Home ПътешествияБългария Тракийска куполна гробница край село Мезек

Тракийска куполна гробница край село Мезек

by Sunrising Life
Тракийската куполна гробница край Мезек

Част от тридневната ни разходка из различни забележителности в Източни Родопи, беше и посещението на Тракийската куполна гробница край Мезек. След като посетихме Крепостта Неутзикон, известна още като Мезешка крепост, се отправихме към Тракийската гробница. Тя също беше много желана дестинация за нас от доста време насам. Миналата година имахме планове да отидем, но така и не успяхме. За щастие за всяко нещо си идва време. На третия ден от нашето пътешествие, което бе инициирано от няколко общини в Хасковска област, успяхме да стигнем и до село Мезек. В програмата ни бяха включени забележителностите около Свиленград и в самия град и имахме късмета и времето да разгледаме част от тях.

Къде се намира Тракийската куполна гробница

Гробницата е разположена в покрайнините на село Мезек, което е на 280 км от столицата и на около 11 километра от Свиленград. От Мезешката крепост има видимост към 3 тракийски могили, две от които са непроучени все още, а в таи трета, наречена Мелтепе, се намира и Мезешката гробница. От Свиленград трябва да поемете на запад и след 15-тина километра ще стигнете до село Мезек. За самото село има отбивка и от магистрала Марица, която е на около 3 километра преди Свиленград. До самата гробница се стига като в началото на село Мезек завиете наляво, а 500 метра след това се стига до паркинга. До там се достига лесно с автомобил и има уширение, където може да оставите автомобила си и да поемете към самата гробница.

Тракийската куполна гробница край МезекЛеко лирично отклонение или не точно – стрийт изкуството преди гробницата

Като тръгнете по пътя към самата гробница на пътя има нарисувани различни сцени с тракийска тематика. Изображенията са двуизмерни, но с такава перспектива, че създават усещането за триизмерност. Има специално обозначени червени кръгове, от където трябва да се снима, за да се пресъздаде търсения 3D ефект. Определено предизвикват интерес в посетителите. Малката беше също доста впечатлена от различните рисунки по земята.

Забележителности в Източни РодопиЗа Тракийската куполна гробница и нейната история

Гробницата от открита през 1931година в могилата Мелтепе, която е висока около 14 метра и с повече от 90 метра диаметър. Ръководители на археологическите проучвания са професор д-р Богдан Филов и д-р Иван Великов.

Историята за бронзовия глиган с очите от сапфир

Интересн факт е, че самата могила буди интерес още през 1903 година, когато в горния й насип иманяр от местността открива бронзова скулптура на глиган. Скулптурата била в естествен ръст и тежала около 177 килограма. Това карало иманярът да смята, че в скулптурата има скрито злато. И малко като легендара за златната кокошка, той счупил три от краката на глигана. Две от тях скрил, а третото решил да занесе в Пловдив – зад граница, защото през тези години село Мезек е част от Турция. Поради тази причина оригиналът на бронзовия глиган се намира в Археологическия музей в Истанбул. В началото в Пловдивски музей било крачето, което иманярът занесъл там. В последствие, търските власти успели да откупят двете скрити краче от иманяра, а по-късно убедили и българските власти да дадат последното краче в замяна на отливка на скулптурата. Днес отливката се намира в археологическия музей в София.

Кога и от кого е открита гробницата

Както вече споменах, години след историята с бронзовия глиган, през 1931 година е открит входа на тракийската гробница. Смята се, че входът е открит от 3-ма местни жители на 18 януари 1931 година в нощта срещу Богоявление. Иманярите отишли да копаят с надежата да открият съкровище и открили. Първите находки, на които попаднали била бронзова статуя на сатир и още един бронзов предмет във вид на цветна чаша. В последствие се разбира, че тези два предмета украсяваи голям бронзов свещник, наричан канделабър. Тримата приятели били силно обнадеждени от откритието си и продължили с „разкопките“ на следващия ден, когато стигнали до входа на гробницата. Тъй като тунелът бил много тъмен те се уплашили и спрели, а на следващия ден отишли да съобщат на кмета на селото за това какво са намерили. Два дни по-късно в селото пристига и проф.Г.Данаилов, който е първият специалист, научил за това важно откритие.

Тракийската куполна гробница край МезекЗа Тракийската куполна гробница

Тракийската куполна гробница край село Мезек е най-дългата тракийска гробница в България – почти 30 метра. Освен това тя е и една от най-големите гробници на Балканския полуостров. Тя е затрупана от голям могилен насип, с височина 15 метра и диаметър в основта около 90 метра. Изградена е от добре обработени каменни блокове, като някои от тях са с дължина до 2 метра. Интереснто е, че те са наредени един върху друг без никаква спойка и са свързани с железни скоби.

Архитектура на Тракийската куполна гробница

Гробницата край село Мезек е ориентирана в посока изток-запад, като входът й е от източната страна. Тя се състои от коридор (дромос), две правоъгълни помещения и гробна камера, която е с кръгла форма и купол. Самият коридор е дълъг малко над 20 метра, широк над 1,5 метра, а височината му варира между 2,20 и 2,40 метра. Дромосът е покрит с двускатен триъгълен свод, а подът е облицован с големи каменни плочи.

Тракийската куполна гробница край МезекНепосредствено след края на коридора се преминаа през две правоъгълни помещения, а след това се влиза в кръглата гробна камера, чиито вход се е затварял отвътре с две бронзови врати. Гробната камера в сичока 4,30 метра, има кръгла форма, която е с диаметър 3,30 метра и се скъсява още от оснавата.

Тракийската куполна гробница край Мезек Точно срещу входа има каменно легло и две каменни урни.

Малко любопитни факти за Тракийската куполна гробница

На беседата ни казаха, че температурата в гробницата е винаги около 18-19 градуса, което е предпоставка да се смята, че в гробницата има някаква древна вентилационна система. Друго много любопитно нещо е, че под купола на гробницата има нулево магнитно поле.

Тракийската куполна гробница край МезекСтигаме и до един основен въпрос, който със сигурност вълнува всеки посетител на тракийската гробница – кой е погребан там? За жалост няма информация, която да е доказана и достоверна за това кой е погребан край Мезек. Смята се, че това е била гробница на заможно тракийско семейство, както и че в нея са извършени между 4 и 6 погребения. В последствие разбрахме, че в това число не влиза броя на погребаните в гробницата жени.

Намерените предмети и артефакти в куполната гробница край Мезек

Както Мезешката крепост, така и тракийската гробница край Мезек е обявена за недвижима културна ценност от национално значение през 1968 година. Намерените предмети датират от втората половина 4 век пр.Хр. до 3 век пр.Хр.  Всички находки се съхраняват в Националния археологически институт с музей при БАН в София. В нея са намерени златни накити – различни розетки, обеци, апликации, нанизи, нагръдник, канделабър (свещник), както и много глинени и бронзови съдове. Една от огърлиците , която е със сферични мъниста и пандантив се причислява към шедьоврите на тракийското златарско изкуство. В коридора на гробницата има 10 холографски изображения на предмети, които са открити във вътрешността.

Тракийската куполна гробница край МезекФинални думи и лични впечатления

Ние сме от хората, които обожават да посещават нови и нови места. Гробницата край Мезек беше нещо ново и дълго чакано за нас и за това бяхме много щастливи. Определено останахме силно впечатлени. Ако искате да се потопите напълно в магията на мястото, горещо ви препоръчваме да се включите към някоя беседа. Просто е много различно, когато ти се разкаже историята на мястото. В противен случай, просто виждаш нещо, но някак не успяваш да го разбереш изцяло. Друго нещо, което дамата, водеща беседата ни сподели е, че гробницата не е реставрирана и предпочитат да не я „пипат“, за да не стане някоя беля. Очевидно тя си е съществувала много векове без човешка намеса.

Тракийската куполна гробница край МезекОще нещо важно, което щях да изпусна да спомена – за да посетите гробницата и крепостта с екскурзовод трябва да се свържете предварително с информационния център в село Мезек.

Малката Рая също влезе с нас вътре, но Пепи реши да я изведе, защото тя си говореше някакви неща, а ехото вътре е доста силно. Миличката се натъжи много и се разплака. Така си издейства цялостна разходка в гробницата и бонус беседа. Е, поизрови пепелта и разни боклуци между каменните „фуги“ по пода на гробницата, но пък беше щастлива, че е вътре с нас.

Силно ви препоръчваме да посетите също и Кепостта Неутзикон или известна още като Мезешката крепост. Тя се намира наистина много близо до Тракийската гробница. Няма да съжалявате определено. Дори да не участвате в беседа (която според нас е задължителна), ще се насладите на невероятната гледка към цялата Тракийска низина, която се разкрива от северната крепостна стена.

Надявам се статията да ви е била интересна! Мястото определено е мнго интересно и горещо ви препоръчваме да го посетите, когато планирате разходка из Източните Родопи и района на Свиленград. Можете да прочетете какво още успяхме да видим ние за три дни в областта в статията – Забележителности в Източни Родопи за три дни – обзорна. 

Последвайте ни също във FACEBOOK и YOUTUBE, където качваме най-новите статии и видеа от пътешествията ни.

You may also like

Leave a Comment

error: