Home ЗдравословноЗдравословно Ползи от спирулина, видове спирулина и код за отстъпка

Ползи от спирулина, видове спирулина и код за отстъпка

by Sunrising Life
свежа спирулина

Тази статия ще посветя на една супер храна, която определено заслужава нашето внимание – спирулина. Вероятно една част от вас са чували, а друга може да имат неприятни спомени от опити да приемат спирулина на прах. Сега ще ви разкажа повече за самата храна, защо обикновено има неприятен вкус и аромат, какви са ползите от нея.

Какво е спирулина?

Спирулина е името на група синьо-зелени водорасли, които сами по себе си представляват фотосинтезиращи бактерии и растат в сладководни езера. Това е най-често срещаното определение. По същество обаче, спорулината е цианобактерия, в която има хлорофил и тя използва слънцето като източник на енергия точно както растенията и водораслите.

Спирулината е едно огромно богатство, до което в днешно време можем да имаме достъп. Тя е отличен източник на много микро и макроелементи, аминокиселини, витамини и незаменими мастни киселини. Освен това тя притежава много силно противовъзпалително и антиоксидантно действие.

Какво има в зелената суперхрана, наречена спирулина?

Спирулината е с много богато съдържание на протеин. Съдържа 8 незаменими аминокиселини, както и витамини като B1, B2, B3, витамин К, микроелементите – желязо, калции, магнезий, манган, фосфор, селен, йод. Протеините в спирулината са лесносмилаеми, което се породено от това, че нямат целулозни стени. За справка – в спирулината има над 4 пъти повече витамин B, отколкото в суровия дроб, а съдържанието на витамин Е е сравнимо със съдържанието му в пшеничния зародиш.

Приемът на спирулина:

 • Добавя пълноценен растителен протеин (до 68%) в спирулината на прах
 • Подпомага изчистването на организма от токсини, защото предпазва тялото от оксидантен дисбаланс
 • Стимулира имунната систем със своите антибактериални, антивирусни и силно антиоксидантни свойства
 • Активира възстановяването при умора, подобрява паметта

Защо е хубаво да приемаме спирулина?

 • Спирулината е една напълно естествена храна, която има наистина множество ползи за човешкия организъм. Със сигурност няма да успея да обхвана пълния спектър с ползи от спирулината, но поне ще щриховам някои основни такива.
 • Спирулината повишава имунитета
 • Има множество направени изследвания, които показват, че тази супер храна помага на клетъчно ниво, активирайки определени фактори в имунната система на организма.
 • Спирулината подобрява паметта и концентрацията
 • Доказано е, че спирулината влияе изключително добре на мозъка, респективно на нашата памет и концентрация.
 • Спирулината има антиоксидантен ефект
 • Спирулината помага за прочистване на организма от тежки метали и токсини
 • Това от своя страна подобрява мозъчната функция и предпазва невроните.
 • Спирулината дава енергия
 • Както вече споменах, в спирулината има голямо количество растителен протеин, което от своя страна дава енергия, помага за мускулното възстановяване. Ежедневния прием на спирулина ни прави по-енергични.
 • Спирулината подпомага метаболитните процеси
 • Тази супер храна засилва метаболизма и влияе изключително добре на отделителната система.

Каква спирулина да си взема?

На пазара ще срещнете много и различни видове спирулина – факт. Лично аз преди години, когато мъжът ми реши, че ще приема спирулина, опитах. Точно един път и след това години не съм си и помисляла да опитам отново. Бяхме взели спирулина на прах, която имаше много неприятен аромат и още по-неприятен вкус. В един момент приемах спирулина на таблетки, от която честно казано не видях някакъв особено голям ефект и спрях да я пия.

Определено за спирулината има много суперлативи, но съвсем наскоро покрай една програма, в която се бях включила (за природосъобразен стил на хранене) разбрах или по-скоро за пръв път се замислих по темата за начина на създаване на даден продукт. Именно тук е разковничето, което е основен фактор и в цената на продуктите на пазара. Колкото по-щадящо и запазващо качествата да продукта е производството, толкова по-висока е цената. И това е напълно нормално и логично, нали?

Разбрах също така, че масово продаваната спирулина е изключително бедна на най-полезните вещества, които съдържа водораслото. Индустрията ги извлича, продава на фармацията (използват в множество лекарствени препарати), а остатъчния продукт се продава като спирулина на прах. Разбира се, нямам претенции да конкретизирам марки, със сигурност има и качествени продукти. Просо имайте едно на ум и четете етикетите, питайте и се интересувайте какво си купувате.

Свежа спирулина

Покрай програмата, която споменах по-горе, попаднах и на Свежата спирулина, което за мен е тотална иновация в производството. Тя се произвежда в България, което е още един огромен плюс за мен, защото обичам да подкрепям българските производители. Аз си взех Свежа спирулина с едно голямо недоверие, поради лошия опит, който имам с тази добавка. Е, опасенията ми бяха развенчани още от момента на отваряне на пратката.

Хората бяха сложили спирулината в стириопорена кутия, в която имаше няколко плика с лед, за да може през цялото време спирулината да е на студено. Принципно се държи в хладилник и има изключително малък срок на годност, защото е свежа – жива.

Сигурно се чудите какви са разликите между свежата и сушената спирулина?

Бонусите при свежата спирулина са много, но фундамента се базира не следното:

 • Най-основната разлика е СИНЕРГИЯТА В ЖИВАТА КЛЕТКА. За да разберете идеята ще ви дам един такъв пример – ако си наберете коприва и я консумирате непосредствен след това, ще си набавите пълна палитра от микро и макро елементи. Ако обаче изпиете едно хапченце с желязо, например, дори да е в голямо количество, то няма да ви даде това, което прясно набраната храна.
 • Спирулината съдържа много термолабилни съставки като Фикоцианин, Хлрофил и Бетакаротен, както и омеги 3, 9. Дори при щадящо изсушаване поне 50% от горните съставки се губят, а не мислете че производителите мислят основно за „щадящото производство“
 • Висока бионаличност за организма на полезните съставки в спирулината
 • Свежата спирулина има неутрален вкус и мирис, които често са проблем за хората при прием на сушена. Това се дължи на факта, че клетките в свежата спирулина са цели и това води до неутралният вкус

От къде можете да си вземете Свежа спирулина?

Свежа спирулина можете да поръчате от тук, като може да използвате и кодът ми за 10% намаление – VIKI10.

Финални думи

Надявам се статията да е била достатъчно информативна, защото това е основната й цел. След като опитах веднъж свежата спирулина, тя стана част от ежедневието и ми и ще продължи да бъде. Най-хубавото е, че наистина не се  усеща, когато е в смути. Дори децата не хващат вкуса й, а те определено са доста капризни в това отношение.

Най-хубавото е, че ако си вземете повече Свежа спирулина и не можете да се вместите в срока й на годност, може да я замразите на дозички и да си я използвате замразена ежедневно.

You may also like

Leave a Comment

error: