Home ЗдравословноЗдравословно Ползите от готвене на пара

Ползите от готвене на пара

by Sunrising Life
Готвене на пара

Готвенето на пара е един изключително лесен и приятен начин за готвене. Кухнята ви не мирише на готвено, но не това е най-хубавото. Най-хубавото е, че всички продукти запазват своите качества – ценните минерали и витамини, тъй като биват обработени само чрез пара и то на сравнително ниска температура.

Обикновено готвенето на пара у нас се свързва с различни диетични режими или с хора, които имат нужда от профилактика срещу някакво заболяване.  В последните години обаче, с нашумяването на здравословното хранене и начин на живот, все повече хора въведоха в своите кухни този тип приготвяне на храната и се радват на добро здраве.

Този метод за приготвяне на различни видове зеленчуци, дори и меса се използва от хора, които са на определен хранителен режим. Друга полза от готвенето на пара е това, че не е необходимо използването на мазнина. Изключително лесно. В моята кухня това е може би любимият ми начин за приготвяне на вкусна храна, която запазва полезните вещества и има невероятен аромат.

Как се готви на пара

Цялостната идея е, че продуктите се обработват термично посредством пара. При варенето на зеленчуци, една голяма част от ценните вещества, които се намират в тях се изгубват във водата. При парата, те се сготвят в собствен сос и запазват тези вещества.

Начини за готвене на пара

Има няколко начина, които можете да използвате, за да приготвяте храната си на пара.

 • Единият начин е тенджерка с вода, а върху нея поставен метален гивгир, в които слагате зеленчуците.
 • Другият начин е чрез специалните тенджери за готвене на пара. Лично ние използваме такава и сме изключително доволни.
 • Третият начин, за който не мога да кажа много, тъй като нямам опит и поради тази причина само ще го спомена като вариант е готвене на пара чрез специални уреди за готвене на пара.

Приготвянето на храна на пара не отнема много време, същевременно е вкусно и полезно. Какво по-хубаво от това? Единственото, което трябва да направите е да измиете зеленчуците или продуктите, които искате да приготвите, да ги нарежете както пожелаете и да ги сложите в тенджерката за готвене на пара. След кипването на водата е препоръчително да намалите котлона и всичко да се готви на слаб огън, за да може да се запази възможно най-голям процент от ценните вещества на храните.

След приготвянето на зеленчуците или месото, можете да ги овкусите с каквито подправки пожелаете и да се насладите на една истински вкусна и полезна храна.

Ползи от готвенето на пара

 • Продуктите запазват естествения си вкус, аромат и цвят.

Лично аз много се радвам на морковчетата, които не можех да ям по друг начин, освен сурови. Приготвени на пара те са изключително вкусни.

 • Продуктите запазват важните си хранителни вещества.
 • Няма допълнителни калории

Това се дължи на факта, че не се добавят допълнителни калории – мазнини.

 • Храната, приготвена на пара е лесна за храносмилане.
 • Този начин на приготвяне на храна е изключително здравословен.

Храната, която се приготвя на пара се препоръчва на хора, които страдат от  заболявания на стомашно-чревния тракт, както и на всички, които са подложени на голям стрес. Според диетолози, приготвянето на пара има положителен ефект върху състоянието на кожата, косата и ноктите, което се дължи на факта,  че продуктите запазват всички минерали и витамини, съдържащи се в тях.

Какво можем да готвим на пара?

На пара може да приготвите почти всичко, като продължителността на готвене зависи от вида на продуктите. Ние най-често приготвяме различни зеленчуци на пара – карфиол, броколи, картофи, моркови, тиквички, цвекло. Можете също така да приготвяте риба и месо, зърнени храни, морски дарове дори яйца.

Какво не можем да приготвим на пара?

Има някои продукти, които не е препоръчително да се приготвят на пара като:

 • Макарони, спагети, юфка и подобни тестени изделия – могат да изгубят първоначалната си форма
 • Зеленчуци, които са леко разювалени, тъй като по време на обработката непричтният вкус се увеличава
 • Гъби – в тях се съдържат вредни вещества, а много от тях изискват предварително накисване именно поради тази причина.

Заключение

Готвенето на пара е един изключително лесен, полезен и приятен начин за готвене. Не се нуждаете от някакви специфични приспособления, а в същото време по този начин давате на тялото си една качествена и вкусна храна. По този начин можете да приготвите много и различни видове храни и да се насладите изцяло на техния истински вкус и аромат. Ето и нашето предложение за ястие на пара – Вкусна крем супа на пара с броколи.

А вие как предпочитате да готвите?

Ако статията ви харесва и я намирате за полезна можете да я споделите, както и да ни последвате във FACEBOOK.За снимки на някои вкустоии от нашата кухня, можете да ни последвате в INSTAGRAM.

You may also like

Leave a Comment

error: