Home ЗдравословноЗдравословно Какво не знаем за козметиката

Какво не знаем за козметиката

by Sunrising Life
Вредни съставки в козметиката

Всяка жена, или поне почти всяка жена обича да използва козметика. Различни кремове, маски, моливи за очи и вежди, пудри, сенки и какво ли още не. Вероятно има още много неща, за които дори не се сещам. В тази статия ще ви разкажа защо и как спрях да използвам почти всякаква козметика и как лицето ми придоби естествена красота, а кожата ми стана чиста и копринена. За голямо съжаление има наистина множество вредни съставки в козметиката, които влияят директно на здравето ни.

Съвсем малко предистория

Докато бях студентка не излизах навън без грим. Това беше задължително. Както нямаше как да изляза без дрехи, така беше и с грима. Слагах по сумати неща на лицето си и завършвах с доста тежки и тъмни сенки. Много обичах да се гримирам. Освен, че ми харесваше, прикриваше и различни „недостатъци“ по лицето ми и множество пъпки. Е, тогава знанията ми не бяха достигнали до въпросът „защо“ имам пъпки и мазна кожа. Тогава решавах проблема като се мацотех с какво ли не. То дори не е решаване на проблема, а замаскиране.

В един момент, когато рязко промених начина си на живот и хранене, намалих козметиката. Бях оставила само един молив за очи, един за вежди и една спирала. Слагах повече грим веднъж или два пъти в годината ако има някакъв повод, който го налага. Когато забременях за пръв път, започнах да се интересувам много от това какво слагам на кожата си. Известно е, че през кожата преминават много много неща, повечето от които не са сред най-полезните. Това беше и моментът, в който премахнах всякаква козметика. Започнах да се мажа само с естествени продукти.

Промяната

Смених цялата козметика у дома. Като започнем от шампоана и стигнем до крема за лице (какъвто впрочем, вече не използвам). В момента продуктите, които използваме са – сапун и шампоан (изчистени от химикали, с етерични масла), кокосово масло, щраусова мас и натурален стик против изпотяване. Сменихме и пастата за зъби, защото в повечето такива има МНОГО вредни съставки, които ежедневно натрупваме в тялото си. Остана ми единствено да направя домашно веро за миене на чинии.

Какво не знаем за козметиката

Не съм сигурна дали не го знаем, не искаме да го знаем или изобщо не се замисляме за тези аспекти. В повечето козметични продукти има множество изключително вредни вещества. Голяма част от кремовете за лице са на основа нефтени продукти. Те действат на кожата, както би действало стреч фолио – лишават я от кислород, възпират много от нейните функции и в резултат кожата изсъхва. Ето някои от най-често срещаните вредни съставки в козметиката:

 • Sodium Lauryl Sulfate (SLS) – до много скоро не знаех колко разпространена е тази съставка. Има я буквално НАВСЯКЪДЕ! SLS е агресивен пенообразувател, който е силно канцерогенен. Натрупва се лесно в тъканите и в големи дози е силно токсичен. Присъства в почти всички разпенващи се продукти – сапуни, шампоани, пасти за зъби, душ гелове и т.н. Производните на SLS са – Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, TEA Laureth Sulfate, TEA Laureth Sulfate. Опитвайте се да ги избягвате, защото наистина са силно токсични и вредни за човешкия организъм
 • mineral oil (минерално масло), Petrolatum (вазелин), paraffinum liquidum/Dioхine (парафин)
 • Тhimerosal (живак) – среща се в спирали и кремове, както и в капки за очи. Той е силен невротоксин и оказва влияние върху мозъчните функции
 • TEA, DEA (триетаноламин, диетаноламин) – силно токсични вещества, които са канцерогенни
 • Парабени (PropylParaben, MethylParaben, ButylParaben, EthylParaben, Phenoxyethanol) – консерванти, които са силно токсични и при натрупване в тялото причиняват хормонален дисбаланс и редица здравословни проблеми. Те са силно канцерогенни.
 • Силикони (Dimethicone, Amodimethicone, и всички, които завърчат на -cone) – те създават неизмиващ се слой върху кожата (подобен на фолио) и възпрепятстват проникването на хранителни вещества през дермата. Срещат се най-често в декоратичната козметика – спирали, червила, дезодоранти, кремове за тен и други.
 • Фталати (Phthalates) – това е токсичен химикал, който се използва за производство на еластични пластмаси. Използват се в лаковете за нокти, коса, както и в козметиката. Също така се слагат и в парфюмите, като основната им функция е да фиксират и задържат аромата по-дълго.
 • Триклозан (Triclosan) – той е мощен противогъбичен и антибактериален химикал. Най-често се използва в антибактериалните сапуни, гелове, пасти за зъби, душ гелове и т.н. Има силно влияние върху щитовидната жлеза и ендокринната система.
 • Хидрохинон (Hidroquinone) – често се използва в избелващите кожата продукти. Действа на кожата негативно, като я прави много чувствителна. Има възможност да направи петна по кожата и да я депигментира.
 • TEA, DEA (триетаноламин, диетаноламин) – токсични и силно канцерогенни вещества.
 • Propylenglycol (пропиленгликол), Polyethylenglycol (полиетилен гликол/aнтифриз)

Има още толкова много вещества, които са изключително вредни за телата ни и които ежедневно слагаме на кожата си.

В заключение

Знам, че в началото е много трудно и объркващо всичко това – нови имена, четене на етикети и т.н. Трябва обаче да разберете, че това е важно за самите вас. Колко често си миете зъбите например? Поне 2 пъти в деня, нали? Е, значи два пъти в деня в продължение на 7 дни в седмицата, 4 седмици в месеца, 52 седмици в годината натрупваме в тялото си силно канцерогенен елемент като SLS и производните му. В момента, в който разбрах всичко това, ограничих и сведох до абсолютен минимум козметиката, която използвам. Кожата и тялото ми ми се отблагодариха за това решение многократно. Вече нямам нужда да слагам един сантиметър пудра и какви ли не други коректори, за да излежда ицето ми сияйно.

Към момента използвам напълно натурални сапун и шампоан. Крем за лице не използвам, но ако реша да се мажа с нещо, то слагам кокосово (прочетете повече за кокосовото масло в статията – Кокосовото масло и ползите от него) или какаово масло. Понякога си правя сама крем за лице от бадемово масло и някакво етерично масло за аромат.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна. Ако поне един човек се замисли над всичко написано, аз ще съм щастлива! Може да разгледате още статии с подобна тема в категорията Здравословно.

You may also like

Leave a Comment

error: