, че една от цъквите в комплеса носи името „Господев дол“, защото през отвора на една от църквите се виждал Христовия образ. Друга запазена местност носи името „Писмата“, което се дължи на запазените знаци и надписи. На голяма част от скалните цървки имената са забравени в годините.

Ивановски скални църкви

Ивановски скални църкви

  • Малко история

Скалните манастири започват да се строят, заради монасите отшелници. Във високите скални пещери са живеели средновековните аскети и монаси исихасти (мистическо течение в православното християнство). Те давали обет за мълчание и се оттегляли именно в скалните манастири.

Скалнияткомплекс е основан през 20-те години на XIII век от монаха Йоаким. Дарители са царете Йоан Асен II и Йоан Александър и те са изобразени на стенописите в църквата „Св.Богородица“. Мястото се превръща в прочуто българско духовно селище през X-XIV век. През 1978 година скалният комплекс е обявен за Национален археологически резерват.

  • За скалните църкви

Манстирът се отличава със сложно устройство, като обединява няколко комплекса от скални помещения. В цели шест негови храма са запазени автентичните стенописи, които разкриват характерни, за българското изкуство от XIII век, черти.

  • Стенописите в скалните църкви
Стенописи в църквата

Стенописи в църквата

От особено значение са запазените стенописи в църквата „Св.Богородица“, които са включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Те са с изключителни художествени качества и наистина много впечатляващи.

Стенописи в църквата - Ивановски скални църкви край Русе

Стенописи в църквата

На стенописите тях могат да се видят множество различни библейски сцени като „Тайната вечеря“, „Успение Богородично“, „Възнесение“, „Влизането в Йерусалим“, „Св.Йоан Кръстител с житийни сцени“, „Страстите Христови“ и много други.

Тайната вечеря

Тайната вечеря

Средновековен град Червен

Средновековният град Червен се намира в северна България в на около 30 километра от град Русе. През града преминава река Черни лом, която го разделя на две махали – Аврамовската и Долната. Реката преминава през платото на средновековния град, който е населяван още от тракийско време.

Средновековен град Червен

Средновековен град Червен

Останки от град Червен

Останки от град Червен

  • Малко история

Градът е наследник на византийска крепост от VI век. Средновековното селище е било изградено от вътрешен град-цитадела върху скалното плато и външен град, разположен в подножието. Също така е била изградена сложна укрепителна система и силно раклонена улична мрежа. Град Червен се превръща в един от най-големите военно-административни, стопански и църковно  културни центрове на Второто българско царство.

През 1965 година средовековният град е обявен за национален археологически резерват.

  • За средновековния град
Крепостни стени, Средновековен град Червен

Крепостни стени

Достигайки до паркингът и поемайки към високата част на града следва да изкачите цели 235 стъпала, които ще ви отведат до така наречената Цитадела. Съществуват две основни теории за произхода на името на креспостта. Според едната името се дължи на руските заселници, а втората твърди, че е заради цвета на железните руди, които се добиват на територията.

Църква в град Червен

Църква в град Червен

В Червен са разкрити цели 13 църкви.

Останки от църква, град Червен

Останки от църква

Бойната кула, която е запазена през вековете е един пример за възможностите на българското средновековно крепостно строителство.

Бойната кула в средновековния град

Бойната кула в средновековния град

Именно тя е използвана за образец за възстановяване на Балдуиновата кула във Велико Търново.

Друго нещо, с което Червен е известен са двата водоснабдителни прохода, които са единствени по рода си в България.

Водоснабдителен проход в град Червен

Водоснабдителен проход в град Червен

Кога можете да ги посетите?

Ивановските скални църкви и Средновековния град Червен можете да посетите вски ден  от 9.00 до 18.00 часа. Входната такса за индивидуални посетители е 4 лв., за групи (над 5 човека) – 3лв, а за ученици и студенти – 1 лв.

Средновековен град Червен

Средновековен град Червен

Средновековен град Червен

Къде другаде?

Ако разполагате с малко повече време и сте решили да опознаете Русенския регион можете да посетите още:

А вие посещавали ли сте някое от тези места?
Ако статията ви допада, последвайте ни във FACEBOOK, където качваме най-новите статии от Sunrising Life.

You may also like

Leave a Comment

error: