Home ПътешествияБългария Крепост Траянови врата – разходка близо до София с две деца

Крепост Траянови врата – разходка близо до София с две деца

by Sunrising Life
Разходка близо до София

Преди броени дни се отправихме на първото по-дълго пътешествие за най-малкия член на нашето семейство. Едва на месец той вече си е истински пътешественик. Покрай раждането се бяхме застояли у дома доста време и решихме най-накрая да попътуваме. Искахме да отидем някъде, където не сме ходили. В същото време за нас беше важно да е близо до София. Нашата дестинация беше Костенски водопад и крепостта Стенос, известна още като Траянови врата. Пътуването е нещо много хубаво, дори с две малки деца, едното от които бебе.

крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до СофияКъде се намира крепостта Траянови врата и как се стига до нея?

Крепостта Траянови врата е разположена в Средна гора. Тя се явява проход, който свързва Тракийската низина и Ихтиманската котловина. Траянови врата се намира на около 65 километра от София и 70 километра от Пловдив. Крепостта е на около 15-тина километра от град Костенец. Ако пътувате ос София, най-удобно и бързо е да тръгнете по магистрала Хемус. Малко след Ихтиман се слиза от магистралата. След това има още около 15-тина минути до крепостта. Има указателни табели, така че няма как да объркате пътя.

История на крепостта

Историческите източници сочат, че крепостта Стенос датира от далечния 3 век. Смята се, че строителството й е започнало през 2-ри век, като по онова време е била позната под името Щипон. Известно е, че около прохода Траянови врата е имало още две крепости от вр. Еледжик на север и с. Горна Василица – на юг. Именно те давали възможност за наблюдение над целия район.

крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до СофияКакто голяма част от крепостите ни, така и тази е разположена върху останки от тракийско селище. По време на разкопките през 80-те години на миналия век е констатирано, че има останки още от бронзовата и желязната епоха. Открити са около 120 бронзови монети от 6-ти и 7-ми век. През Средновековието крепостта е била известна под името „Царски врата“.

Най-значимият исторически момент, с който се свързва крепостта е от 17 август 986 година. Тогава, българският ца Самуил разгромява войските на Василий II Българоубиец. Следващо споменаване на крепостта в историческите извори е през 15 век.

След като България пада под османско владичество, крепостта е изоставена и занемарена. Интерсното е, че до 19 век, в близост до крепостта е имало голяма порта, висока цели 18 метра. Нейната функция е била да означава местоположението на крепостта. Екскурзоводът ни каза, че към момента районът около тази арка се проучва.

Траянови врата, крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до СофияКак е устроена крепостта?

В последните месеци, посетихме доста крепости и това, което мми прави впечатление е, че повечето си приличат. Всички имат по няколко входа/изхода, бойни кули, таен изход и т.н. Което разбира се е нормално, предвид предназначението им. През 1985 година при археологически разкопки на територията е разкрита крепостта. Открита е момнументална града, състояща се от вътрешен двор, открит приземен етаж, 6 входа и 3 кули, изградени от камъни и тухли.

крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до СофияДве от кулите са разположени от западната страна на крепостта. Те са много интересни от архитектурна гледна точка, поради това, че са петстенни. Между тях е разположен и главния вход към гарнизона. Крепостта е имала също подземен тунел, който е бил с дължина от 60 крачки и отвеждал директно до подземен извор. Тунетъл е разположен по северната стена на крепостта, като отвътре има запазени части от него.

Полезна информация

До крепостта се достига по хубав асфалтов път. Непосредствено преди нея има информационене център, от където да си закупите билет. Цените на билетите са – 3 лв. за възрастни и по 1 лв. за деца. Има хубав обособен паркинг, където да оставите автомобилът си. В информационния център можете да разгледате снимки от крепостта преди раставрацията и сравнение от преди това и след това. Също така има изграден макет на крепостта и различни експонати, открити при археологическите разкопки. Траянови врата е част от 100-те национални туристически обекта, така че не забравяте книжките си ако искате да ви сложат печат (ние забравихме нашите).

крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до СофияНашето посещение

Както в началото споменах, дълго време не бяхме пътували никъде. Изчакахме малкия да поотрасне малко и да свикне с живота и се отправихме към първото му пътуване. За наш голям късмет, Рая обожава да пътува и да се вози в колата, та поне с нея нямаше да имаме проблеми. Надявахме се и с малкия да нямаме, но нямаше как да знаем, предвид, че не беше пътувал толкова до сега. Е, той спа почти през цялото време и видимо се чувстваше добре. като е сух и нахранен, а когато не е в колата е гушнат – всичко е наред и той е щастлив. Бебе да си!

крепостта Стенос, крепост Траянови врата - Разходка близо до СофияУспяхме да се оправим в рамките на окол 2 часа и към 12 и 30 тръгнахме от София. Около 13 и 30 бяхме на крепостта, като направихме две много кратки спирки по пътя. При паркинга има много приятни дървени маси и пейки, където поседяхме доста време – да нахраня бебето, да му сменя пелената, да нахраним Рая и да стегнем всичкия ни необходим багаж. В самата крепост прекарахме може би повече от час. Рая правеше сапунени болначета и гонеше баща си, бебето си спеше спокойно в слинга.

Единствения фал, който стана беше, че забравих да взема на бебето резервно боди. Като за първо пътуване той реши да ни изненада. Наака се целия и дрешките, които бяха на него бяха изцяло за смяна. Е, както се досещате, нямаше какво да му облека. За щастие намерих една изосаване връхна дрешка с качулка, която му облякос на голу. Отдолу му обухме панталонче и цял ден си беше така. Важното е, че успяхме да излезем от ситуацията без да му обличаме дрехите на кака му.

Какво е важно, когато пътуваме с деца?

Ето и няколко практически съвета от нас, какво е важно при пътуване с малки деца:

  • Резервни дрехи

Това е едно от най-важните неща – никога не забравяйте поне по един резервен чифт дрехи за децата. Рая например си игра в един фонтан, докато хапвахме в едно заведение и се намокри абсолютно цялата. За малкия вече ви разказах.

  • Храна

Винаги имайте по нещо за хапване в себе си, което да спаси положението в случай, че децата са много гладки. В случая аз бях правила палачински от ядки и банан с малко брашно от лимец. Те свършиха чудесна работа и бяха нещо като обяд на Рая. Освен това, винаги може да сложите някой и друг пакет солети в колата или пък плодове и ядки.

  • Забавления за колата

Винаги взимайте поне по няколко неща, с които да забавлявате по-големите деца. Ние носехме 1 кукла, музикален телефон играчка, който Рая много обича. Няколко книжки – за цифрите и цветовете. Особено за по-дълъг път забавленията за колата са задължителни ако искате да има мир и спокойствие.

Като за финал

За всички ни това пътуване беше много приятно. Рая имаше възможност да си играе, малкия си беше гушнат почти целия ден (освен, когато беше в колата). Ние с Пепи си припомнихме какво да пътуваш, макар и не само двамата. Пътуването с две малки деца е напълно възможно, а дори и приятно. Е, трябва да мислиш за доста повече неща, но пък с времето съм сигурна, че ще свикнем и ще сме по-експедитивни и няма да забравяме разни неща. След Траянови врата, се отправихме към Костенски водопад, който беше и черешката на тората за малката.

Абонирайте се за нашия YouTube канал, където можте да гледате нашия видео разказ за пътуването ни до Траянови врата и Костенски водопад с две деца. Също така можете ни последвате във Facebook, където качваме снимки от нашите пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: