Home ПътешествияБългария Забележителности в Източни Родопи, които видяхме за 3 дни

Забележителности в Източни Родопи, които видяхме за 3 дни

by Sunrising Life

Преди няколко месеца бяхме поканени на инфо тур в област Хасково. Свързаха се с нас, с покана да се включим в опознавателен трип на района и няколко от общините в него. Както се досещате, не се и замислихме дали да участваме, защото обожаваме да пътуваме, а още повече обичаме да откриваме и разглеждаме нови места, които не сме посещавали. В тази статия накратко ще набележа местата около Хасково, които успяхме да видим и за това съм я кръстила така – забележителности в Източни Родопи, които видяхме за 3 дни. В последващи статии ще отделя специално внимание на всяко едно от тях. Имахме късмета да обиколим няколко общини и да видим много красиви места в община Хасково, община Минерални бани, община Кърджали, община Ивайловгард и община Свиленград.

Отпътуване към село Минерални бани

Пътуването ни започна на 17 април – рождения ден на Пепи. Какъв по-хубав подарък за един пътешественик от едно ново пътуване?! Срещата ни с една част от участващите в трипа беше в село Минерални бани, където беше предвидено да бъде нашата първа нощувка. Честно да си призная не проверих селото преди да тръгнем от София, но очаквах типично българско село. Е, очакванията ми бяха в голям разрез с действителността. Селото има славата на балнеоложки курорт и е с изключително добра инфраструктура и озеленяване. Чисто, спретнато, спокойно и наистина много красиво място, което отговаря на „село“, но в някоя развита държава.

Пътят до там е около 240 км. Тръгнахме към 9 и 30 сутринта, докато излезем от София стана 10 часа. Около 12 и 30 бяхме в селото, готови да се настаним. Може би тук е момента да вметна, че не тръгнахме само ние тримата (Пепи, аз и малката), ами си взехме една от бабите, за да сме сигурни, че малката ще бъде обгрижвана добре през цялото време. Оставихме си багажа, бабата и бебето в хотела и към 13:30 тръгнахме към Хасково, където заедно с останалата част от групата, щеше да започне обиколката.

Какво видяхме в Хасково – ден 1

Монумента „Света Богородица“ и Камбанарията

Първата ни опознавателна разходка беше в град Хасково. А съвсем първата ни спирка – Монумента „Света Богородица“ и Камбанарията.

какво да видим в хасково - монумента богородица и камбанариятаТова е най-високата статуя в света на Богородица с Младенеца. Тя е открита през 2003 година, а през 2005 е вписана в Световните рекорди на Гинес. От 2009 година е част от Стоте национални туристически обекта в България. На няколко метра от Монумент „Света Богородица“  през 2010 година е издигната почти 30 метрова Камбанария. Тя има цели 135 стъпала, а отгоре се разкрива прекрасна панорамна гледка към града. На върха на камбанарията има 8 камбани с различна големина.

Камбанария до Света Богородица в ХасковоАлександровкста гробница и Музейния център на „Тракийското изкуство в Източни Родопи

След това разходката ни продължи към Александровскaта гробница и Музейния център на „Тракийското изкуство в Източни Родопи„. Гробницата се намира на могилата „Рошавата чука“ и е открита през 2000 година. Тя датира от 4 век пр.Хр. Самата могила е затворена за консервация, но в непосредствена близост до нея е изграден музеен център, където има нейно копие, както и множество екпонати.

Александровска гробница 2Узунджовска църква

Следващата ни спика беше Узунджовска църква, която се намира в село Узунджово. Самото село има голямо значение в историята на страната ни. Именно там е бил разположен най-големият панаир, който на времето се е провеждал на територията на Османската империя – Узунджовски панаир. По начало църквата е била джамия, построена да обслужва панаира, но в последствие, много години по-късно се превръща в църква. Тази църква има наистина много интересна история, която скоро ще ви разкажа.

забележителности край хасково - Узунджовска църкваРегионален Исторически музей – Хасково

Денят ни завърши с посещение на Регионалния исторически музей – Хасково. Там има над 120 000 паметници на културно-историческото наследство. Присъствахме на беседа, в която ни разказаха много любопитни неща. За жалост 2 от залите на музея бяха затворени и не успяхме да го разгледаме целия.

Исторически музей в Хасково - забележителности край ХасковоСлед това се разходихме из центъра на града, видяхме часовниовата кула.

Часовниковата кула в ХасковоДенят ни завърши в един ресторант, където имаше специална програма с народна музика, танци, свирене на гайда. Късно вечерта отпътувахме към село Минерални бани, което е на около 14 километра от Хасково. Малката ни чакаше и като видя, че сме там, реши че иска да отиде да спи в стаята на баба. За първи път откакто се е родила (година и седем месеца) спахме без нея. Беше доста странно, но пък успяхме да се наспим качествено.

Какво видяхме в Минерални бани – ден 1

На следващия ден програмата беше доста наситена. Първата половина на деня разгледахме забележителностите в община Минерални бани. Започнахме от „Терариума“, който се намира в парк „Топлика“.

Терариум в Минерални бани - Забележителности край ХасковоПреминахме през Чифте баня, след това се отправихме към Римската крепост „Свети Дух“. Крепостта е една от охранителните крепости, които са били изградени за охраняване в Източните Родопи. В отделна статия ще ви разкажа повече за нея и ще можете да разгледате снимки и клипове отвисоко.

Крепостта в село Минерални баниСледващата ни спирка беше местност Шарапаните. Според легендите, това място е част от култа към бог Дионис. След това имахме щастието да дегустрираме различни вкусни неща от местната кухня като – къпана баница, баклава, домашно кисело мляко и катък, домашни бухти и различни видове вина.

Местност ШарапанитеСлед като разгледахме тези забележителности в община Минерални бани се отправихме към град Кърджали. По пътя спряхме да видим Каменните гъби, а след това посетихме Историческия музей в Кърджали. Определено сградата е много впечатляваща, а разнообразието от експонати вътре също не й отстъпва.

Исторически музей в КърджалиСлед музея обядвахме и посетихме църквата „Свети Йоан Предтеча“, която се намира на левия бряг на река Арда.

Църква Св.Йоан Предтеча в КърждалиОт тук насетне планът беше да се отпътува към Ивайловград, където беше втората нощувка. Е, ние решихме да си разширим леко програмта и отскочихме до Каменната сватба. Там беше наистина впечатляващо. Скоро ще напиша подробно за това място.

Каменната сватба до КърджалиКакво видяхме в Ирайловград – ден 2 и ден 3

Пътят от Кърджали до Ивайловград беше сякаш безкраен. Има много завои и не позволява да се шофира бързо. В началото доста се зачудихме защо навигацията дава, че до там се стига за 2 часа, при положение, че са 100 километра. Ами, разбрахме. Освен завоите в пътвите 50 километра, след това има много участъци, които са в ремонт и отново не може да се кара бързо. Така де, тръгнахме от Кърджали към 16 и нещо и в 19 бяхме пред хотела. Настанихме баба и бебе и отидохме при групата, която беше във Вила Армира.

Вила Армира - забележителности в ИвайловградНевероятно място, което от много отдавна искахме да посетим. С това вторият ден от нашия трип приключи успешно. Имахме изключително приятна вечер в Хотел Луксор, където бяхме настанени. Когато отидохме да си лягаме, детето отново беше заспало при баба си и решихме да не я будим, а да сме като младоженци още една нощ.

На следващата сутрин отидохме да видим Тахаджийницата в Ивайловград. Разказаха ни как се прави Сусамов тахан и видяхме с очите си процесът. Като заклети фенове на тахана, нямаше как да не си купим. С това приключи разходката ни в Ивайловград, въпреки че там има наистина доста неща, които бихме искали да посетим. Несъмнено ще се върнем отново там.

Какво видяхме в Свиленград – ден 3

След Тахаджийницата се отправихме към село Мезек и Свиленград. Първо посетихме Крепостта Неутзикон край Мезек. Впрочем – страхотно място, което е супер стратегически разположено. Беседата, която имахме там беше най-добрата беседа, която чухме за цялата ни обиколка на забележителностите в областта.

забележителности край Свиленград - Крепостта край МезекСлед това се отправихме към Тракийската гробница край село Мезек – още едно уникално място, което заслужава да напиша специално за него отделна статия.

забележителности край Свиленград - Тракийска Гробница МезекСлед гробницата беше ред на Свиленград. Там се разходихме до Старият мост и ни раказаха за неговата история.

Моста в СвиленградДенят вече преполовяваше и беше време за обяд. След обяда остана само посещението до винарската изба Катарджина, но ние не успяхме да стигнем до там. Решихме да си тръгнем към София, защото ни чакаше доста път, а малката вече беше уморена. Тя прекара втория и третия ден плътно с нас по различните забележителности, както и баба й. Решихме да не ги мъчим повече и да потегляме към вкъщи.

забележителности край кърджали - каменната сватба и каменните гъбиОбобщение

Трите дни, които прекарахме в района на Хасково, бяха наистина много наситени. Пътувахме много, разхождахме се много, запознахме се с много и интересни хора. Видяхме страхотни места и останаха поне още 4 пъти по толкова места, заради които ще се върнем отново там. Реших да напиша една обзорна статия за забележителностите в Източните Родопи, които успяхме да посетим за три дни. За повечето обекти ще напиша отделно, защото наистина са впечатляващи и има какво да ви разкажа за тях. За почти всяко едно място ще качваме много снимки, както от ниското (от апарата), така и от високото (от птичи поглед). Обмисляме и да организираме една игра в последствие, която да е обвързана със забележителностите, които посетихме, но за това ще ви разкажем по нататък.

Можете да следите най-новите ни статии във FACEBOOK страницата ни, а видеата от това пътуване в нашия YouTube канал.

You may also like

1

tsvetomira yotsova май 5, 2019 - 7:18 am

Е как сте пропуснали Маджаровоооооо? ❤️❤️❤️❤️

Reply

Leave a Comment

error: