Home ПътешествияБългария Костенски водопад – разходка с деца

Костенски водопад – разходка с деца

by Sunrising Life
Костенски водопад - разходка с бебе близо до София

Не мина много време откакто бебето се роди и решихме да го запознаем с пътешественическия ни дух. Като за първа разходка с бебе и малко дете искахме да сме близо до София. От доста време насам имах предложение да се разходим до Костенски водопад и крепостта Траянови врата. Ето, че най-накрая дойде и подходящият момент. Станахме сравнително рано, след не много лека нощ, оправихме се, доколкото бързо ни позволяват обстоятелствата и към 12 и нещо на обяд потеглихме на първото пътешествие на Алекс.

Къде се намира Костенски водопад и как се стига до него?

Костенски водопад се намира на около 3 километра от село Костенец и около 75 километра от София. Водопадът е и на 40-тина километра от град Самоков и 30 километра от Боровец. От София до него се достига много бързо, като половината път е по магистрала Тракия. Като хванете магистралата, малко след Ихтиман трябва да слезете, следвайки табелите за Костенец. След като се слезе от магистралата се преминава през Мирово, Момин проход и се влиза в Костенец. Преминава се през цялото село и в центъра на вилната зона е разположен и водопадът. За ориентир можете да следвате табелите за вили Костенец, които са наистина навсякъде.

Малко повече за Костенски водопад

Водопадът се намира в Рила и е част от Стара река (Костенска река). Водният му пад е 12 метра. Хубаво е да се посещава през пролетта или след дъждове, когато е най-пълноводен. През 1974 година, водопадът е обявен за природна забележителност.

Водопадът е много лесно достъпен и подходящ за разходка с бебета и малки деца. Зоната около него е облагородена. Има изградени дървени парапети по пътеката, която води към него. От паркинга до водопада има около 5-10 минутки ходене – 400-500 метра разстояние. В началото на пътеката има голяма дървена табела със стихотворение на Иван Вазов. През 1917 година, водопадът е бил описан от писателят в произведенията “Какво пее планината” и “Костенец – пътни бележки”. Две от неговите стихотворения са посветени именно на Костенски водопад – „Над водопада“ и „Водопадът плаче“. В района има места, подходящи за пикник, минерални извори и няколко заведения, където можете да похапнете.

От Костенски водопаса изходните пунктове за някои основни туристически маршрути в северната част на Рила. Има пътека, водеща към хижа Белмекен, хижа Гургулица и спортен комплекс Белмекен. Ако разполагате с повече време и сте предвидили планинска разходка, можете да започнете точно от там своя преход. Друго място, в което може да съчетаете разходката си е водопад Скаловитец, които е в близост до хижа Гургулица. Ние не успяхме да отидем до там, защото денят много напредна. До Скаловитец има около 40-тина минути ходене, доколкото прочетох, което с Рая щеше да ни отнеме доста повече време. Поради тази причина го оставихме за гледващия път, когато отидем в района на Костенец и Костенското дефиле.

Нашето посещение на водопада

Това беше първата разходка и първия водопад на най-малкия член на семейството ни. Искахме да отидем на ново място, близо до София и решихме, че Костенски водопад е чудесна дестинация. Рая от малка обича да е сред природата и обожава водопади. Сега за пореден път го потвърди. На малкия, пътуването му се отрази чудесно – спа през целия ден и нито е плакал, нито е мрънкал. То колко му трябва на едно малко бебе – да е нахранено, сухо и гушнато. Преди водопада се разходихме до крепостта Траянови врата, която също е подходяща за деца дестинация. Хубаво е да си носите си по нещо връхно, защото около водопада е хладно. Също така, винаги носете резервни дрехи за децата – в случай, че се намокрят.

Като за финал

Както предполагам знаете, водопадите са ни голяма страст. Поставили сме си за цел да обиколим водопадите на България и бавно но славно напредваме. Този път Костенския водопад бе еизключително пълноводен. Пепи, който беше ходил няколко пъти там, каза че никога не го е виждал толкова пълен. Пир за очите! А възухът около водопадите е просто невероятен.

Ако ви е интересно можете да разгледате и другите водопади, които сме посетили – почти всички с поне едно дете. Също така може да разгледате различни идеи за разходки из страната ни, както и 10 идеи за разходка близо до София.

Не забравяйте да се абонирате за нашия YouTube канал, където ще качваме видео разкази от нашите пътешествия и различни полезни видеа на интересни за вас теми. 

You may also like

Leave a Comment

error: