Home ЗдравословноЗдравословно Няколко разтоварващи режима за след празници

Няколко разтоварващи режима за след празници

януари 2, 2018
Няколко разтоварващи режима за след празници

Ето че декемврииските празници отново се изнизаха. Цяла година ги чакаме, а отминават като един миг. Надяваме се да сте изкарали една красива Коледа и да сте имали поне по едно Коледно чудо. Еуфорията, лампичките, подаръците и цялата суматоха около празниците е отминала. След натрупаните излишни килограми е време за разтоварващи режими, които включват смути, фреш, вода, плодове и зеленчуци в големи количества.

От непрестанното ходене по гости и приготовления на какви ли не домашни вкусотии предполагам се притеснявате да облечете „слабите“ си дънки. :D Лично аз не прекалих с храната по празниците, но тестените изделия (без които няма как да мине Коледа) бяха налице и се поизкуших доста. Е, тичах почти всеки ден, но въпреки това още усещам една тежест в стомаха. За това идват на помощ разтоварващите програми. По принцип можете да ги изпълнявате колкото време пожелаете, стига да се чувствате добре. Основните неща, към които е хубаво да се придържате са:

  • Не прекалявайте с количествата храна на хранене – подобре по малко, но често;
  • Пиите много течности
  • Не консумирайте тестени и захарни изделия

Ето и няколко варианта за разтоварващ режим след обилните празнични трапези.

1.Детоксикиращ режим с плодове и зеленчуци

През тези три дни можете да консумирате всякакви плодове и зеленчуци, като ви препоръчвам да наблегнете на зелените такива. Сутрините можете да започвате с някое вкусно смути или пък зелен фреш. Примерни зелени фрешове:

  • Зелена ябълка, краставица, магданоз
  • Тиквичка, зелена ябълка, спанак, магданоз
  • Краставица, лимон, ябълка

Можете да експериментирате и да слагате всякакви зеленчуци, които обичате. Тези фрешове определено имат много силен детоксикиращ ефект, а като за капак са и вкусни.

За обяд може да хапвате по една голяма зелена салата с различни ядки и семена или пък зеленчукова крем супа. Супите оикновено приготвям на пара. Не изискват много време, а се получават невероятно вкусни. Ето пример за Заленчукова крем супа. Ако сте избрали салата, можете да опитате следната комбинация – айсберг, бейби спанак, кълнове, морков, крставица, слънчогледови и тиквени семки, кедрови ядки. Такава комбинация със сигурност ще ви нахрани, но няма да се чувствате преяли, както след тестените вкусотии. Несъмнено ако това е обядът ви, след 2-3 часа ще огладнеето отново. Тогава е и перфектният момент за някой плод или пък фреш. За вечеря можете отново да си спретнете някоя голяма салата или пък да си нарежете купа с плодове. По време на режима можете да консумирате всякакви ядки и семена, но е важно да не прекалявате с количествата.

зеленчуциЛично аз преди известно време правих такъв режим в продължение на 14 дни и ми повлия много благотворно. Освен че свалих излишните килограми, се чувствах изключително тонизирана и пълна с енергия. Живата храна определено оказва огромно влияние на организма – снабдява го с необходимите му микро и макро елементи и в същото време не носи онази неприятна тежест, когато похапнеш повечко.

2.Няколко дни на сокове и смутита

Този режим е малко по-труден за изпълнение за повечето хора. Смятам, че основният проблем за изпълнението му е на психологическа основа. Хората сме свикнали да ядем – храна и когато стане дума да прекараме няколко дни само на течности се плашим и отказваме да го приемем. Въпреки това този разтоварващ режим е изключително полезен за телата ни. Хубаво е дори веднъж седмично да се прави подобно „разтоварване“. Тук възможностите за сокове и смутита са безкрайни. Стига да имате малко повече въображение и смелост да експериметнирате в кухнята, със сигурност ще се наслаждавате и забавлявате на процеса. Независимо колко време сте на този режим той ще повлияе много добре на тялото ви. Ден, два, три, пет – вие сами избирате как и колко, според това как се чувствате. В крайна сметка нищо не трябва да бъде на всяка цена.

Детокс режим със зелено смути

3.Няколко дни само на вода и чай

Това е може би най-трудният режим, но пък е и най-ефективен, защото давате малко почивка на храносмилателната система. При този режим можете да пиете колкото вода пожелаете, когато пожелаете. В чаят е хубаво да няма подсладители, но се допуска да слагате по малко мед. За да има видими резултати трябва да се изкарат поне 3 дни, но ако нямате възможност за толкова, то и един ден със сигурност ще ви повлияе много добре. Особено след обилното хапване покрай празниците. Този разтоварващ режим също сме го правили и ефектът бше поразителен – свалени 4 килогама за три дни, по-чиста кожа, лекота и свежест, много по-добър тонус. Пробвайте и се убедете сами за себе си. Ще се радваме да споделите и резултатите с нас.

Който и от режимите да изберете за себе си е хубаво след като приключите с него да не се впускате веднага в ядене на тежки храни. Колкото повече време сте изкарали на подобен режим, толкова повече трябва да бъде и така нареченото „захранване“.

Лично ние сме избрали да направим два от тези режими. Аз ще съм на плодове и зеленчуци (заради кърменето не мога да не се храня), а Петър е решил да направи няколко дни само на вода. Ние приемаме това като грижа за тялото. Всеки организъм има нужда от малко почивка от време на време и смятаме, че моментът сега е изклчително благоприятен за това.

А вие правите ли някакви разтоварващи режими след празниците?

Ако статията ви е била полезна, можете да я споделите, за да бъде полезна на повече хора.

Още

Leave a Comment

error: