Home Пътешествия На море в Албания

На море в Албания

by Sunrising Life
Девствени албански плажове с падащи камъни

В тази статия ще се опитам леко да избягам от стила си, може би пък това е неизбежно. Ще ви разкажа семпло и въздържано някои факти за Албания и ще се опитам да предам максимално безпристрастно и обективно какво можете да видите в нейните южни морски крайбрежия.

В последно време все по-често чувахме прекрасни отзиви за Албания и водени от мнението на всички решихме да я посетим. И така, една дружинка привидно весели хора тръгнахме към тази „мистериозна“ европейска държава с големи очаквания, създадени от невероятните неща, които бяхме слушали.

Ксамил

Запътихме се към южната част на държавата и по конкретно в град, наречен Ксамил, в непосредствена близост до гръцката граница. По своята същност Ксамил е малък архипелаг в Йонийско море, който се състои от четири малки острова – Близнаците, Смарагдовият, Каменният и Малкият остров.

Остров в Албания

Остров в Албания

Тъй като щяхме да прекараме нашата почивка в южна Албания, решихме да пътуваме през Гърция. Интересното на излизане от Гърция беше, че трябва да оставиш колата си, да слезеш и да отидеш до едно малко гише, където си даваш документите. Но няма да се спирам на това, ако решите да пътувате натам ще се убедите сами в странното, неангажирано отношение на митницата.

Вече в Албания

Влизайки в Албания започват едни не дотам „живописни“ пейзажи, напомнящи по-скоро една забравена, суха безлюдност. На където и да се обърнеш има странни, необлагородени зелени площи, разбирайте храсти и тръни. След няколко километра има импровизирана табела, на която пише „Ksamili” и сочи наляво. Правейки този завой започва интересното приключение.

Завихме наляво и се оказахме на един прашен, чакълест път, където местните си позволяваха да карат с масимум 50 км/ч , но ако цените колата си трудно бихте могли да карата с повече от 20, защото доста ще ви боли сърцето. И така след около половин час и нещо каране се стига до езерото Бутринт, което следва да бъде преминато с нещо като сал срещу символичните 3 евро. Можете да видите в клипчето накрая на статията повече от 5 минутното преминаване от единия до другия му бряг.

Ксамил – крайната ни дестинация

След това 15-тина минути по-късно достигаме заветната цел – Ксамил. Оставихме багажа, починахме си малко и тръгнахме на кратка опознаватена разходка. Голямо впечатление правят множеството недовършени строежи, които са наклонени и от тях стърчат ръждясали арамтурни железа.

Албански залез

Албански залез

Навсякъде се натъквах на писания, според които Ксамил е „тропическия рай на Европа“, но ако трябва да бъдем честни е доста далеч от думата рай или поне от моите представи за него.

Оказа се, че в селото има 2-3 плажа, като два от тях са изключително малки. На пръв поглед събират може би 30-тина човека. Третият е съвсем малко по-голям. Навсякъде има шезлонги и чадъри, а свободна зона няма. Пясъкът е бял и като стъпиш на него по-скоро имаш усещане за изключително фина гасена вар, отколкото за пясък.

Плажът в Ксамил, Албания

Плажът в Ксамил

Решихме, че ще търсим други плажове. На следващия ден след като си починахме се отправихме в търсене на нови места, където да плажуваме. Цялото крайбрежие е осеяно с малки заливчета, до които се стига след като се преодоляват около 200 метра отрицателна денивелация. Проблемът обаче е, че това се случва по коларски пътища, където цари абсолютен хаос. Противно на нашите очаквания, че колата която изкачва баира е с предимство, там с предимство е по-нахалният – в случаят слизащите отгоре.

Залез в Ксамил, Албания

Залез в Ксамил

Първият плаж, до който достигнагме беше с кристално чиста и бистра вода. Наистина сякаш си в рая, но при условие да не се докосваш до земята, която е осеяна с всякакъв вид и размер камъни.

Пясък няма!

Свободната зона е сравнително голяма, но е само на камъни и скали.На следващият ден открихме едно малко заливче, до което се стига като се мине през водата покрай една издадена в морето скала. Там имаше няколко квадратни метра, на които имаше пясък. Всичко останало обаче беше покрито с камъни, по които дори ходенето без обувки беше сложна задача. Тогава разбрах защо всички там се разхождат с едни затворени плажни обувки. Щастливи, че имаме пясък, на които да си слагаме хавлиите, решихме че това е нашият плаж. До края на почивката ходехме на него. Разбира се, няма нищо идеално – с всеки следващ ден пясъкът ставаше все по-малко и биваше завладяван от камъните.

Залез над безлюден плаж, Албания

Залез над безлюден плаж

По стръмният скалист отвесен скат, които ограждаше дивото плажче се разходжаха по цял ден кози, които бутаха големи скални късове. Единия ден дори, един огромен камък падна, на сантиметри разстояние от хавлията, след като се изтъркули от върха на скалата и направи впечатляващ пирует във въздуха.

Какво се говори, а какво е

Всичко контрастираше изключително ярко с нещата, които бяхме чували и чели за Албания. Може би някои от тях са се отнасяли за по-северните части на страната. Други обаче са тотални лъжи, които могат доста да подведат читателя и човекът, търсещ си ново красиво място за своята лятна почивка. Единият от дните попитахме един местен дали има някой хубав плаж наоколо, а думите му бяха „Всички плажове от границата ни с Гърция около 100 километра нагоре са само каменисти. Хубавите плажове са много на север.“

Така че, ако сте фенове на скалисти и каменни плажове – Ксамил и околностите са вашето място.

Морски залез в Албания, Ксамил

Морски залез

Финални думи

Тъй като прекарахме около седмица там, все трябваше да намерим нещо положително и да се насладим на престоя си. Водата беше кристално чиста и с прекрасни синьо-зелени цветове. Навсякъде около нас плуваха различни по големина и с различни краски морски рибки. Прочетох за пореден път моята любима книга, четена над десетки пъти – „Малкият принц“ и се насладихме на слънчевите залези. Залезите бяха невероятни. Голямото огнено кълбо залязваше в необятната морска шир. Станахме свидетели на 6 морски залеза, които си заслужаваха. Сякаш всеки ден си казвахме като малкия принц „Много обичам слънчевите залези. Хайде да видим един.“

Един красив слънчев залез може да преобрази дори и най-лошия ден.

Медитация по залезв Албания

Медитация по залез

За повече истории от нашите пътешествия можете да ни последвате във FACEBOOK странцата ни. Разгледайте още от нашите приключения.
А вие били ли сте в Албания? Какво е вашето мнение?

You may also like

8

Sianna август 24, 2016 - 5:07 pm

Наистина напоследък се чува доста за Албания, особено от блогъри и хора, които търсят нещо различно. На мен също много ми се ходи, но за пореден път – на снимки всичко може да изглежда перфектно, но реалноста е малко по-друга. Все пак с удоволствие бих им дала шанс, но ще се придържам към съвета ви и бих пробвала първо северните части. За тази година май време не остана, но другата…

Reply
Victoria Krumova август 24, 2016 - 5:48 pm

В момента те се опитват да равият туризма там и всички туристически агенции промотират Албания като невероятна дестинация. Дотолкова, че дори си позволяват да лъжат. За северното крайбрежие съм чувала изключително хубави неща и то от близки, което е достоверно. В крайна сметка на мен не ми допадна, но всичко е доста субективно. Много различно от нашите представи за почивка на морето е. : ))

Reply
Ирена септември 21, 2016 - 12:44 pm

Преди 2 седмици се върнахме семейно от Албания, северната част на крайбрежието. Например, Gjipe е невероятно място- скали (по които може да се катери), малък залив, до който стигнахме с моторна лодка от Drimades, спряхме в Пиратската пещера, който се осмели скочи във водите в пещерата. Зависи от очакванията и представите на всеки за Албания. На нас ни хареса, защото крайбрежието е все още девствено има невероятни места, по хълмовете тук там се виждат емблематичните за Албания бункери, липсва туристически наплив и сергии. Има места в които можеш да хапнеш, като предварително се уговориш какво точно да ти приготвят домакините, от гръцка салата, албански местни ястия, а ако се обадиш достатъчно рано, ще ти хванат октопод рано и ще ти го сготвят. Интересно и по-различно място, на което си заслужава да се отиде :)

Reply
Victoria Krumova септември 21, 2016 - 2:17 pm

Звучи прекрасно. Ние нямахме щастието да попаднем на подобно място, но много ме радва идеята и мисълта, че има и хубави места в Албания. Благодаря Ви :)

Reply
R октомври 4, 2016 - 5:29 am

Плажове (и с пясък) и красиви места има много. Именно заради сухия климат и релефа. Излъгали са ви за стоте километра. За плаж в Албания трябват гуменки – китайски за 15 лв или обувки за вода за доста повече – за местата с морски таралежи.
В така описаните страшни баири се крие красотата на Албания. Където има някой от големите им карстови извори, има впечатляващи оазиси.
Албания не е за жени с токчета и мъжкия им еквивалент. За останалите е.

Reply
Mario Zhekov август 2, 2018 - 7:48 am

Точно така е.И слава богу, колкото и да се презастроява, релефа не позволява разглезено магистрално каране и тотален туристически наплив. А за цените, има ли другаде такива?!

Reply
емилия исаева септември 4, 2018 - 4:11 pm

заминавам на 11 09,със смесени чувства.интересуват ме цените,ако са като цените за спане ще е супер.ще бъда 1о дни в ксамил.

Reply
Peter Todorov септември 4, 2018 - 7:13 pm

Не бяха скъпи цените за сметка на липсата на места, където можеш да си купиш нещо хубаво. Един супермаркет има само и изключително много бутки за junkfood. Има и няколко ресторанта, които са добри. Ние предимно там се подвизавахме.

Reply

Leave a Comment

error: