Home ЗдравословноЗдравословно Бавно пресоваща вертикална сокоизстисквачка Sana 828

Бавно пресоваща вертикална сокоизстисквачка Sana 828

by Sunrising Life

В последно време се движа по един хранителен режим, в който много се препоръчва овкусяване на храните с естествени съставки като – сок от джинджифил, лимон или стъблена целина. В този ред на мисли започнах да се оглеждам за качествена сокоизстисквачка, която да прави възможно най-качествен пресен сок от различни видове плодове и зеленчуци. Започнах доста обстойно проучване и стигнах до заключението, че корейските сокоизстисквачки са едни от най-качествените като производство, качество на вложените материали, качество и количество на сокове, които правят.  Поради тази причина реших да пробвам някои от тях и да започна една поредица от ревюта на сокоизстисквачки от висок клас на корейската марка Sana. В тази статия ще ви разкажа повече за бавнопресоваща вертикална сокоизстисквачка Sana 828.

За марката Sana

Няма как да не започна с няколко думи за марката. Sana е южно корейска марка с над 30 години опит в производството на бавно оборотни уреди за изстискване на пресни плодови и зеленчукови сокове. В основата на философията на тези уреди заляга идеята за функционалност, компактни размери, опростен и красив дизайн, висококачествени материали за изработка и издръжливост в годините. Да, цената им е висока, но след като прочетете статията и видите видеото, което съм подготвила, сами ще се убедите, че качествтото определено си заслужава високата цена. Някои уреди на марката са с доживотна гаранция, което също е много важен момент, който не бива да пренебрегваме. За да бъде предоставена доживотна гаранция, то уредът наистина трябва да е изключително здрав (мисля, че всеки ще се съгласи с тази логика).

Каква е оснвовната разлика между обикновените сокоизстисквачки и бавно пресоващите

Обикновените сокоизстисквачки, познати още като центрофужни сокоизстисквачки правят сок чрез остриета, които рендосват продуктите с висока скорост. Обикновено те работят от 2000 до 15000 оборота в минута. Това повлиява много качеството на сока, защото при бързите обороти се получава нагряване и голяма част от витамините и микроелементите се губят, защото са термонеустойчиви. От друга страна, сокът от центрофужна сокоизстисквачка се окислява много по-бързо, защото има контакт с въздуха. 

При една бавнопресоваща сокоизстисквачка продуктите се пресоват, смачкват с вал. След пресоването плодовете и зеленчуците стават на каша, която бива притисната към цедката под високо налягане. По този начин се получава минимално съприкосновение с въздуха, следователно сокът не се окислява толкова бързо, колкото при другия тип машини за сок. От името на тези уреди, става ясно, че те рабоятят на ниски обороти – обикновено между 43 и 160 оборота в минута. За сравнение – това е над 10 пъти по-ниска скорост от тази на центрофужните машини.

Като обобщение мога да кажа, че с плодовете и зеленчуците, в които има високо съдържание на вода, двата типа сокоизстисквачки се справят еднакво добре. Но ако говорим за сок от по-меки (грозде, праскови, домати) или по-трърди продукти (спанак, магданоз, зеленолистни, джинджифил), то банопресоващата сокоизстисквачка има оргомно предимство пред която и да е центрофужна сокоизстисквачка

Бавнопресоваща вертикална сокоизстисквачка Sana 828

Първото нещо, което ми направи впечатление е, че машината не е особено лека. Това според мен говори много за качеството на използваните материали. Следващото много впечатляващо нещо за мен са стъклените кани със изключително стилен дизайн. Сега ше ви разкажа повече за това какво е включено в комплекта на машината, след това ще премина към споделяне на получени сокове от различни като плътност и вид плодове и зеленчуци. 

Друго нещо, което определено трябва да спомена тук е, че машината има силиокнови пера, които са разпложени от вътрешната страна на цедката. Те се въртят със 17 оборота в минута и през цялото време почистват цедката от натрупвания на пулпа. Освен, че почистват, те помагат за минимално разпенване на получения сок.

Какво включва комплектът на вертикалната сокоизстисквачка Sana 828

Голяма част от вертикалните уреди за сок, които има на пазара са с една приставка с сок. При Sana 828 имаме 3 приставки:

  • ситна цедка с много малки отвори

Тази цедка е подходяща за плътни сокове, без парченца от плода. Направена е от висок клас неръждаема стомана

  • едра цедка с по-широки отвори

Тази приставка също е от висококачествена неръждаема стомана и е предназначена за сокове от по-меки продукти като горски плодове, кайсии, грозде, ананас (с тези плодове обикновено сокоизстисквачките имат проблем)

  • плътна приставка

Тази приставка се изпозлва за получаване на пюрета, сорбе, както и ядкови масла.

  • приставка за цитруси

Това е още една приставка, която не е в комплекта, а може да се закупи допълнително. Тя е супер вариант ако искате да правите цитрусови сокове и нямате време и жаление да белите плодовете. Само се разрязват и с помощта на тази приставка бързо и лесно получавате сок от портокал, сок от грейпфрут или лимон.

Какво друго има в комплекта

Освен приставките, в комплекта на сокоизстисквачката ще намерите четка за почивстване, стъклена кана за сок, стъклена кана за пулпата и бутало, с помощта на което да избутвате продуктите надолу към вала на машината. 

Начин на работа на вертикалната сокоизстисквачка Sana 828

Сокоизстисквачката работи на принципа на бавното пресоване и е едновалова, тоест има един вал, с който пресова продуктите. Захваща плодовете, зеленчуците или ядките, които използваме и с помощта на вал ги пресова. След това полученото преминава през цедка под налягане. Отворът, през който изтича сока е една идея по-широк, но има капачка чрез която регулираме количеството сок, което изтича, респективно налягането. Тя играе и ролята на регулатор на налягането

Според това какъв сок правим, можем и дори е необходимо да регулираме налягането. Например ако правим сок от целина, отворът може да е плътно затворен. По този начин увеличаваме налягането и получаваме по-голямо количество сок. Ако обаче изберем някой мек плод, тогава по-добре би било отворът да е леко отворен, за да може максимално ефективно да работи машината и да получим хубав сок.

Предимства на бавнопресоваща вертикална сокоизстисквачка Sana 828

Машината още на пръв поглед изглежда невероятна, а когато си направиш няколко сока, не ти се иска изобщо да поглеждаш друга машина. Sana 828 е най-бавната сокоизстисквачка на пазара, която работи само със 43 оборота в минута. Трябва да изтъкнем и няколко големи предимства на таиз машина:

  • компактна

Дизайнът й е развит във височина (поради факта, че е вертикална) и това я прави мног удобна дори за по-малки кухни, в които няма много място.

  • безшумна 

Това е друг аспект, който силно ме впечатли – машината изобщо не е шумна. Аз съм свикнала сутрин да правя смути и винаги ми е леко неудобно от съседите (особено ако е 7 сутринта). При тази сокоизстисквачка това изобщо не е тема, защото е икзлючително тиха.

  • лесна за почистване

Сигурна съм, че често ви се случва да изберете да си купите фреш от вън, отколкото да си направи у дома, САМО заради последващото чистене на фреш машината. Аз си признавам – често ми се случва да направя подобен избор. При Sana 828 почистването е изключително лесно, дори самата машина върви половината от работата по почистване.

  • задвижващият вал е запечатен в камерата

По този начин е напълно елиминирана възможността за потичане на сок по двигателя на машината. При почти всички евтини уреди за сок, това е основен проблем и много често се развалят поради тази причина. Тук определено е помислено за максимална функционалност и живот на уреда.

  • приставка за сладолед

Няма как да не сложим в графата бонуси плътната приставка, чрез която можем да си правим сладолед или да обработваме замразени плодове, от които да получим чудесно сорбе.

  • страничен отвор на уреда

Това също причислявам към един от плюсовете и големите удобства на уреда – уширението в горната част, където можете да сложите по-голямо количество плодове или зеленчуци.

Някои съвети

При вертикалната сокоизстисквачка Sana 828 е хубаво да подготвяте предварително плодовете и зеленчуците. Ако например решите да правите сок от стъблена целина, за да получите максимално количество е хубаво да нарежете целината на по-малки парченца. Подготовката на продуктите е необходима, поради по-малкия отвор на машината. Лично за мен това не е никаквъ проблем, защото аз винаги предпочитам да си нарежда продуктите на парченца преди да направя сок. При центрофужната ми фреш машина, когато продуктите са нарязани излиза много повече сок, отколкото, когато не са. Тук трябва да вметна, че тя е нисък клас и нискобюджетна машина и не претендирам за максимално качество.

Ако се ориентирате към този модел сокоизстисквачка, хубаво е в началото да тествате регулатора на налягане. Така ще видите при кои продукти е по-добре клапата да бъде затворен и при кои има по-добър резултат ако налягането е по-ниско. 

Във видеото може да видите и нагледно тази бавнопресоваща вертикална сокоизстисквачка, както и поведението й с различни по вид и текструра плодове и зеленчуци.

You may also like

2

Костас Анастасиу декември 24, 2022 - 4:08 pm

Искам да закупя тази стокоизтисквачка.

Reply
Sunrising Life декември 29, 2022 - 11:45 am

Здравейте,
добър избор! Обърнете се към http://www.freshmarket.bg. От там можете да я закупите :)

Поздрави!

Reply

Leave a Comment

error: