Home ПътешествияБългария Музей „Автомобилите на социализма“ в град Пещера

Музей „Автомобилите на социализма“ в град Пещера

by Sunrising Life
Автомобилите на социализма - забележителности в пещера

Преди няколко месеца имахме щастието да се разходим в района на Велинград отново и да съчетаем СПА туризъм с активен такъв. За  няколко дни успяхме да разгледаме много забележителности около Велинград. Бяхме планирали на прибиране към София да отидем и до град Пещера и крепостта Перистера, но уви свари ни проливен дъжд. Не стигнахме до крепостта, но за сметка на това попаднахме на едно друго изключително интересно място – музей „Автомобилите на социализма“.

Обикновено не ходим много по музеи, но този път решихме да дадем шанс на този музей, защото ни звучеше някак различно. Е, повярвайте ми, не сбъркахме. Това е може би един от най-интересните музеи, които сме посещавали. Пепи беше невероятно впечатлен.

За музея „Автомобилите на социализма“

Музеят се намира в центъра на град Пещера и за пръв път отваря врати на 09.09.2016 година. От неговото отваряне до сега, градът и регионът стават още по-примамлива туристическа дестинация. Експонатите в музея са уникални сами по себе си – има всякакви вещи от епохата на социализма (1945-1989 година) – коли, детски играчки, козметични продукти, шишета, дъвки, прахосмукачки, надписи, табели и каквото още човек може да се сети и да не се. Посланието, с което ще ви посрещне музеят е „Добре дошли в детството!“.

забележителности в пещераСамият музей е на две нива. Като се влезе в него, за да се отиде на главното ниво, където са ретро автомобилите, се слиза по едни стълби. Долу, в основното ниво има изложени цели 23 автомобила, като всички те са напълно действащи и движещи се. Второто ниво на музея е било сцена на бившето кино в Пещера. Зад сцената има огромно  пано с изглед от София от времето на социализма, което придава усещане за още по-големи мащаби на музея. На сцената на киното на времето са пяли почти всички изявени естрадни певци. Има множество портрети на личности от онова време, които също са автентични и са украсявали някогашното кино.

Има всякакви впечатляващи предмети от социалистическия период – киномашини, радио, грамофони, прахосмукачка „Чайка“, експонат на стара пералня, табели със социалистически лозунги и много много битови предмети. Има също изложени стари банкноти, различни детски играчки, телевизори

Музеят работи всеки ден от 10 сутринта до 18 часа вечерта. Входът за възрастни е 6 лв, а за пенсионери, деца и ученици – 2 лв.

Пътуване във времето

Този музей беше изключително интересен за нас. Може би, защото голяма част от предметите сме виждали в нашето детство. Особено за Пепи, който си спомня повечето неща от него. Наистина, влизайки в залата, човек се потапя в едно различно време и в детските си спомени. Може би за нашите деца това няма да представлява интерес, защото няма да могат да разпознаят повечето неща, които са изложени с изключение на колите. Но за нашето поколение и няколко десетки поколения назад, вярвам че музеят би се превърнал в едно сантиментално и много любиимо място.

забележителности край велинградЗа нас беше голямо удоволствие да разгледаме този музей. Той определено не е като всички останали, а се отличава със своята уникалност. И въпреки, че не стигнахме до крепостта в Пещера, си тръгнахме от там много щастливи и доволни от това, което имахме късмета да видим. Малката беше мало сърдита в самия музей, защото искаше да се качи на няколко експоната, а това нямаше как да стане. Доста ни се разсърди и се наложи аз и тя да излезем по-бързо. Пепи остана да разгледа по-обстойно всичко и да направи снимки. В случай, че имате път към град Пещера, отделети си половин-един час да разгледате музея „Автомобилите на социализма“. Сигурна съм, че няма да съжалявате.

Какво друго да посетите в град Пещера

  • Часовниковата кула в Пещера
  • Крепостта Перистера
  • Пещера Снежанка
  • Пещера Юбилейна

Има и още доста интересни места, за които ще ви разказваме, когато и посетим. Ако пък имате малко повече време може да разгледате и забележителностите в района на Велинград – Забележителности край Велинград, които да посетите.

Надявам се статията да ви е била интересна. Може да изгледате и видеото от музея, за да придобиете представа за това колко много неща има в музея и че си заслужава да го разгледате.

You may also like

Leave a Comment

error: