Home ПътешествияБългария Каменната сватба край Кърджали – едно уникално място

Каменната сватба край Кърджали – едно уникално място

by Sunrising Life
забележителности около Kърджали - Каменната сватба

През едно от последните ни пътувания, по време на което посетихме различни забележителности около Хасково и Кърджали, имахме късмета да стигнем и до един природен феномен – Каменната сватба. Въпреки опасенията на местните, че може да е кално и трудно достъпно, заради дъжовете от предишните нощи, решихме да опитаме да отидем и до там. От много време Каменната сватба ни беше в списъка с места, които много искаме да посетим и най-накрая й дойде реда.

Тъй като бяхме част от група, се налагаше да действаме доста експедитивно с придвижването и достигането до Каменната сватба, защото след това ни очакваше пътуване до Ивайовград и посещение на вила Армира. На това пътешествие си бяхме взели едната баба, за да ни помага с малката и понеже втората нощ щеше да е в друг хотел, трябваше да си вземем бабата и бебето с нас. След като посетихме Историческия музей в Кърждали и Църквата „Св.Йоан Предтеча“ се отправихме към сватбата. Решихме малката и баба й да ни чакат до колата, защото не знаехме наистина даи пътеката ще е подходяща за ходене – от гледна точка на кал и хлъзгавост.

Къде се намира природния феномен Каменната сватба?

Природният феномен се намира в близост до село Змилен, на около 4 километра североизточно от Кърджали. В самия град (Кърджали) има табели, които указват на къде е Каменната сватба. В общи линии упътването е следното – минава се покрай гробището, след това се подминава селото. Пътят продължава още около километър.  Когато се стигне до мястото е хубаво да имате предвид, че пътеката, водеща до феномена е на ляво.

забележителности около Kърджали - Каменната сватбаПърво има леко спускане надолу, преминава се през една много малка рекичка (или дори по-скоро вада) и след това има около 5-10 минутно изкачване. И, накрая – воала! Добре дошли на Каменната сватба. Младоженците се намират вдясно от големия ансамбъл от вкаменени фигури, който се разкрива пред погледа.

забележителности около Kърджали - Каменната сватбаМалко повече информация за природния феномен край Кърджали

Научна гледна точка – как са се появили чудатите фигури край Кърджали

Според проучвания на геолози в района, преди около 35 милиона години, това място е било част от морско дъно. Смята се, че цялата територия на Източните Родопи е била дълбоко морско дъно. Освен това е имало и вулканична дейност, в следствие на която са се образували интересните скални форми. От честите трусове под водата се се образували дебели пластове вулканична пепел, които се примесвали с късове от скалите по брега. Тези утайки са се утаявали милиони години, като в крайна сметка са се превърнали в пластове туфи. Във времето водата се е отдръпнала на изток и чудните подводни фигури се показали на повърхността в целия си блясък.

Легендите разказват

Науката си е наука, но човешкото въображение е не по-малко велико нещо. Има различни легенди, които разказват за появата на скалния феномен Каменната сватба. Една от най-романтичните легенди е свързана с любовта. Млад момък бил влюбен в мома от съседно село. Той помолил баща си да отиде и да иска момата. Бащата отишъл и я откупил. Дошло време за сватба и повели момата към село Змилен. Силен вятър повял и вдигнал булото на булката. Свекърът би пленен от красотата на момата и нечестиви мисли започнали да се въртят в главата му. Това ядосало природата и се раздухал много силен вятър. Той вкаменил свекъра, булката и всички на сватбата, освен младоженеца. Момъкът седнал и заплакал. Помолил се на майката природа да вкамени и него. Тя се смилила над него и изпълнила желанието му.

забележителности около Kърджали - Каменната сватбаДруга легенда разказва, че сватбата била нападната от разбойници. Главатарят поискал за откуп момата, защото бил пленен от красотата й. Като не я дали, той нередил всички да бъдат убити. В този момент всички се вкаменили, като червният цвят, който е останал по белите скали е, за да пази спомена за гибелта им.

Множество легенди и предания същестуват и са съществували. Факт е, че мястото е притегателно за множество турсити и пътешественици. Всеки, който го е посетил, несъмнено остава възхитен от величествеността на този природен феномен.

Нашата разходка до Каменната сватба

Както вече споменах от години искаме да отидем до там. И двамата сме ходили до Перперикон и Татул, които са по-известните забележителности край Кърджали, но не бяхме посещавали това място. Да си призная, останах много възхитена. Цялата тази огромна феерия от бели скали, напомнящи човешки фигури е впечатляваща. Ние стигнахме изключително бързо до самото място, а горе поседяхме повече, за да разгледаме, поснимаме и да се насладим на това творение на природата. Малката и баба й ни чакаха долу при колата. Ако знаехме, че няма да има кал щяхме да ги вземем с нас. Рая със сигурност щеше да се зарадва много.
Същия ден, малко по-рано посетихме Каменните гъби. Там бяхме впечатлени, но след Каменната сватба останахме без думи.

забележителности край кърджали - каменната сватба и каменните гъбиВ района на Кърджали има наистина много места, за които си заслужава човек да отдели време и да посети. Ние имахме щастието времето да е с нас, въпреки прогнозите за проливни дъждове. И въпреки това успяхме да видим само една мъничка част от красотите в този район на България. Препоръчваме ви да се разходите до Историческия музей в Кърджали, както и да църквата „Св.Йоан Предтеча“. Ако пък разполагате с повечко време задължително включете в програмата си Перперикон и Татул, както и разходка край язовир Кърджали. Ние несъмнено ще се върнем отново там, защото си оставихме още много за следващия път.

Може би ще ви е интересно да прочетете кои 15 забележителности в областта на Хасково видяхме в рамките на три дневно пътешестви – Забележителности в Източни Родопи – обзорна статия.

Можете също така да разгледате нашите пътешествия и приключения България и Европа. Както и да следите най-новите ни статии във FACEBOOK и да се радвате на красиви пътешестенически видеа в YouTube канал ни.

You may also like

Leave a Comment

error: