Home ЗдравословноЗдравословно Защо е важно да пием вода

Защо е важно да пием вода

by Sunrising Life
защо да пием вода

От известно време имам силен импулс да напиша статия посветена на ВОДАТА. Все го отлагах, докато преди седмица не бях на едни процедури, където ми препоръчаха много силно, даже задължително да пия много вода. А това е нещо, което аз ежедневно повтарям на трениращите в залата ми. Водата е толкова важна за нашето тяло, колкото е и въздухът. Това са две основни нужди, без които не можем да съществуваме. И ако при въздуха виждаме ефекта от липсата му почти мигновено, то при водата не е съвсем така. Но тялото ни постоянно ни дава сигнали, когато е дехидратирано. От нас се иска да го познаваме и да можем да го разберем.

Колко всъщност е водата в нашето тяло

На много места ще прочетете, че водата в тялото на човека е над 90%. Това е леко преувеличено, но е факт, че водата в тялото ни е жизненоважен елемент от него. Когато сме в дехидратация, тялото ни започва да изключва различни (не толкова важни според него) свои функции (образно казано). Метаболизмът се забавя, започваме да задържаме вода и да имаме отоци. И още ред неприятни проявления, които сигнализират, че ни трябва вода. Смята се, че водата в нашият мозък е много висок процент. Интересен факт е, че мастните клетки съдържат само 10% вода, докато мускулните клетки са със 75% съдържание на вода. Обикновено водата в тялото ни варира между 50-60%. Като когато сме на 50% вода сме в дехидратация, колкото по нагоре се покачва стойността все по-хидратирани ставаме. При 60% съдържание на вода в тялото сме в пълна хидратация и тогава можем да използваме тялото ни в неговия пълен потенциал, защото очистващите системи работят, отделителната система и метаболизмът ни също. Много често казвам на трениращите с мен момичета „Ако не вдигнем водата нищо не правим, дори всеки ден тренираш“.

Експериментите с водата

Предполагам всеки е чувал за експеримента правен в Русия. Той се състои в поставянето на изворна вода в няколко стъклени съда, на всеки от които е пусната различна музика, е залепена различна дума и е говорено по различен начин. След това снимали кристалните решетки на всяка една вода и учените останали смаяни от реакцията на водата към подобни външни въздействия. Изображенията на вода, която е „слушала“ рок и метъл, били лишени от всякаква хармония и красота на кристалната решетка, напълно обратно на водата, „слушала“ класическа музика.

Друг екперимент, проведен от американски учени, установява, че водата има памет за своя произход. Експериментът се състоял в изследване на филтрирана и опреснена чрез апарати океанска вода. Нейната структура и кристална решетка била същата като на нефилтрирана и необработена океанска вода.

Науката е установила с абсолютна сигурност, че водата притежава памет и е възприемчива към външно влияние. Друг интересен факт е, че водата не само попива информация, но я и предава.

От всички правени експерименти и изследвания с водата, можем да кажем със сигурност, че водата е безкрайно важна за нас, а също така е важно и тя да е структурирана или поне пречистена. Живеем във времена, в които не можем да си позволим лукса да пием вода от чешмата, освен ако не живеем в някое високопланинско селце, където извора е едва ли не над къщата ни. Има различни начини за пречистване на водата, която пием. Ние използваме 8 степенна филтрираща домашна система за вода (може да прочетете повече за нея тук – Домашна пречиствателна система за вода)

За какво служи водата в тялото ни

Водата е част от всяка една клетка в човешкото тяло, респективно е във всяка една тъкан и всеки един орган. Тялото я използва за регулиране на температурата, поддържане на редица телесни функции, транспортиране на хранителни вещества в клетките. Някои от основните й функции в тялото ни са:

  • Правилно функциониране на клетките
  • Транспортиране на хранителни вещества
  • Изхвърляне на отпадъците от тялото
  • Регулиране на температурата на тялото
  • Задействане на метаболитни процеси

Наскоро бях на процедури в Nude Aesthetic център и бях във възторг, когато терапевтът ми каза „Трябва да пиеш много вода, за да има смисъл от процедурите, които правим“. Аз също повтарям постоянно на тренировките ми – „Пийте много вода и дишайте“. Двата най-основни и важни компонента в живота на човека. Без храна можем да издържим, но без въздух и вода би било много, много трудно, да не кажа невъзможно.

Водата е съществено важна за нашата храносмилателна система. Тя помага за отстраняване на токсините от организма и храносмилателния тракт. Според редица проучвания, намаляването на приема на вода, може да доведе до мастни отлагания в тялото, докато приема на достатъчно вода помага намаляването на мазнините.

Водата предпазва тъканите , ставите и гръбначния стълб. Наличието й води до по-добър вид на кожата и косата. Освен това дехидратацията би могла да доведе до главоболие и мигренозни пристъпи, което бихме могли да решим с няколко чаши вода. Магическата течност може да ни помогне за облекчаване на умората и не на последно място помага загубата на тегло и в частност телесни мазнини.

Колко вода трябва да пием

До тук добре. Вярвам, че успях да ви убедя колко важна част от живота ни е водата. И че ако забравяте да пиете такава е хубаво да започнете. Но тук идва вечният въпрос – Колко вода трябва да пие на ден? За всеки човек количеството вода е различно. Основно то зависи от телесните ви килограми. Най-просто можете да пресметнете колко вода ви е необходима на ден като умножите 0,033 по вашите килограми. Ако тежите 50 кг, то трябва да пиете по 1,65 литра вода на ден.

Имайте предвид, че някои храни и напитки водят до дехидратация. Така например ако пиете кафе, черен чай или алкохол, на всяка чаша от тези напитки, трябва да изпивате по още 400 мл вода.

Финални думи

Водата е един от най-важните градивни елементи и за тялото ни е изключително важно да сме хидратирани. Представете си, че когато сме в хидратация всяка една малка клетка от тялото ни е щастлива и може да си върши работата правилно. Ние хората, имаме навика да омаловажаваме простичките, но съществеменно важни неща. Точно както сме омаловажили пиенето на вода. И още един малък бонус от мен. Ако отичате, имате да сваляте килограми и усещате, че не се чувствате особено добре, започнете да е пиете вода с едра морска сол. Сложете толкова сол, че да усещате водата леко сладникава. С времето количеството сол, което слагате от само себе си ще намалее, защото тялото ви ще си вземе от морската сол нужните му микроелементи.

You may also like

Leave a Comment

error: