Home ПътешествияБългария Раходка до Камбаните

Раходка до Камбаните

by Sunrising Life
Монументът на Местността Камбаните

Тази година тъй като празнувахме Нова година вкъщи с малкото бебе, бяхме решили на първи януари да се разходим някъде. Станахме сутринта / разбирайте 11 часа/ и започна великото чудене – Къде да ходим днес? Докато оправим малката, съберем необходимите за всяко едно излизане неща и времето се изтъркули. Вече минаваше 1 часа след обяд, а ние още не бяхме решили къде да ходим. Е, отложихме ходенето до далечни дестинации, защото нямаше да ни стигне времето. За сметка на това си направихме една много приятна разходка близо до София до Камбаните.

Местността Камбаните

Преди много години бях ходила до там на „пейка парти“ в зоната с масичките, където е прекрасно за пикник, но не бях виждала самите камбани. Бях много приятно изненадана и впечатлена от броя и разнообразието от камбани, които имаше. Малката пък не успя да се събуди трайно, въпреки че имаше много деца, които непрестанно удряха някоя и друга камбана.

Мястото е известно като парк-комплекс Камбаните, но официалното му име е –  „Международен парк на децата по света“. Разположено е сред борова гора и въздухът е изключително чист, а районът много приятен за кратка разходка /с бебе/ и пикник /при хубаво време/.

Къде се намира комплексът „Камбаните“ и как да стигнете до него?

Камбаните се намират в близост до село Бистрица и Южната дъга на Околовръстния път на София, на около 14 км от центъра на столицата. До паркът можете да стигнете освен с личен автомобил, също и с градски транспорт. Автобуси с номера 63, 111, 112 имат спирка на Околовръстен път, от която след известно време ходене пеша, достигате до паркът.

Местността Камбаните

Интересни факти и малко история за комплекс Камбаните

Комплексът е изграден през 1979 година, като това е отнело едва 30 дни. Създаването на парка има пряка връзка с международната детска асамблея „Знаме на мира“, което е фестивал на детското изкуство. При първото провеждане на асамблеята е открит и паркът. Първоначалната идея е била фестивалът да е еднократно събитие, но след прекрасния отзвук на международно ниво, тя започва да се провежда през 3 години. Проектът е организиран под егидата на ЮНЕСКО, като основната идея е децата от целия свят да се докоснат и запознаят с чуждата култура и изкуство. През 1979 година камбаните са били около 70 на брой, а към днешна дата има може би около 100. Последното издания на фестивалът е през 1989, когато в него се включват цели 135 държави.

КамбанитеЗа монумента

Основният паметник, който е в центъра на комплекса е висок 37 метра и се състои от четири пилона. Пилоните са ориентирани спрямо посоките на света. В гортната му част са оформени две полусфери, в които спираловидно са вписани 7 камбани – символизиращи седемте континента. В основите на монумента е и посланиет км идните поколения:

„Деца на бъдещето, приемете нерушимия огнен зов на безсмъртието – Единство, Творчество, Красота“

Посланието е свързано с желанието светът да се превърне в едно по-добро място.

От първо лице

Изключително приятно за разходка място. А камбаните наистина са много и всички са различни. Има някои, които са впечтляващи с размерите си (Япония, България), други пък са малки, но за сметка на това с много фигурални елементи, трети имат интересен звън.

Камбана на България - Местността Камбаните

Като цяло си е голяма атракция. Имаше и много деца, за които беше истинско забавление да удрят камбаните. Цялата местност кънтеше от тътена на камбаните. И въпреки това малката не се събуди трайно. Явно чистият въздух и мекото януарско слънце й допаднаха доста.

Определно ако не разполагате с много време, а все пак искте да се откъснете за малко от динамиката на столицата, това място е подходящо. В топлите дни има възможност за пикник. Има обособена зона с масички и столчета, а мисля че може да се върже и хамак. Макар че е толкова близо до града, атмосферата там е различна и е много спокойно.

Местността Камбаните - разходка близо до СофияАко статията ви е харесала, дайте по едно сърчице или я споделете, за да достигне до повече хора :)

Можете да ни последвате и във FACEBOOK и INSTGRAM.

You may also like

1

Jana Teneva ноември 9, 2018 - 4:28 pm

Great blog entry, мерси много за хубавите снимки и за идеята за разходка! :-)

Reply

Leave a Comment

error: