Home ПътешествияБългария Царевец – величественост и красота, събрани в едно

Царевец – величественост и красота, събрани в едно

by Sunrising Life

В последните месеци нямахме особено голяма възможност да пътуваме и за това събираме разкази и впечатления от хора, които са запалени по красотите на страната ни. В тази статия Ви представяме един разказ за Велико Търново и по-конкретно за Царевец, през погледа на Никол.

Несъмнено може да кажем, че Велико Търново е един от най-впечатляващите градове в България. С повече от петхилядолетна история, столица на Първото българско царство и неземно красивите крепости, Велико Търново се извисява със своето величие и туристическа посещаемост. След като посетихме Националния историко-археологически резерват „Мадара”, се отправихме към Царевец.

Затаявайки дъх, прекрачваме прага на града и веднага се усеща запазения дух на българското, което струи от всеки ъгъл, всяка малка уличка, пресрещнала пътя ни и малките задънени улички, завършващи с прекрасните, български архитектурни стълби, водещи до реновирани, но запазили старинния си вид възрожденски къщи.

Царевец - Велико Търново

Следвайки нежния есенен ветрец и минавайки павирани хълмове, стигаме до главната улица на града, която ще ни отведе до Архитектурно-Музейният резерват „Царевец“, но преди това няма как да не обърнем внимание на цетралната улица на града, обсипана с малки кокетни бакалии и различни магазини за всички вкусове.

Велико Търново

Архитектурно-Музейният резерват „Царевец“

В старата част на Велико Търново на хълма Царевец се извисява и Архитектурно-Музейният резерват „Царевец“, състоящ се от дворцова част, две кули и обграждащата ги каменна стена. Крепостта се приема за най-важната в България по време на Второто Българско царство, след като Търново е обявен за столица на държавата, а дворцовия комплекс е посрещал аристократичната класа. Всички политически и икономически въпроси са решавани именно там повече от 200 години.
След петдесет годишна реставрация на резервата, Царевец е достъпен за всеки, който пожелае близка среща с българското минало. Определено може да се каже, че посещението ни е истинско историческо пътуване във времето, в което откриваме жилищни постройки, странноприемница на върха на хълма и разположената Патриаршеска църква с нейните изключителни иконописи, разкриващи възхода и падението на Второто българско царство.

Царевец - Велико Търново

Малко от историята

Несъмнено, Царевец е съхранил българската история. Свързваме го с много български владетели като Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман. Царевец е възприет като най-непревземаемата крепост през 12-14 век със своята огромна каменна стена. Крепостта разполага с три входа, като главният е северният, който е укрепен от пет бойни кули.

Нещо интересно от историята

След реставрацията се запазва само една от кулите, която е всeизвестната Балдуинова кула. Тя носи история, свързана с латинския император Балдуин Фландърски. Именно той е бил заточен в изгнание при битката в Одрин, по времето на цар Калоян, в една от кулите на Царевец. Някои легенди разказват, че съпругата на Калоян е била влюбена в латинския император и с писмо до изгнаника предлага свободата му ако я вземе със себе си. За съжаление обаче, Балдуин отказва предложението на царицата. В резултат на гняв, тя провъзгласява опит за прелъстявване от негова страна, впоследствие на което Цар Калоян нарежда смъртта му. От там идва и наименовнието на самата кула.

Царевец - Велико Търново

Едно от скоро направените атракции в крепостта е спектакълът „Звук и светлина“. Той определено преобразява Царевец и ни връща назад в миналото.

Работно време: лято: 8.00-19.00 ч.; зима: 9.00 – 17.00ч.
ВХОДНИ БИЛЕТИ
1. За възрастни – 6 лв.
2. За учащи – 2 лв.
3. За семейство (с до 3 деца) – 6 лв.

БЕЗПЛАТНИ ПОСЕЩЕНИЯ
1. За деца до 7 год.
2. За войници, деца от домовете за сираци, групови посещения на ученици и студенти от
Велико Търново и Общината с учебна цел – от 15 септември до 30 юни.
3. За всички посетители – четвъртък.
4. За организирани групи от българските общности зад граница.

Накрая на деня

Напускаме крепостта в края на деня с прекрасния залез, който със своите нежни есенни лъчи гали Царевец и ни напомня отново за неговата висота и величественост. И така затваряме страницата на тази красива история, с убеденост, че скоро ще се завърнем там, за да се потомим пак в историята и красотата на Велико Търново.

Царевец - Велико Търново

Ако статията ви е допаднала можете да дадете едно сърчице. В случай, че искате да публикуваме някоя история от ваше пътешествие можете да ни пишете на contact@sunrisinglife.com.

Последвайте ни във FACEBOOK, където споделяме всичко актуално от сайта.Booking.com

You may also like

Leave a Comment

error: