Home ПътешествияБългария Националният историко-археологически резерват „Мадара”

Националният историко-археологически резерват „Мадара”

by Sunrising Life
мадарски конник

Продължаваме разказите за пътешествия с гост-публикация, която разказва за посещението на авторката ни на Мадарския конник и околността. Лично ние все още не сме били в Националният историко-археологически резерват „Мадара”, но със сигурност го включваме в списъка си с обякти, които ще посетим съвсем скоро. А защо да не разкажем и за нашето преживяване там? Ето и истоията на Никол за Мадарски Конник.

За разлика от обикновените истории за резервата „Мадара“ искам да разкажа едно друго преживяване – нашето. В североизточна България, на 17 км от град Шумен се намира с. Мадара и така известния историко-археологически резерват „Мадара”. Определено можем да кажем, че Мадара е събрал в себе си култура и история от различни етноси  като траки, византийци, римляни, турци, славяни, българи. Със своето величие е привличал поколения наред, а доказателствата са налице под формата на различни разкопки, завещани от различните епохи.

История

Съществуват различни интерпретации за произхода на името на резервата. Една от теориите е, че идва от старобългарската дума и означава „свещено място“ или „свещена вода“. Както споменахме, Мадара е се е превръщал в „дом“ на различни етноси от различни епохи. Има намерени археологични разкопки за различните исторически обитатели. Започвайки от пещерните светилища, в които се счита че траките са намирали подслон,  до манастирски комплекси и различни постройки, които навяват за Античната история и засилено Римско присъствие.

Мадара е доста популярен и по време на Средновековието и се свързва и с основаването на Българската държава. Известният Мадарски конник е свързван с хан Аспарух, хан Крум и дори с Бог Тангра, който е бог на прабългарите. Мадарският конник е скален релеф, изваян на височина от 23 метра и официално през 1979 година е включен в списъка на ЮНЕСКО със световно значние. Той е единственият по рода си скален паметник на територията на Европа, а през 2008 година се обявява за Глобален символ на България.

Едно необикновено място с необикновено енергийно поле

Както споменахме в началото, това ще бъде една необикновена история. Разхождайки се из резервата, сякаш една скрита ръка ни дърпаше през различните пътеки. Накрая достигнахме до една пещера, известна още като Пещерата на Нимфите. Несъмнено мога да кажа, че енергийното поле там беше неописуемо силно. То само ни повика да намерим спокойствие в обятията му. Прегърна ни и сякаш времето спря, душите ни се сляха в едно, а спокойствието навлезе в цялата ни същност. Определено мога да кажа, че ако човек има нужда от уединение със себе си и собствените си мисли, там би го намерил.

Легенди

Легендите разказват, че в този навес (Пещерата на нимфите) по време на траките са обитавали трите нимфи- богините на Плодородието, Водите и Горите. Счита се, че течащата вода от Пещерата има лечебна сила и помага на всяка жена с плодородието. Това което ми направи силно впечатление е оставения съд за всеки пожелал да вкуси от лековитата вода. През зимният период, водата се превръща в ледени висулки и хората си отчупват за вкъщи.  Скалните образувания и камъните също се считат като лек за мигрена и за очите. При измерване на енергийното поле е отчетено много силно от радиестезисти. Водата в Пещерата няма доказан сертификат за лековитост, но мога да заявя, че божествеността се усеща.

Друга легенда пък разказва, че водата, която тече в пещерата са сълзите на хан Крум. Той се криел в пещерата по време на сразяването на столицата Плиска и след като император Никифор Генник отказва на предложението за мир на хана, избива десетки невинни деца и жени. Хан Крум, който се укрил в резервата, видял цялата жестокост покорила столицата и заплакал, а сълзите му се стичат все още.

Заредени с енергия и спокойствие се завръщаме в забързаното ни ежедневие с обещание към себе си, че ще се върнем отново за доза енергия и уединение в Националният историко-археологически резерват „Мадара”

Какво друго да видим наоколо

Ако се намирате в района не пропускайте да посетите и:

  • Първата българска столица – Плиска
  • Велики Преслав
  • Мадарската крепост 
  • Екопътеката около Мадарския конник

Със сигурност има още множество красиви места в района, за които ще ви разказваме подробно, когато го посетим и опознаем. Можете да разгледате нашите пътешествия из страната ни ТУК.

Последвайте Sunrising Life във FACEBOOK

You may also like

Leave a Comment

error: