Home ПътешествияБългария Каменните гъби край Кърждали – феномен на милиони години

Каменните гъби край Кърждали – феномен на милиони години

by Sunrising Life
каменните гъби

По време на нашия трип в югоизточна България посетихме някои от забележителности в Кърджали и около града. Несъмнено в този район на страната ни има наистина много забележителности, които човек може да разгледа. Като започнем от по-известните и комерсиални като Перперикон и Татул и стигнем до някои не чак толкова посещавани като Крепостта „Памос“, Тракийския мегалит край село Лисиците и пещера Утробата. Разбира се с това далеч не се изчерпват красивите места в района на Кърджали. Ние сме решили скоро отново да се разходим до там, за да разгледаме всичко. Втория ден от пътешествието ни беше посветено на района на град Кърджали, а съвсем първата спирка беше Каменните гъби.

Къде се намират Каменните гъби/Скалните гъби край Кърджали?

Това е природен феномен, който е наричан от местните Мантаркая. Те са разположени на пътя между Хасково и Кърджали и на около 1 километър от село Бели пласт или пък на 15-тина минути пеша от селото. Непосредствено до самите скални образувания се стига лесно  автомобил, който можете да оставите до пътя.

В случай, че пътувате от Хасково, гъбите са разположени преди село Бели пласт. Ако идвате от Кърджали, трябва да преминете през селото и след него се падат отляво на пътя за Хасково.

Малко повече за Каменните гъби до село Бели пласт

Местността е защитена територия и се простира на площ от 3 хектара. През 1974 година, скалните гъби са обявени за природна забележителност. По същество гъбите представляват риолитови вулкански туфи на милиони години. Поради формата им са наречени гъби.

каменните гъби и каменната сватбаИстория за възникването на Скалните гъби – научна гледна точка

От геоложка гледна точка, преди повече от 30 милиона години, тази територия на страната ни е била морско дъно и се е характеризирала със силна вулканска дейност. При изригването на подводните вулкани се получавало смесване на вулканичната пепел със скални късове от сушата. С годините това се уплътнявало и образувало тези причудливи скални форми. Милиони години по-късно водата от територията се отдръпнала на изток и скалните гъби се показали на повърхността в цялата си прелест.

Самите гъби са с различни цветове, което се дължи на минералите, от които са изградени. Пънчетата на повечето от тях са в розовата гама, а шапките им са в зеленика цвят. Височината на гъбите, както и тяхната ширина достигат до около 2,5 метра.

История за възникването на Каменните гъби – легенди

Както за повечето природни феномени, така и за този има множество легенди за тяхното създаване. Те са много интересни и в почетето случаи романтични. В случая, историята на Каменните гъби е свързана с 4 девойки и техният баща – въглищарят Радуил. Вярва се, че мъжът живеел със своите дъщери в крепостта Перперикон. Една сутрин те излязли от крепостните стени и тръгнали за вода. От хълма се появила орда с нашественици, които ги подгонили, но момичетата успели да се скрият в крепостта. Настанала люта битка в която много мъже загинали, а жените били взети за пленници.

Пленените девойки били заведени при водача на ордата, за да си избере той най-хубавите за себе си, а другите щял да продаде за робини. Когато заоглеждал момите, девойките се разбунтували и нападнали водача, който бил на кон. Конят се изплашил и изхвърлил конника на земята. Ядосани, жените се нахвърлили върху него и го разкъсали, а после хукнали да бягат към гората. Един от подчинените на водача тръгнал да ги гони и ги настигнал по залез слънце. Отрязал главата на една от жените, а щом тя докоснала земята, се превърнала в каменна гъба. Другите две сестри ги споходила същата участ. Преди да отсече главата на поседната сестра, тя се превърнала в каменна гъба. Мъжът бил ужасен от това, което видял и тръгнал да бяга, но мигом се превърнал в черна скала. В близост до гъбите има самотна канара, която и до днес местните жители наричат Каратепе или още Черен хълм.

И още нещо интересно за Каменните гъби

Освен историята на тяхното появяване и легендата, мястото е известно още с един лечебен минерал, който се съдържа в скалните гъби. Това е неизвестният и труден за произнасяне минерал клиноптилолит, който е познат още като зеолит. Именно заради него пънчетата на каменните гъби са оцветени в розово. В последните години, зеолитът стана доста популярен минерал. Смята се, че поставен във вода, той елиминира всички вредни вещества за човешкия организъм. Като цяло този минерал се слави с прочистващите си свойства и действа добре на редица системи в човешкото тяло. Той може да елиминра дори радиоактивни елементи, тъй като привлича из адържа катиони от средата, в която е поставен и т своя страна отделя други такива. Местните вярват, че вода, в която е пренощувал минералът, се превръща в лечебна и подмладяваща.

Нашата разходка до Скалните гъби край село Бели пласт

Както вече споменах, нашето посещение на това уникално място беше част от тридневно пътешествие в югоизточна България. Няколко общини в тази част на страната ни организираха инфотур, по време на който ни запознаха и показаха множество красиви места в община Кържали, община Минерални бани, община Хасково, община Ивайловград и община Свиленград.

забележителности в кърджали - каменната сватба и каменните гъбиСпециално на Каменните гъби взехме и малката, която също беше много впечтлена и не спираше да се катери по всяка възможна бабунка в района на гъбите. Снимките там наистина стават страхотни. За жалост не разполагахме с достатъчно време, за да направим таймлапс, но пък за сметка на това се поснимахме доволно. След като разгледахме тази забележителност се отправихме към Историческия музей в Кърджали, а после успяхме да си откраднем малко време и да отидем до Каменната сватба. Ами, честно да ви кажа там загубихме ума и дума. На гъбите бяхме впечатлени, но страхопочитанието, което изпитахме към природата, когато отидохме на Каменната сватба е неописуемо.

Ако ви е интересно може да прочетете кои забележителности в югоизточна България успяхме посетим за три дни в статията – Забележителности в Източни Родопи за три дни. Тази част на страната ни има невероятни места, които си заслужава човек да посети и преживее.

Можете да разгледате и други наши разходки из България и Европа и да почерпите вдъхновение в категория Пътешествия.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Можете да ни следите във FACEBOOK страницата на блога, както и да разгледате различни интересни пътешественически видеа в нашия YouTube канал.

You may also like

Leave a Comment

error: