Home ЗдравословноЗдравословно Ползи от качамака

Ползи от качамака

by Sunrising Life

В последно време едно ястие присъства неизменно на масата ни. Качамакът! Това наглед много просто ястие, освен че е изключително вкуно се оказва и много полезно. Когато започнах да го приготвям у дома, реших да се поинтересувам и за качествата на качамака – ползите и евентуално вредите. Прочетеното ме дъхнови да напиша тази статия, защото освен многобройните ползи, качамакът е невероятно вкусен и се прави много бързо и лесно.

Малко информация за качамака

Качамакът представлява каша от смляна царевица (царевично брашно). Липсата на глутен в царевичното брашно го прави здравословна алтернатива на пшеничното брашно. В много страни качамакът или още полентата се използват като гарнитура на различни видове ястия, приготвени от месо. Тази храна е известна с ниското си съдържание на мазнини и хранителната му стойност. Царевичното брашно може да бъде използвано за различни видове десерти, безглутенови хлебчета, питки, палачинки и каквото друго може да роди фантазията на човек. На пазара има няколко разновидности на царевично брашно.

Състав на качамака

В качамакът се съдържат множество полезни за организма на човек вещества като различни витамини и минрали, а също и някои аминокиселини. В него има витамини от групата B, както и витамин А, витамин C и други. Съдържа също магнезии, желязо, селен. Интересен факт е, че една чаша качамак снабдява организма с 20% от препоръчителното дневно количество фолиева киселина.

В 100 грама качамак се дъдържат около 72 калории, 1.5 грама протеин, 14 грама въглехидрати и окколо 0.90 грама мазнини. Той е богат на фибри, които са изключително полезни за организма и съдържа малки количества от 18 аминокиселини.

Някои от ползите на качамака

 • Няма глутен
 • Съдържа множество ценни вещества
 • Висока хранителна стойност
 • Разнообразие при приготвянето
 • Според диетолози редовната консумация предпазва от сърдечно-съдови заболявания
 • Диетична храна
 • Спомага намаляването на артериално налягане и мазнините в организма

Със сигурност можем да изредим още редица ползи от тази прекрасна храна, но смятам че тези са достатъчни, за да може човек да придобие представа за ползността.

Продукти, необходими за приготвяне на качамак

За приготвянето на една порция качамак се нуждаете от следните продукти:

 • 50 грама царевичен грис/царевично брашно
 • 250 мл вода
 • Сол на вкус
 • Съвсем малко масло, шафран или зехтин
 • Можете да сложите и червен пипер по желание

Лично аз го приготвям с много малко масло, сол и поръсвам отгоре с 20 грама сирене. Слагате водата и царевичното брашно на загрят котлон в тенджерка или тиган. Поръсвате със сол на вкус. Когато заври сложете и масло или някаква мазнина (много малко количество му е необходимо). Трябва да бъкрате непрестанно, за да не стане на бучки. Ястието е готово за около 5 минути и е неописуемо вкусно (поне за мен).

Разгледайте още интересни статии на тема здравословно.

Последвайте ни във FACEBOOK за още полезни и интересни рецепти.

You may also like

Leave a Comment

error: