Home Пътешествия Музей на илюзиите в София – униклано местенце за разходка и разнообразие

Музей на илюзиите в София – униклано местенце за разходка и разнообразие

by Sunrising Life

През последния месец на 2019 година, в София отвори врати един уникален по рода си музей – Музея на илюзиите. Още тогава имахме голямо желание да го посетим, но го оставихме за по-напред във времето, за да успеем да отидем, когато няма много хора. Е, преди броени дни най-после успяхме да стигнем до там. Прекарахме може би повече от час вътре и се забавлявахме наистина много.

Идеята за създаването и още малко за музея

В София до скоро нямаше подобно пространство. Идеята за създаването на музея е провокирана и взаимствана от различни музеи в чужбина, като всичко е пресътворено в едно голямо пространство, пълно с различни експонати. Доколкото разбрахме, в музея има над 50 експоната, които създават различни илюзии. Всички те са базирани на основни постановки от физиката, за които със сигурност не се сещаме в ежедневието си. Музеят се помещава в 400 квадратни метра и има различни зали.

Както се вижда има:

  • исторически илюзии
  • илюзии със светлини и сенки
  • магическа градина
  • обърната зала
  • илюзии с перспективата
  • забавни илюзии, свързани с физиката

Освен това има още много различни илюзии, които можете да разгледате.

Разходка из музея на илюзиите

музей на илюзиитеВ началото, малката беше много резервирана и дори притеснена. Буквално след минути се отпусна и започна да тича из широкото пространство. Там работи екип от млади и ентусиазирани хора, които с удоволствие ви разказват за експонатите и биха ви дали различни насоки ако не успявате сами да видите илюзията.

Там, можете да се насладите на различни оптични измами и физични феномени, установени преди стотици години, но пресъздадени по интересен начин. Като започнем от триизмерните картини, преминем през вазата на Рубин, безкрайното огледало и невъзможните форми. Това са само една мъничка част от всичко, което може да видите в музея.

музей на илюзиитеНие си имаме фаворити, разбира се. На Рая най-много й хареса стаята, в която рисуваше по стените със светлина. Връщаше се там на няколко пъти, отново и отново и ни викаше. Много искаше да изграем там възможно по-дълго. Освен това, една от какичките там много й допадна и скачаха от „невъзможния стол“. Голяма забава падна! Столът, а също и обърнатата стая са ни сред фаворитите!

Цветното колело на Нютон и дискът на Ойлер също са доста впечатляващи. Идеята на диска е, че ако нямаше елемент на триене, той може да се върти безкрайно без да спе. Е, Ойлер не е успял да „изолира“ триенето на предметите, но пък дискът може да се върти изключително дълго време. Пепи успя да постави нов рекорд. В музея ни казаха, че са засичали да се върти около 1 минута и 40 секунди, ние засякохме 2 минути и 20 секунди.

музей на илюзиитеВ музея има още много много неща, които ще предизвикат интерес и ще ви накарат да се позамислите. Накрая на нашата разходка в главата ми се въртеше само изречението – „Всичко е ФИЗИКА!“. Абсолютен факт. Тази физика може да бъде пресъздадена по много интересен начин и да бъде доста забавно. Особено за най-малките, голяма част от експонатите са като магия. Такова щастие и вълнение беше за Рая, че най-вероятно след време отново ще отидем.

Няма да издавам повече за експонатите в музея, за да може да бъдете приятно изненадани, когато отидете да го разгледате :)

Полезна информация

Музеят се намира на ул.Кн.Мария Луиза 16. Отворен е всеки ден от 10 сутринта до 20 часа вечерта. Цената на билета за възрастен е 21 лева, като за деца под 7 години е безплатно. Има намален билет за пенсионери, студенти и ученици – 17 лева, а също така и семеен билет за двама възрастни с две деца над 7 години – 65 лева. Ако все пак имате някакви въпроси, може да се свържете с музея на този телефон – +359 88 797 9279.

Ние бяхме с раница, в която носехме малкия, но имайте предвид, че пространството е достатъчно широко и позволява съвсем спокойно да бъдете с детска количка.

Финални думи

Музеят на илюзиите е още едно готино място, където можете да отидете или да заведете децата си. Определено на малките им е много интересно и забавно, а и не само на тях. За нас също беше много интересно. Обмислям скоро да напиша статия с места в София, които са леснодостъпни и подходящи за деца. Това със сигурност ще е включено в този списък.

You may also like

Leave a Comment

error: