Home ЛайфстайлЛайфстайл Защо избрах бутилка от неръждаема стомана

Защо избрах бутилка от неръждаема стомана

by Sunrising Life
one green bottle - предимства на неръждаемата стомана

От месеци насам се лутам и се чудя какво шише за вода да взема на дъщеря ми. От както беше бебе до сега преминахме през няколко различни видове чаши. Този път исках да й взема нещо по-трайно и не пластмасово. След голямо разглеждане и „преминаване“ през доста марки се спрях на One Green Bottle шише от неръждаема стомана. В тази статия ще ви разкажа малко повече за предимствата и недостатъците на бутилките от неръждаема стомана, както и защо аз се ориентирах към такива.

one green bottle - предимства на неръждаемата стоманаЗащо не пластмасова или алуминиева бутлка?

Преди седмица може би започнах да чета една изключителна книга, в която се споменава и пластмасата като материал за различни битови продукти (шишета за вода, козметика и т.н). Там се говори и за бисфенол А (BFA), който се съдържа в почти всеки подобен пластмасов продукт. Знам, че може би това не ви говори нищо. И на мен до скоро не ми говореше нищо – „Просто поредното съединение, което е необходимо.“ ДА, но не и безвредно. За да стане една пластмасова бутилка здрава и за да бъде лесно оформена се слага точно това вещество BPA (бисфенол). BPA са вещества, които човешкото тяло не произвежда и попадайки в него действат подобно на женски полови хормони. Причиняват различни нарушения и хормонален дисбаланс.  Алуминият и пластмасата е хубаво да се избягват, тъй като или съдържат BPA, или при различни условия отделят вещества, които са вредни за здравето.

Неръждаемата стомана – алтернативата на пластмасата и алуминия

В последно време сякаш все повече започваме да обръщаме внимание на много неща от нашето ежедневие. Все повече млади хора започват да се ориентират към живот с по-малко отпадък, без пластмаса и битови химикали. В този ред на мисли, неръждаемата стомана е прекрасен материал за различни пособия като чаши, бутилки, кутии и дори чинии. Повечето бутилки и чаши от неръждаема стомана се правят от хранителен клас неръждаема стомана тип 304. Те са идеална алтернатива на пластмасовите, защото:

  • не съдържат бисфенол А, фталати и алуминии
  • задържат температурата на течността по-дълго
  • безопасни са дори за горещи напитки и храни
  • изработени са от неръждаема стомана
  • не задържат аромати и цветове
  • лесни са за почистване и поддръжка
  • не съдържат олово и токсини
  • може да се стерилизират

Разбира се тук говоря за по-скъпите класове бутилки от неръждаема стомана. Не мога да гарантирам, че бутлка струваща 5 лева в Джъмбо, на чиито етикет пише „Неръждаема стомана“ е изработена от висококачествен материал.

В последните години се убедих в няколко неща. Първото е, че качеството струва пари и е хубаво да не правим компромиси с него. Много често евтиното излиза скъпо. За това, когато става въпрос за здравето на мен или някой от семейството, винаги предпочитам да дам малко повече пари, но да съм сигурна в качеството на продукта, който купувам.

Стъклото като алтернатива

Друга алтернатива на познатите ни пластмасови и алуминиеви бутилки за вода са стъклените такива. При тях основния недостатък е, че са лесно чупливи и доста по- тежки. Ако това не е проблем за вас, спокойно можете да използвате стъклена бутилка. Не смятам обаче, че за малки деца е подходящ вариант, защото могат да я изпуснат и лесно да я счупят.

Предимства и недостатъци на бутилките от неръждаема стомана и стъкло

Едно от основните предимства е, че генерираме по-малко боклук. Бутилките са лесни за почистване и нямат бисфенол А, олово и различни токсини в състава. Като недостатък бих отчела това, че са по-тежки от пластмасовите и алуминиевите. Съпоставяйки обаче няколко грама в повече със здравословните аспекти и ползи, няма как отново да се върна на вариант пластмаса.

Какво купих за детето

За малката купих шише One Green Bottle 350 мл с два накрайника. От единия се пие като от сламка, а другият е като спортен накрайник. Недостатъкът при втория е, че има малка дупчица за въздух, от която капе и не е подходящ за пиене на вода през нощта (в леглото).

Има също така и шишета, които са 500 мл, с също така и 800 мл. Освен накрайниците взех и протектор за шишето, защото както се досещате малката изпусна шишето още щом го хвана за пръв път. Шишетата пристигат в много приятна картонена кутия, а всеки накрайник върви със сламка.

В заключение

За нас с Пепи купих доста по-евтини шишета, но възнамерявам скоро да ги заменя с такива на Kleen Kanteen или One Green Bottle. Инвестицията определено си заслужава. Водата не се нагрява, когато бутилката е пряко изложена на слънце, което много често се случва като излезем навън. Освен това не се налага да купуваме вода в пластмасови шишета и е доста по-икономично. Преди известно време смятах колко пари давам за вода на ден. Сметката беше солена, предвид че всеки ден купувах за малката шишенце с минерална вода. В общи линии парите за един месец за минерална вода се равняват на сумата, която дадох за нейното многократно шише за вода от неръждаема стомана.

Добавям близо две години по-късно

Децата все още си използват бутилките като единствено сменихме по един път накрайниците им, защото при падане счупиха пластмасата. Смятам, че чудесна алтернатива на One green bottle са шишетата на марката Kleen Kanteen като тези – светло синя бутилка от стомана и детска бутилка от стомана.

Надявам се статията да ви е била полезна. Може да прочетете още за Яйцето за пране, с което пера у дома, както и статията Zero waste или как да намалим боклука и да живеем природосъобразно.

*статията не е платена, а единствено на база лично впечатление и проучване

You may also like

Leave a Comment

error: