Home ЛайфстайлЛайфстайл Защо избрах бутилка от неръждаема стомана

Защо избрах бутилка от неръждаема стомана

by Sunrising Life
one green bottle - предимства на неръждаемата стомана

От месеци насам се лутам и се чудя какво шише за вода да взема на дъщеря ми. От както беше бебе до сега преминахме през няколко различни видове чаши. Този път исках да й взема нещо по-трайно и не пластмасово. След голямо разглеждане и „преминаване“ през доста марки се спрях на One Green Bottle шише от неръждаема стомана. В тази статия ще ви разкажа малко повече за предимствата и недостатъците на бутилките от неръждаема стомана, както и защо аз се ориентирах към такива.

one green bottle - предимства на неръждаемата стоманаЗащо не пластмасова или алуминиева бутлка?

Преди седмица може би започнах да чета една изключителна книга, в която се споменава и пластмасата като материал за различни битови продукти (шишета за вода, козметика и т.н). Там се говори и за бисфенол А (BFA), който се съдържа в почти всеки подобен пластмасов продукт. Знам, че може би това не ви говори нищо. И на мен до скоро не ми говореше нищо – „Просто поредното съединение, което е необходимо.“ ДА, но не и безвредно. За да стане една пластмасова бутилка здрава и за да бъде лесно оформена се слага точно това вещество BPA (бисфенол). BPA са вещества, които човешкото тяло не произвежда и попадайки в него действат подобно на женски полови хормони. Причиняват различни нарушения и хормонален дисбаланс.  Алуминият и пластмасата е хубаво да се избягват, тъй като или съдържат BPA, или при различни условия отделят вещества, които са вредни за здравето.

Неръждаемата стомана – алтернативата на пластмасата и алуминия

В последно време сякаш все повече започваме да обръщаме внимание на много неща от нашето ежедневие. Все повече млади хора започват да се ориентират към живот с по-малко отпадък, без пластмаса и битови химикали. В този ред на мисли, неръждаемата стомана е прекрасен материал за различни пособия като чаши, бутилки, кутии и дори чинии. Повечето бутилки и чаши от неръждаема стомана се правят от хранителен клас неръждаема стомана тип 304. Те са идеална алтернатива на пластмасовите, защото:

  • не съдържат бисфенол А, фталати и алуминии
  • задържат температурата на течността по-дълго
  • безопасни са дори за горещи напитки и храни
  • изработени са от неръждаема стомана
  • не задържат аромати и цветове
  • лесни са за почистване и поддръжка
  • не съдържат олово и токсини
  • може да се стерилизират

Разбира се тук говоря за по-скъпите класове бутилки от неръждаема стомана. Не мога да гарантирам, че бутлка струваща 5 лева в Джъмбо, на чиито етикет пише „Неръждаема стомана“ е изработена от висококачествен материал.

В последните години се убедих в няколко неща. Първото е, че качеството струва пари и е хубаво да не правим компромиси с него. Много често евтиното излиза скъпо. За това, когато става въпрос за здравето на мен или някой от семейството, винаги предпочитам да дам малко повече пари, но да съм сигурна в качеството на продукта, който купувам.

Стъклото като алтернатива

Друга алтернатива на познатите ни пластмасови и алуминиеви бутилки за вода са стъклените такива. При тях основния недостатък е, че са лесно чупливи и доста по- тежки. Ако това не е проблем за вас, спокойно можете да използвате стъклена бутилка. Не смятам обаче, че за малки деца е подходящ вариант, защото могат да я изпуснат и лесно да я счупят.

Предимства и недостатъци на бутилките от неръждаема стомана и стъкло

Едно от основните предимства е, че генерираме по-малко боклук. Бутилките са лесни за почистване и нямат бисфенол А, олово и различни токсини в състава. Като недостатък бих отчела това, че са по-тежки от пластмасовите и алуминиевите. Съпоставяйки обаче няколко грама в повече със здравословните аспекти и ползи, няма как отново да се върна на вариант пластмаса.

Какво купих за детето

За малката купих шише One Green Bottle 350 мл с два накрайника. От единия се пие като от сламка, а другият е като спортен накрайник. Недостатъкът при втория е, че има малка дупчица за въздух, от която капе и не е подходящ за пиене на вода през нощта (в леглото).

Има също така и шишета, които са 500 мл, с също така и 800 мл. Освен накрайниците взех и протектор за шишето, защото както се досещате малката изпусна шишето още щом го хвана за пръв път. Шишетата пристигат в много приятна картонена кутия, а всеки накрайник върви със сламка.

В заключение

За нас с Пепи купих доста по-евтини шишета, но възнамерявам скоро да ги заменя с такива на Kleen Kanteen или One Green Bottle. Инвестицията определено си заслужава. Водата не се нагрява, когато бутилката е пряко изложена на слънце, което много често се случва като излезем навън. Освен това не се налага да купуваме вода в пластмасови шишета и е доста по-икономично. Преди известно време смятах колко пари давам за вода на ден. Сметката беше солена, предвид че всеки ден купувах за малката шишенце с минерална вода. В общи линии парите за един месец за минерална вода се равняват на сумата, която дадох за нейното многократно шише за вода от неръждаема стомана.

Надявам се статията да ви е била полезна. Може да прочетете още за Яйцето за пране, с което пера у дома, както и статията Zero waste или как да намалим боклука и да живеем природосъобразно.

*статията не е платена, а единствено на база лично впечатление и проучване

You may also like

Leave a Comment

error: