Home ЗдравословноЗдравословно Протеини и аминокиселини – едно лесно обяснение

Протеини и аминокиселини – едно лесно обяснение

by Sunrising Life
Хранителни добавки

Протеини?! Аминокиселини?! О, да. Знам, че това е тема, която не е лесно разбираема за хората. Да не говорим, че малко хора изобщо се интересуват от подобни неща. Лично аз смятам, че който желае да достигне до определена информация ще го направи. Тъй като на мен темата ми е интересна и смятам, че е полезно всеки да има поне минимални знания, особено когато става въпрос за собствения му организъм, реших да напиша една кратка статия, която по възможно най-простичък начин да обяснява тези сложни „неща“.

Може би около двадесет процента от човешкото тяло е изградено от протеини. Те от своя страна взимат участие в една голяма част от протичащите биологични процеси в организма на човек, а аминокиселините всъщност са техните градивни елементи.

Витамин

Витамин

Роля на протеините

  • Участват в поддържане здравината и цялостта на мускулите, сухожилията и връзките, както и кожата, ноктите и косата
  • Производство на антитела и ролята на протеините в имунната система
  • Поддържане на водния и киселинен баланс на организма
  • Всички ензими в организма са съставени от протеини
  • Някои хормони в човешкото тяло са синтезирани именно от протеини

Източници на протеини

Животински храни – към тази категория спадат всички месни и млечни продукти, както и яйцата и рибата. В послено време все повече хора стигат до момент, в който са готови да ограничат приема на животински продукти, но това далеч не означава, че се лишават от необходимите на организма им вещества. Ние не консумираме месни и млечни продукти, но си набавяме протеини от растителни източници.

Растителни източници на протеин са всички бобови и житни култури, както и различни ядки и семена.

Протеини

Протеини

Източници на протеин от растителен произход

Бих желала да разгледам малко по-подробно някои конкретни източници на протеин във вариантът, в който не се консумират животински продукти.

  • Соеви храни – едни от най-богатите на протеин продукти, които могат да бъдат използвани в различни ястия
  • Ядки – те съдържат много мазнини и протеини. Те са източник на енергия, но са и доста калорични.
  • Зърнени култури – киноата е продукт от тази категория, който води класациите по наситено съдържание на протеин.
  • Бобови култури – боб, грах, леща, нахут. Нахутът може да се използва в различни видове салати, ястия, както и за приготвяне на различни разядки. Трябва да знаете, че нахутът е беден на калории и много богат на фибри
Лешници

Лешници

Тези храни са изключително засищащи и редовната им консумация доставя на тялото протеини и осигурява почти всички необходими аминокиселни.

Аминокиселини

По същество основните градивни единици на клетките са протеините (белтъците). А те от своя страна са изградени от аминокиселини. Аминокиселните влияят върху функциите на много органи и жлези, както и при транспортирането и съхранението на хранителните вещества в организма.  Именно те са крайният продукт от разгражднето на протеините. Основната разлика между аминокиселините и групата на захарите и мастните киселини е съдържанието на азот. Докато в първите то е от порядъка на 16%, в другите липсва такова.

Аминокиселини

Аминокиселини

Видове аминокиселни

Аминокиселините се делят на незаменими и заменими. Незаменимите аминокиселини са осем на брой – метионин, левцин, валин, фениланин, изолевцин, лизин, триптофан, треонин. Не се проивеждат от тялото и следва да се набавят чрез хранителни продукти. Те се съдържат предимно в животинските продукти. В случай, че не консумирате такива можете да си ги набавяте под формата на хранителни добавки.

Заменимите аминокиселини са 20 на брой, като няма да ги изреждам в настоящата статия, тъй като не е необходимо да затормозявам нито себе си с толкова много специализирана терминология, нито вас. Бих искала да спомена само глутаминът, тъй като той е една от най-важните аминокиселини. Той е много силен имуностимулант и участа в редица важни процеси. Заменимите аминокиселини са такива, защото тялото може да ги произвежда ако има нужда от тях.

Защо са важни аминокиселините?

Именно от тези на първо четене абстрактни „неща“ зависи правилното действие на витамините и минаралите в човешкия организъм. Колкото и странно да прозвучи голяма част от хората, страдащи от депресии и неврологични проблеми, имат недостиг на някои основни аминокиселини. Някои аминокиселини се използват за директно снабдяване на мускулите с енергия. Други служат и са  необходими за получаване и изпращане на съобщения до мозъка. По същество това е един изключително важен елемент за организма и ако желаете той да функционира правилно е хубаво да имате представа от основните процеси, които протичат във вашето тяло.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK и INSTAGRAM

You may also like

Leave a Comment

error: