Home Пътешествия Крепост Хисарлъка край Кюстендил

Крепост Хисарлъка край Кюстендил

by Sunrising Life
крепост хисарлъка край кюстендил

Колкото повече се доближаваме до пролетта, толкова повече започва да ни се обикаля и пътува. Буквално жадуваме за нови красиви местенца, които да посетим. Преди броени дни имахме предложение от приятелско семейство да се разходим някъде през почивните дни. Както се досещате, ние не отказваме на подобни предложения, още повече, че семейството също имат дечица. Това е чудесно, защото когато децата си имат компания за тях е много по-интересно и забавно пътуването, а ние можем също да сме по-спокойни и да играем аниматори през цялото време. Та, в слънчевата неделна сутрин се отправихме към Кюстендил.

Къде се намира крепостта Хисарлъка и как да стигнете до нея

Крепостта е разположена не едноименния хълм Хисарлъка, който се намира на около 2 километра югоизточно от град Кюстендил. До там се стига с кола за около един час и малко, като се тръгва по магистралата към Благоевград, от която се слиза преди Кюстендил. Имайте предвид, че ако използвате навигацията на Гугъл, може леко да ви обърка. Когато навигаторът ви каже, че сте пристигнали до крепостта ще видите в дясно една пътека, която е крайно неподходяща за автомобили. Вероятно пеша може да се стигне до крепостта по нея. Има възможност да стигнете до крепостта и с автомобил, като пред парка има паркинг, където може да оставите колата си. След като стигнете зададената дестинация според навигационната система трябва да продължите по пътя докато стигнете до първото разклонение, където се поема надясно. Минава се покрай една много красива и голяма къща, където всъщност трябва да завиете надясно. Не след дълго ще се озовете пред широк паркинг, където има магазинче, безплатна тоалетна и от където започва рахзодката из крепостта.

Всщност крепостта се намира в парк „Хисарлъка“, който е 1300 декара. В него има още зоопарк, санаториум за деца, Алея на Здравето, Алея на Любовта, множество пейки и места за отдих и почивка и пътеки, по който може да се разходите. Едно от най-атрактивните места в парка е именно крепостта Хисарлъка.

Малко история на крепостта

Крепостта Хисарлъка е късноантична средновековена крепост. Тя е строена в края на 4-ти и начало на 5-ти век. През 15 век е разрушена от османските завоеватели. Във вида, в който е в момента, крепостта е реставрирана през 2014 година.

крепост хисарлъка
Крепост Хисарлъка

Формата на крепостните стени на Хисарлъка е на неправилен многоъгълник, по чието продължение има разположени цели 14 кули. От тях 3 са възстановени и са с височина около 14-15 метра, а в тях са поместени експонати, който били намерени по време на археологическите разкопки на района. Крепостните стени следват особеностите на релефа, поради което височината им варира от 1,60 метра до 3 метра. Градежът е смесена зидария от каменни и тухлени пояси, като за спойка е използван хоросан и счукани тухли. Според археологическите проучвания, крепостта е разполагала с 2 порти и още 5 тайни входове (потерни).

Какво да очаквате от мястото

В случай, че сте с малки деца като нас, то това е повече от чудесна дестинация. Мястото е просторно с много стъпала и има къде децата да играят.

крепост хисарлъка край кюстендил

Ако решите да тръгнете на дълга разходка, можете да се насладите на множеството пътеки, алеи и места за отдих в парк Хисарлъка, където е разположена и самата крепост. От едната страна на крепостта се разкрива много красива панорамна гледка към град Кюстендил. Там има разположени множество пейки, където може да поседите и да погледате разкриващите се панорами. Имайте предви, че лятото вероятно там ще е наистина доста топло, защото точно на тези пейки не са на сянка. За щастие има доста сенчести места в района, където спокойно може да поседнете и да отдъхнете. Точно преди крепостта има изградени дървени пейки с масички, където е прекрасно за похапване.

За съжаление късно разбрахме, че някъде в парка има и голяма детска плщадка с къщичката на „Баба Яга“, която вероятно щеше да е много интересна за децата. В случай, че сте решили това да е дестинацията ви за деня, вярвам че можете да се насладите на природата, приятните пътеки и красивите панорамни гледки, които се разкриват от крепостта.

Какво направихме ние?

Ние се разходихме в крепостта, похапнахме и оставихме децата да поиграят. След това имахме планирана още една дестинация. Отскочихме до вековните секвои, които са разположени много близо до крепостта Хисарлъка.

вековните секвои край богослов, вековни секвои
Вековните секвои край село Богослов

Вековните секвои край село Богослов

Заземяване

На не повече от 15-тина минути път от крепостта е рапзоложена горичка от секвои, три от които са огромни. Нямаше как да не се отбием и до там след като бяхме толкова близо. Възрастта на трите вековни секвои е около 130 години, а тези дървета принципно достигат до 4000 години! Секвоите се намират в местността „Ючбунар“ до село Богослов и от 1984 година са обявни за природна забележителност. Трите гигантски дървета са най-старите такива в България.

Мястото е магично! Щом влезеш в горичката въдухът моментално се променя. А самите дървета са много огромни и внушителни. Лично аз съм фен на заземяването чрез прегръщане на дърво. Да си призная, не исках да си тръгвам от там. Толкова силно енергийно място бяха тези вековни дървета. Децата от своя страна се гонеха, криеха се зад дърветата и измисляха всякакви забавни игри.

Искрено и лично

Вековните секвои край Кюстендил

От доста време не бяхме пътували и това лежерно пътешествие беше изключително приятно за нас. Още повече в приятна компания, винаги е хубаво. На прибиране към София, децата заспаха почти моментално в колата и спаха до вкъщи. Е, вечерта ни беше забавна. За тези, които имат малки деца – знаят какво се случва, когато децата спят от 17 до 18:30 :D Парти цяла вечер. Но пък денят ни беше пълен, а пътуването винаги ни зарежда, така че цената си заслужаваше.

Надяваме се статията да ви е била интересна. За още вдъхновения за пътувания може да разгледате категория България, а за феновете на водопади – категория Водопади.

You may also like

Leave a Comment

error: