Home Бебешори Как свалих килограмите от първата си бременност

Как свалих килограмите от първата си бременност

by Sunrising Life

Темата за килограмите е болна тема на много жени. Включително и на мен цял живот ми е била такава, докато не забременях. Много жени непрекъснато си задават въпроса „как да сваля килограми“. Когато забременях за първи път и като виждах как цифрите на кантара непрестанно се увеличават, ми ставаше лошо. В самото начало това ме притесняваше изключително много. В един момент си казах „Да става каквото ще, след като родя ще направя каквото е необходимо и ще си вляза отново в старите дрехи!“. От този момент насетне спрях да се притеснявам за килограмите, които качвах по време на бременността. Реших да мисля за сваляне на килограми след бременността.

Равносметката

През цялата бременност адски много ми се ядеше тесто и сладолед. В началото опитвах да се ограничавам и дори съвсем да ги избягвам. В един момент осъзнах, че това ме товари изключително много и реших да не съм толкова строга със себе си. До края на бременността си похапвах каквото и когато ми се ядеше. Държа да подчертая, че не съм от най-ядящите и сладокусните, но последния месец обожавах да ям филии с една чеснова разядка и домат. Имах чувството, че мога да живея само на това.

В крайна сметка забременях 52 килограма, а в деня на раждането бях 73! Качих 21 килограма, хора! Доста голяма цифра, нали. След като родих бях 65 килограма, т.е. с раждането свалих само 8 килограма. Всичко друго беше по мен. И така започна славното сваляне на килограми.

Хронологично как свалях килограми

Веднага след раждането

В самото начало нямах търпение кантарът да покаже цифра, започваща с 5. Отне около 2-3 месеца. Тези месеци обаче не правех нищо, за да сваля килограми. Единственото, което правих е да кърмя. Това е най-доброто за едно бебе, а също така и за майката. На много жени кърменето им помага да възвърнат по-бързо килограмите си. Имах късмета да съм от тези жени. Продължавах да си хапвам всичко, включително доста въглехидрати и сладки неща.

6 месеца след раждането

Това беше моментът, в който кантарът показа заветните 58 килограма. Чувството беше наистина страхотно. Още малко ме делеше от старите ми „слаби дънки“, които винаги са ми били мярка за това дали съм надебеляла. Вярвам, че почти всяка жена има някаква подобна „мярка“, която да не е кантарът.

10 месеца след раждането

Тогава започнах отново да ходя да тичам в парка. Опитвах се поне 2 пъти в седмицата да го правя. Действаше ми много добре както на физическо, така и на емоционално ниво. Имах си моите 10 минути, в които правя нещо за себе си. Може би по това време бях вече около 54 килограма и се чувствах прекрасно в кожата си.

12 месеца след раждането

Когато малката ми стана на годинка, вече бях 52 килограма – по-малко отколкото преди да забременея. За късмет един месец по-късно разбрахме, че отново съм бременна :D И нека качването започне отново!

Какво ми помогна да сваля 12 килограма

Първо ми се иска да кажа на всяка една току що родила жена – „Не се притеснявай за килограми! Килограми се свалят, но похабените нерви не можеш да си върнеш!“. Да, някои ще кажат, че те не свалят така лесно, че не са от „късметлийките“ с бързия метаболизъм и т.н. Съгласна съм, че жените са различни, но по един или друг начин и с правилна мотивация килограми се свалят лесно!

Лично аз отчитам, че ми помогна много спокойствието. Не пришпорвах нещата и не се напрягах. Да, имах само 2 чифта дънки, които ми ставаха, но пък в гардероба ме чакаха още много, които бях убедена че ще нося отново.  На второ място – кърменето! Това смятам също, че беше едно от нещата които ми помогнаха да сваля килограмите.

Много е важно свалянето да става плавно, а не ударно, за да не бъде стрес за организма. Казват, че колкото време е бременеела жената, толкова време й отнема, за да влезе в старата си форма. И честно да ви кажа има нещо такова. Когато дъщеря ми стана на 9 месеца, аз бях в прекрасна форма, без да полагам кой знае какви усилия. Със сигурност и неспането покрай новороденото оказва голямо влияние и подпомага свалянето на килограми. Не ви пожелавам хронично недоспиване, разбира се, но е доста често срещано като цяло.

Какво е важно според мен

Най-важното нещо, което отново ще повторя е спокойствието. Харесвайте се, такива каквито сте. Това е важно, за да се чувствате добре, респективно за да бъде добре вашето бебе. Всичко друго се постига с правилните действия и мотивация. Вместо да страдате за тялото си и килограмите си, радвайте се на бебето си, защото ще порасне за миг. Опитайте до улвите този миг и всеки един, който е част от него. Килограмите със сигурност ще свалите!

Може да прочетете още статии за майчинство, бременност и родителство в категория Бебешори. Надявам се със споделянето на моя личен опит да съм помогнала.

You may also like

Leave a Comment

error: