Home ПътешествияБългария Тракийска куполна гробница край Поморие

Тракийска куполна гробница край Поморие

by Sunrising Life
Такийска куполна гробница край Поморие

Тази година, по време на нашата почивка на морето, осъзнахме че сме от типа хора, които не ги свърта много на едно място. Тръгнахме на море с нагласата да стоим колкото се може повече и докато времето го позволява. Понеже поради ред причини, лятната ни морска почивка, все се опорочаваше и не стигахме до там, отидохме чак в края на август – началото на септември. На четвъртия ден, след като всеки дн бяхме на различен плаж, решихме че искаме активен туризъм – да ре разхождаме, да разглеждаме нови места, да снимаме, а не да лежим по цял ден на плажа и да се пържим. И така, осъзнахме че обичаме морето, но определено предпочитаме планината. На петия ни ден от престоя ни на черноморието, решихме да се разходим до една Тракийска куполна гробница край Поморие. Изчакахме малката да се събуди от следобедния си сън и потеглихме.

Къде се намира и как се стига до Тракийската гробница?

Тракийската гробница се намира в непосредствена близост до Поморие. Пътувайки от Бургас се завива в ляво, малко преди аква парка. Ние тръгнахме от Несебър – след като подминете аква парка има една указателна табела за завой в дясно, но след нея има голяма заключена порта. Трябва да подминете тази табела и след няколко метра има друга, която отново ви кара да завиете на дясно. След това ще се качите на тесен път, намиращ се сред овощни градини. След няколко стотин метра се стига до уширение, където можете да оставие автомобила си.

Такийска куполна гробница край ПомориеМалко повече информация за Античната куполна гробница край Поморие

Самата гробница датира от II-III век сл.Хр. и е единствена по рода си на Балканския полуостров. Тя е раположена под могилен насип в местността „Палеокастро“ в некропола на римския град Анхиало.
Гробницата се състои от кръгла зала, чиито диаметър е почти 12 метра, и коридор, които е дълъг 22 метра и шорик 1,77 метра. По размерите си, античната гробница е най-голямата зидана тракийска култова сграда запазена и до днес в България. В средата на кръглата камера има дебела около метър, куха колона, издигаща се до най-високата част на могилата.

Кулата на куполната гробница край ПомориеАрхитектурата на сградата повтаря композиционните и строителни принципи на Тракийската зидана култова архитектура. Планът на сградата – камера, коридор и помещения вланкиращи входа, е характерен за ахритектурата в Тракия от предримската епоха. Въреки сходството обаче, пръстеновидният полуцилиндричен свод няма аналогии с другите сгради, датирани в Предримската и Римската епохи. Кухата зидана колона, с оформени от вътрешната й страна стъпала, водещо към отвор на върха, е едиствн пример за подобно архитектурно решение.

Тракийска куполна гробница край ПомориеМалко и за нашата разходка до гробницата

Както вече споменах, след няколко дни, в които плажувахме, решихме все пак и да се разходим и да видим нещо ново за нас. Тракийската гробница край Поморие беше прекрасен избор за кратка разходка на близо до Несебър. Малко преди входа на самата гробница има малка постройка, където се заплаща вход. По 3лв на човек, като за пенсионери, студенти и ученици има намаление. Ако искате да снимате се заплащат още 3 лева. Както се досещате, нямаше как да пропуснем снимките.

Вход към тракийската гробница край ПомориеС влизането през портата пред нас се разкри един дълъг, тъмен тунел. Той води до кръглата камера.

Вход към куполна гробница край Поморие Вътре беше прохладно и много приятно, преди горещия септемврийски ден. В стените на камерата има издълбани ниши, които са служели за поставянето на ритуални предмети и урни. Като се загледа човек, в дясно от входа, може да различи следи от стенописи. Като цяло обаче, за храма има оскъдна информация. В него и наоколо не са намерни никакви останки от миналото, по които да се съди за предназначението и историята на Тракийската гробница.

Ние поседяхме може би около час вътре и се наслаждавахме на прохладата сред дебелите каменни зидове на култовата постройка. Пепи поснима, а с малката танцувахме, пяхме и се хранихме в раницата. Tогава все още не можеше да ходи и беше сгушена в мен през цялото време. След като ми стана леко студено, а малката започна да се сърди, излязохме отвън и седнахме на една пейка точно входа. Пепи реши да се качи на могилата и го направи, а след това видяхме табела, че качването е строго забранено. Може би не е лоша идея и от другата страна да бъде поставена такава табела, за да бъде ясно за туристите.

Като цяло, мястото е много интересно и има една мистика, в която е обвито. За любителите на археологията, несъмнено ще бъде в списъка им с места за посещение.

Ако сте в района на Поморие, може би ще ви е интересно да разгледате още Забележителностите на Несебър. А защо не да се отбиете и до плаж Иракли?

Можете да разглдате още от нашите пътешествия по света и у нас в категория ПътешествияАко статията ви харесва, можете да дадете по едно сърчице и да ни последвате във FACEBOOK.Booking.com

You may also like

1

Паула Руменова ноември 27, 2018 - 6:53 pm

Това е едно невероятно място което би впечатлило всеки който се интересува от история. Ние също съчетахме посещението гробницата с почивката н море :)

Reply

Leave a Comment

error: