Home ЛайфстайлЛайфстайл Ползи от босите обувки

Ползи от босите обувки

by Sunrising Life
боси обувки, босо ходене, Wildling Shoes, Barefoot

От известно време насам се каня да напиша тази статия. Първоначално не знаех точно какво искам да има в нея. С времето идеята ми изкристализира и ето, че дойде моментът да я направя. Тук ще ви разкажа малко повече за що е то боси обувки и босо ходене. Защо те са ни необходими и каква е разликата с конвенционалните обувки.

Някои неща, които ПРАВИМ, НО… не сме създадени за тях

Като погледнем назад в годините и направим малко съпоствка излиза, че в днешно време ежедневието на модерния човек е толкова буквално заседнало, колкото може би никога не е било. Ето само някои от нещата, които дори не осъзнаваме колко ни вредят ежедневно:

 • липса на движение/седене по цял ден – физически проблеми
 • непрестанно облъчване от всички електрически устройства – биологични проблеми
 • раждане на децата ни в неестествена за тялото поза – ненужни усложнения
 • обсебеността от социалните мрежи – психически проблеми
 • хранене с „празни калории“, захар и тестени изделия – разрушаване на червата и имунната система
 • ходене САМО с обувки – енергийни и биологични дисбаланси
 • използване на козметика върху кожата и косата – хормонални проблеми
 • излагане на синя светлина след залез слънце – нарушаване на циркадния ритъм на организма

В една друга статия бях писала за това, че всъщност след всички влияния на средата ние ставаме положително заредени (Заземяване – лечебната сила на Земята). Точно тогава сме най-предразположени към различни заболявания. Изключително важно е да бъдем заземени, свързани със Земята, да успяваме периодично да се „изчистваме“ от всички тези влияния на модерния свят, на които неминуемо сме подложени. Разбира се, освен ако не живеем някъде на село в къща с двор, ходим боси всеки днес, храним се със свежа домашна храна и т.н. Не много хора обаче могат да се похвалят с такъв начин на живот.

Какъв е проблема с конвенционалната обувка

Не един специалист ми е казвал – всичко тръгва от стъпалата. Те са една от трите опорни точки на тялото. Обувайки така наречената конвенционална обувка, ние стягаме стъпалата си, повдигаме петата (в повечето случай обувките са с повдигане при петата), слагаме допълнително стелки. По този начин нарушаваме естественото движение на крака, отслабваме мускулите, които участват при движение на краката.  Движението се поддържа от стотици мускули, сухожилия и връзки в цялото тяло, особено стъпалата и краката. Носенето на обувки, които са ненужно поддържащи, спира тези тъкани да се нуждаят от работа – и така естествената сила и гъвкавост могат да се загубят с течение на времето.

боси обувки, обувки за деца, защо да ходим боси

Какво се случва при високите дамски обувки:

 • атрофират мускулите и ставите на стъпалата
 • не можем да се движим по естествения за тялото ни начин
 • не използваме изобщо пръстите на краката, които поначало трябва да се движат
 • изкривяваме тазовото дъно и предизвикваме проблеми с кръста
 • всичко това оказва негативно влияние на долна коремна стена

Е, да, изглеждат много секси, издължават крака, стилни са и т.н. НО! Вредата, която ни нанасят според мен е огромна. Поради тази причина, като човек, който от години се бори с проблеми с кръста, съм зачеркнала категорично конвенционалните обувки.

боси обувки

Интересни факти за нашите стъпала

 • интересен факт, който наскоро научих, е, че в стъпалото има цели 26 кости, което е около 1/4 от костите в човешкото тяло
 • около 90% от децата се раждат с напълно здрави крака. Оставянето на детските крака да се развиват естествено, им позволява да запазят сила и гъвкавост. Поставянето им в „обувки с форма на обувки“ и предотвратяването на правилното им функциониране на свода може да нанесе големи щети
 • модерните обувки не са направени по формата на човешкия крак
 • съвременното общество започна да ни учи, че трябва да имаме малки, нежни крака, независимо от тяхната естествена им форма. Проучване, направено с мъже от  Каро Батак, които са живели в изолация, показва, че те предпочитат жени с по-големи крака
 • според друго проучване, около 55% от жените страдат от деформация на стъпалото. Това е почти 9 пъти повече от мъжете! Има смисъл да се предполага, че това вероятно е свързано с видовете обувки, които жените носят – в края на краищата високите токчета могат да изглеждат страхотно, но със сигурност не позволяват на краката естествено движение

Защо боси обувки – ползите от тях

Кати Боуман, която се занимава с биомеханика, смята, че модерните обувки допринасят за много проблеми, тъй като повечето обувки блокират пълно движение на ставите на краката и нервна обратна връзка от стъпалата.

Има нерви, които интерпретират формата на земята. Костите в стъпалата се огъват в 33 различни точки (стави). Това създава ментален образ в мозъка (подобно на това как делфин използва сонар, за да избегне препятствия). Носенето на обувки предотвратява всяко движение в тези стави (с изключение на глезена) и оставя носителя на обувката „сляп“ за околната среда. Именно това прави твърдите обувки най-лошото, що се отнася до естественото развитие.

Краката са нашата основа. Както вече споменах, цяла една четвърт от костите и ставите в цялото ни тяло са именно в стъпалата. В стъпалата има повече нервни окончания, отколкото където и да е, освен на върха на пръстите и устните. Това означава, че краката ни са предназначени да се огъват. Босите обувки позволяват на краката да правят точно това.

Много хора носят различни ортопедични стелки, които са им продадени именно, за да „оправят проблема“. За жалост стелките играят по-скоро роля на патерица, отколкото да подпомагат решаването на проблема. Слагайки стелка, която да поддържа свода на крака, ние несъзнателно правим мускулите на краката си „по-мързеливи“, а свода не укрепва, дори напротив. Специалистите по ресторативно движение, в това число и Кати Боуман, смятат, че използването на стелки може да влоши многократно възникналите проблеми. Всеки един мускул, за да укрепне, трябва да се използва. Когато го „подкрепяме“ ние не му позволяваме да укрепне.

Да оставим децата да бъдат БОСИ

За голям ужас на повечето баби, най-хубавото нещо за бебетата и малките деца е да бъдат боси. Техните крачета и мозъкът им все още се развиват и за това е от голяма важност нервните окончания по краката да бъдат стимулирани. Малките им крачета трябва да могат да се движат, огъват и усещат текстурите на земята. Има доста проучвания по тази тема, които можете да намерите и прочетете, ако ви е интересно.

Обувките всъщност могат да възпрепятстват развитието на нарастващите крака. Ходенето бос е с тенденция да насърчава идеалната форма на развитие на стъпалото и по-специално, че конвенционалните тесни обувки могат да попречат на развитието на свода на стъпалото.

Какво е боса обувка?

Както вече няколко пъти споменах, когато обувката е повдигната при петата, това има отражение на цялостната стойка на тялото и правилното функциониране на скелетно-мускулната система. Босите обувки са:

 • с напълно равна подметка, без никакво повдигане и подкрепа (на петата или свода)
 • максимално тънка и гъвкава подметка
 • широка база при пръстите на краката, така че те да се движат свободно в обувката

В началото босите обувки може да ви се струват странни и прекалено големи, но с това се свиква бързо. А пък усетите ли удобството, вярвам, че не няма човек, който да се върне към конвенционалните обувки.

Какво да избера?

На пазара има много различни марки боси обувки. Нашето семейство носим боси обувки на марката Wildling Shoes. Толкова си ги харесваме, че дори не сме си помисляли да ги заменим с други. Имат различни модели и материи, според различните сезони. Подметките има са изрязани в характерна за този бранд форма, която позволява още по-голяма гъвкавост на стъпалото. Усещането с тях пък се доближава до босото ходене. Дъщеря ми изправи походката си, когато започна да носи боси обувки. Аз успях да овладея проблемите с кръста, които вярвам бяха породени именно от високи и тесни обувки. Ако ви е интересно може да прочетете ревютата на нашите боси обувки:

Надявам се статията да е била полезна и интересна за вас :) Ако решите да поръчвате от Wildling Shoes, може да изпозлвате кода ни за безплатна доставка – sunrising2020 (валиден до август 2020).

You may also like

Leave a Comment

error: