Home ПътешествияБългария Няколко църкви, в София за разходка в свободното време

Няколко църкви, в София за разходка в свободното време

by Sunrising Life
забележителности в софия

В един хубав пролетен ден, в който небето беше невероятно динамично, решихме да си направим една разходка из София. Много обичаме София, когато улиците не са претъпкани с хора. Когато можеш спокойно да вървиш по тротоара без да се страхуваш дали някой няма да те прегази. И така, решихме да се разходим из пролетна София и да поснимаме, защото цъфналите лалета и теменужки придават невероятен колорит на града. Така се роди и идеята да се разходим до няколко от забележителните църкви в София.

1.Руската църква „Свети Николай“ 

Църквата се намира на жълтите павета и е на пъпа на София. Ние започнахме с нея, защото минахме с колата от там и нямаше как да не се върнем, за да снимаме и да си поседим на слънце на пейките пред църквата. Тя е построена  периода между 1907 и 1914 година. Строежът е иницииран от руското посолство и е върху негова собственст. Стенописите в църквата са на руски художници. Орнаментите и фризовете по външната фасада са много впечатляващи и невероятно красиви. В Криптата на църквата се намира гробът архиепископ Серафим Соболев, който е считан за чудотворец. И до ден днешен хората пишат на малки листчета своите копнежи и молби и ги отпращат към него. Руската църква е част от безплатен туристически маршрут „Опознай София, цнтрална градска част“ , който се организира от Туристически информационен център в град София.

забележителности в софия2.Храм-паметник „Свети Александър Невски”

В непосредствена близост до Руската църква се намира и Храмът „Св.Александър Невски“. Той е може би най-известният столичен хран и е считан за символ на столицата ни. „Свети Аленксандър Невски“ е втората по големина православна катедрала на Балканския полуоствар.

разходка из софия - александър невскиХрамът е бил предложение на българския общественик Петко Каравелов, а строителството му започва през 1904 година. Църквата е завършена през 1912 година, а бива осветена 12 години по-късно – през 1914 година. Църквата заема повече от 3000 кв.м. и цялата е облицована с бял камък. Входовете са от славонски дъб, а куполите са позлатени. Камбанарията е на 53 метра височина и е с цели 12 камбани. Най-голямата камбана на църквата тежи 12 тона. Интериорът на храма по нищо не отстъпва на екстериора. Вътре храмът е олицован с мрамор, 82 икони и множество стенописи. Със сигурност, когато планирате разходка из столицата, включете това емблематично място.

3.Църква „Света Неделя“

Още едно столично богатство, разположено в центъра на града – църквата „Света Неделя“. Тръгвайки от НДК по Витошка, в далечината се извисява куполът на църквата. Наистина е много красиво и впечатляващо. Тя е била построена в далечния 5 век, като основите й са били от камък, а конструкцията нагоре от дърво. През 1925 година при комунистически атенат, църквата бива разрушена. Жертвите от атентата са много – 193 човека са убити, а 500 – ранени. Това се счита за един от най-тежките терористически актове за историята на България. През 1927 година започва възстановяването на храма.

църкви в софия - света неделяАрхитектурният стил на църквата прави препратка към византийското строителство. Куполът се издига на 31 метра височина, като под него се намира камбанарията – с 11 броя камбани. Интериорът е окрасен с множество иконописи и под от тъмен мрамор. Това е още едно местенце в столицата ни, което ви препоръчваме да посетите.

4.Църква „Свети Седмочисленици“

От малка винаги съм обичала да се разхождам по Графа (ул.Граф Игнатиев“). Обстановката там винаги ми е била приятна. Може би от това, че е тясно с високи стари сгради, множество магазини, а наря се стигаше до площад Славейков и щандовете с книги. Не знам. „Свети Седмочисленици“ е и едно от местата, които няма как да подмине човек ако реши да направи дълга разходка по тази улица.

седмочисленициИмето на църквата е събирателно на 7 светци, които са почитани от Българската православна църква. Те са – братята Кирил и Методий и техниче ученици – Наум, Сава, Климент, Ангеларий и Горазд. Сградата е построена в началото на 16 век и в началото си е била джамия. Поради тъмното минаре, с което е направена джамията, храмът става известен като Черната джамия. През 19 век минарето пада и джамията е изоставена. След Освобождението сградата се използва като военен склад, а по-късно като затвор. В началото на 20 век сградата отново бива преустроена и става православна църква.

5.Църква „Света Троица“

Църквата е известна още като Румънската църква. Тя се намира на улица „Княз Борис II“. Нейната архитектура се отличава със своя румънски (брънковенски) стил от 18 век. Строителството на църквата започва през 1905 година и завършва през 1912 година. През 1944 година храмът попада под бомбандировки и купола и централния му вход са разрушени. През 1948 година църквата е реставрирана.

Това са някои от интересните местенца в София, до които можете да се разходите през свободното си време. През пролетта навсякъде е прекрасно, а цъфналите цветя наистина са невероятни. Ако се разхождате в централната част на София, не пропускайте и градинката пред Народната библиотека, а защо да не отскочите и до Борисова градина. В столицата ни има наистина много красиви местенца, за които дори хората живеещи в нея, не подозират. Може да разгледате още и 10 идеи за разходка около София през почивните дни.

Надявам се статията да ви допада и да е полезна и интересна за Вас. Вижте още – 7 места в София, които трябва да посетите, както и Топ 10 най-снимани места в София с дрон.

You may also like

Leave a Comment

error: