Home ПътешествияБългария Разходка с бебе до Ждрелото на река Ерма

Разходка с бебе до Ждрелото на река Ерма

by Sunrising Life

Съвсем скоро в един не толкова топъл януарски ден решихме да се поразходим малко. Това беше и първата по-далечна разходка на малката Рая (4 месечното ни бебе), която от тук насетне ще е страстен пътешественик като нас. Бяхме решили да отидем до Ждрелото на река Ерма.

За Ждрелото на река Ерма и екопътеката

Къде се намира и как да стигнем?

Ждрелото се намира на около 75 км от столицата и 3 километра от град Трън. Освен с личен транспорт до там може да стигнете и с обществен такъв (има около 3 автобуса през деня, пътуващи София-Трън).

Малко повече за Ждрелото на река Ерма и екопътеката

През 1961 година Ждрелото на река Ерма е обявено за природна забележителност и за щитена територия. Има една красива легенда, според която имало двама влюбени, чиято любов била толкова невъзможна, че те се превърнали в две скали. Тези две скали били разделени завинаги от реката. Днес те носят и имената – Жилав камък и Църквището, а между тях се преминава по дръвени мостчета. Пътеката е изключително живописна и е дълга 1,5 километра.

Ждрелото на река Ерма

Освен множеството дървени мостове, изградени над реката, голям интерес представлява и тунелът на екопътеката. Той бил направен от гермаците по време на Втората Световна война.

Тунелът по Трънската екопътека

Преминавайки през тунела се достига до северната страна на ждрелото, която е и най-живописна.

И така ние решихме да се раходим до там. Речено сторено!

Трънска екопътека - Ждрелото на река ЕрмаСтанахме сутринта, закусихме, оправихме багажа и към 11 и 30 успяхме да излезем от вкъщи. Пътуването беше много приятно – нямаше трафик, детето спеше спокойно в столчето си – истински РАЙ. Пистигнахме може би към 1 часа, свършихме рутинните неща покрай малката – преобуване и хранене. Вързахме я в слинга и тръгнахме. Разбира се тя заспа след не повече от 5 минути. Чистият въздух и разходките навън винаги й се отразяват благотворно.

Не след дълго дойде време да слизаме надолу по стръмен отвес към всеизвестния дървен мост. Точно преди да започне стръмного слизане има поставена табела „Не преминавайте. Опасен участък“. Почудихме се, поогледахме се и решхме да послушаме табелта, може пък да сме объркали пътя. Уви, не бяхме. Това беше пътят, но през зимата от реката дървените мостчета са се посчупили, освен това „стъпалата“ за надолу и след това нагоре са се поразвалили.

И така след доста премеждия и време успяхме да стигнем

Безславният край

Нямаше как да рискуваме, защото наистина участъкът беше много опасен. Върнахме се до колата доста сломени, че разходката ни се е провалила. Започнахме да търсим някое друго място наоколо, което да посетим. Повечето предложения бяха църкви и манастири, пък ние искахме да се поразходим из природата. В крайна сметка, намерихме един водопад наблизо и като компромисен вариант решихем да отидем до там.

Връщане към жредолото и разходка по Трънската екопътека

Качихме се в колата и потеглихме. След един завой време срещнахме две възрастни жени на пътя и решихме да ги попитаме дали няма някакъв друг начин да достигнем до екопътеката. За наше голямо щастие се оказа, че има един тесен автомобилен път, по който може да се достигне точно до тунела, на който се излиза след като се премине през каньона. Много се зарадвахме, защото в крайна сметка не е било напразно идването ни до тук. Благодарихме им и веднага направихме обратен и поехме отново към Трънската екопътека. Атракцията на това място е преминаването през дървените мостчета над реката, но януари определено не е най-подходящият месец. Разходихме се по екопътеката, където се откриваха много красиви гледки към ждрелото и огромните отвесни скали. Въздухът беше много чист, ние се поразходихме, детето спа през цялото време. Разходката беше наистина много приятна и макар зимните пейзажи си заслужаваше.

Разходка по Ждрелото на река Ерма

С бебе на Ждрелото на река ЕрмаАз бях ходила там прези доста години (може би повече от 5) и бях много приятно изненадана. В началото, където има малък паркинг за колите, са направени барбекюта и е обособена голяма зона за отдих. Определено в топлите месеци би било голямо удоволствие да се отиде там.

Несъмнено ще посетим Ждрелото на река Ерма отново, може би пролетта или пък лятото, за да се насладим на екопътеката изцяло – по мостчетата през каньона на реката. Отделно този път не ни остана време да отидем до водопада, които се намира наблизо (защото се стъмва доста рано). Следващият път и това ще е в списъка ни. А може да посетим и някои манастир ако ни остане време. Като цяло районът предлага много красиви места за еднодневна разходка.

А вие какво бихте ни препоръчали да разгледаме в района на град Трън?

Разгледайте и другите ни разходки с бебе тук.

Можете да ни последвате във FACEBOOK страницата ни, където качваме най-новите статии или в INSTAGRAM, където споделяме снимки от нашите пътешествия.

You may also like

Leave a Comment

error: