Home Пътешествия Разходка из София

Разходка из София

by Peter Todorov

През последния месец, въпреки че лятото е в разгара си, се случиха някои непредвидени неща, които доста пообъркаха плановете ни. Не успяхме да стигнем до морето, както и не изкачихме върховете, който бяхме планирали. Нищо, важното е, че вече сме здрави, а лятото е пред нас. Предстоят ни толкова много пътешествия, че се чудим от къде да започнем.

Напук на плановете ни, съдбата беше решила, че трябва да си останем в София и само да гледаме снимки от голямото синьо море и да въздишаме. Поради факта, че сме си тук ни дойде вдъхновение да се „разходим“ из столицата ни и да съберем на едно място няколко не чак толкова познати места, които са интересни за посещение.

Колкото и банално да звучи, добре познатата ни столица има какво да разкрие и покаже не само на гостите си, но и на местните хора, живяли през целия си живот в София. Годините, прекарани на едно и също място, разходките по едни и същи улици, ни карат да забравяме да се оглеждаме наоколо и да се вглеждаме в малките детайли и скритите кътчета, които изобилстват в големия ни град.

В тази статия няма да пишем за най-известните забележителности или исторически паметници, а за по-незабележимите и не дотам популярни неща, с които София може да се гордее. Градът изобилства от разнообразие, заведения, забавления и хора, за които може би дори не подозираме. Знаете ли например, че София е домакин на първия шампионат за програмисти на Балканите?

Със сигурност столицата ни може да ни покаже и да ни научи на много. Трябва само да отворим очите си, а защо не и да я погледнем с погледа на туристи?

Музей за история на София или Регионален исторически музей

Бихме казали, че това е задължително място за посещение за всеки софиянец, а е и чудесна идея за тези, които искат да покажат столицата на чуждестранни приятели. Той разкрива историята на града по интересен и интерактивен начин и прави разходката назад във времето вълнуваща. Ще видите и доста ретро автомобили, както и ще можете да се „повозите“ на един от първите трамваи.

Клуб на пътешественика

Едно тематично място за всеки истински пътешественик се крие в центъра на столицата зад Дом на киното. То е създадено от трима млади хора, които решават да дадат живот на блогърските статии на пътуващите хора. Те дават  възможността на пътешествениците да се събират и да разказват историите си на живо. Единственото условие, ако можем да го наречем така, е да се направи предварителна заявка за сбирка. Клубът предлага освен уютна атмосфера, също образователни курсове и библиотека.

читАлнЯта

Със сигурност сте виждали тази интересна и разчупена стъклена постройка в сърцето на Градската градина, позната още като „градинката пред Народния“. Този павилион бе изоставен и безстопанствен за дълго време. От 2015-та година вече представлява публична читалня с уютна и модерна визия. Този краен резултат съществува благодарение на „Сдружение за градски читални“ и на хилядите дарители, чиито книги намериха своя втори дом. Членската карта също се издава в замяна на дарение от поне една книга. Обществото на четящите има и доста силно присъствие онлайн, където може да се намери и каталог на наличните в читАлнЯта заглавия.

Къщи-музеи

Пейо Яворов, Петко и Пенчо Славейкови, Иван Вазов, Панчо Владигеров, Димитър Димов и още много други знаменити българи са живяли в столицата, а домовете им са превърнати в музеи. Те носят неповторимото усещане за уют и досег с някои от най-големите ни творци. Същевременно дават възможността да се докоснем отблизо до техния живот и същност. Като цяло старинната архитектура, която ни заобикаля в малките централни улички, доколкото разбира се е запазена, не трябва да остава незабелязана, а да бъде ценена и почитана като наследство и доказателство за живописното минало на града.

Това са някои предложения, които успяхме да подберем докато си седим в София. Ако ви е интересно може да видите и 7 места в София, които задължително да посетите. В случай, че се чудите къде да отидете около София можете да разгледате в категория Пътешествия.

За сега толкова от нас, надяваме се статията да ви е била интересна. Скоро ще разказваме повече за последното ни пътешествие до Италия. А до тогава можете да следите текущите ни пътувания в страницата ни във FACEBOOK.

You may also like

Leave a Comment

error: